Διαρθρωτικές αλλαγές σε νοσοκομεία

 Διπλογραφικό λογιστικό σύστημα, μηχανοργάνωση και καταγραφή των περιουσιακών τους στοιχείων

Της Πεννυς Mπουλουτζα

Διπλογραφικό λογιστικό σύστημα, μηχανοργάνωση και καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων των νοσοκομείων είναι οι τρεις προϋποθέσεις–στόχοι που έθεσε χθες ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Α. Λοβέρδος για τη βελτίωση του συστήματος υγείας της χώρας. Ο κ. Λοβέρδος δεσμεύθηκε ενώπιον των μελών της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για την επίτευξη αυτών των στόχων στα 30 μεγάλα νοσοκομεία έως τον Μάρτιο, και τόνισε χαρακτηριστικά «συνδέω την ύπαρξή μου και την επιτυχία της δράσης μου στο υπουργείο Υγείας με τρεις πολιτικές διαρθρωτικές προϋποθέσεις», αφήνοντας με αυτόν τον τρόπο ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και να παραιτηθεί εάν δεν υλοποιηθούν. Ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι είναι αδιανόητο 12,5 δισεκατομμύρια ευρώ που είναι οι δημόσιες δαπάνες υγείας να πηγαίνουν σε νοσοκομεία που δεν έχουν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα, το οποίο καταγράφει τις δαπάνες και τα έσοδα, σύστημα μηχανοργάνωσης σε τουλάχιστον τέσσερις κομβικές υπηρεσίες (αποθήκες, φαρμακείο, αποθήκη φαρμακείου και λογιστήριο) και να μην έχουν καταγεγραμμένα τα περιουσιακά τους στοιχεία. «Εάν δεν γίνουν αυτά, δεν μπορούμε να τραβήξουμε την κόκκινη γραμμή και να προχωρήσουμε στον δρόμο της βελτίωσης», τόνισε ο κ. Λοβέρδος, προσθέτοντας ότι, σε αντίθετη περίπτωση, «το υπουργείο Υγείας μπορεί να ορθώνει μόνο επικοινωνιακό λόγο και να ξεγελά το χρόνο. Και χρόνος δεν υπάρχει». «Δεν γίνεται, επειδή εμείς δεν μπορούμε να καταφέρουμε να κάνουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές, να τα πληρώνει ο κόσμος», σημείωσε ο κ. Λοβέρδος.

Σημειώνεται ότι, αυτή τη στιγμή, διπλογραφικό σε πλήρη λειτουργία διαθέτουν μόνο τέσσερα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Εξόφληση χρεών

Ο κ. Λοβέρδος σημείωσε ότι μεταξύ των στόχων του υπουργείου είναι και η αποπληρωμή σε πραγματικό χρόνο όλων των προμηθειών των μονάδων υγείας από την 1η Ιανουαρίου 2011, προκειμένου να μπορεί το υπουργείο αφενός να διαπραγματεύεται καλύτερες τιμές στα υλικά, αφετέρου να μην τίθεται διαρκώς αντιμέτωπο με τις πιέσεις των προμηθευτών. Διευκρίνισε ότι εντός των επόμενων ημερών θα εξοφληθούν όλα τα χρέη προς τους προμηθευτές που αφορούν έως και τον Σεπτέμβριο του 2010.

Στις δράσεις του υπουργείου Υγείας για το επόμενο διάστημα είναι και η βελτίωση του συστήματος προμηθειών υγείας –πιο γρήγορες οι διαδικασίες– η αξιολόγηση των νοσοκομειακών μονάδων και η επίσπευση των διαδικασιών διορισμού νοσηλευτών και γιατρών. Μάλιστα, έδειξε ενδιαφέρον για την πρόταση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, κ. Λεωνίδα Γρηγοράκου, για σύσταση ενός είδος ΑΣΕΠ για τους γιατρούς.

Tέλος, ο κ. Λοβέρδος προανήγγειλε τη δημιουργία 17 μονάδων χορήγησης υποκαταστάτων του ΟΚΑΝΑ σε προαύλιους χώρους νοσοκομείων, προκειμένου όπως είπε «σε έξι μήνες από σήμερα το κέντρο της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης να έχει καθαρίσει από τα “κουφάρια”, που δεν είναι εκεί επειδή κάνουν αποτοξίνωση, αλλά επειδή ανήκουν στη λίστα με τους 5.000 χρήστες που αναμένουν να μπουν σε πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ».

Στη συσσώρευση νέων χρεών στα νοσοκομεία αναφέρθηκε ο τομεάρχης Υγείας της Ν.Δ. κ. Μάριος Σαλμάς, τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις των νοσοκομείων ανέρχονται στα 2,4 δισ. ευρώ. Ο κ. Σαλμάς κατηγόρησε την κυβέρνηση αλλά και τον κ. Λοβέρδο ότι έκανε «δώρο» στις φαρμακοβιομηχανίες εκατομμύρια ευρώ από την καθυστέρηση της εφαρμογής ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Χθες, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Προμηθευτών Επιστημών – Υγείας ανακοίνωσε την αναστολή παραδόσεων ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και υλικών στα δημόσια νοσοκομεία από την ερχόμενη Δευτέρα, κίνηση στην οποία προχωρούν από την Τετάρτη και οι προμηθευτές ορθοπεδικού υλικού, διαμαρτυρόμενοι για καθυστερήσεις στην εξόφληση παλαιών και νέων χρεών.

Οι θεριακλήδες επιμένουν…

«Σε οκτώ στις δέκα περιπτώσεις η απαγόρευση του καπνίσματος παραβιάζεται. Απ’ ό,τι πληροφορούμε ακόμα και μέσα στη Βουλή. Εχουμε περιθώρια παρεμβάσεων». Αυτό δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Α. Λοβέρδος στο πλαίσιο συνεδρίασης της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Ο κ. Λοβέρδος διευκρίνισε ότι γίνεται προσπάθεια ενίσχυσης των ελεγκτικών μηχανισμών, αφού υπάρχει η αίσθηση ότι λόγω των αυτοδιοικητικών εκλογών η δημοτική αστυνομία σε πολλές περιπτώσεις δεν παρεμβαίνει. Η εφαρμογή των μέτρων παρακολουθείται στενά από τις υπηρεσίες του υπουργείου και θα αξιολογηθεί ξανά περί τα τέλη του έτους. Ο κ. Λοβέρδος και ο υφυπουργός Υγείας κ. Μ. Τιμοσίδης παρουσίασαν χθες το σχέδιο τροπολογίας για την απαγόρευση του καπνίσματος στο αυτοκίνητο όταν σε αυτό επιβαίνουν παιδιά έως 12 ετών, με στόχο την προστασία των ανηλίκων από τον καπνό. Οπως είπε ο κ. Τιμοσίδης, η τοξικότητα του καπνού μέσα στο αυτοκίνητο είναι σε επίπεδα 27 φορές υψηλότερα από τα συνήθη. Σε ερώτηση βουλευτών για το κατά πόσο μπορεί να εφαρμοστεί ένα τέτοιο μέτρο, ο κ. Λοβέρδος, διευκρίνισε ότι αυτό που ενδιαφέρει το υπουργείο είναι να περάσει το μήνυμα. «Ας πιάνεται ένας οδηγός παραβάτης στους 100, όπως συμβαίνει και με τα κινητά», σημείωσε.