Διαστάσεις επιδημίας παίρνει το AIDS στην Ουάσιγκτον

Το 3% των κατοίκων της αμερικανικής πρωτεύουσας ζει με τον ιό HIV ή έχει προσβληθεί από AIDS οδηγώντας την ασθένεια σε διαστάσεις επιδημίας. Σύμφωνα με έκθεση του προγράμματος UNAIDS -συνεργασία των αμερικανικών κέντρων για τον έλεγχο και την αποτροπή ασθενειών και των Ηνωμένων Εθνών- η Ουάσιγκτον είναι η πόλη με το μεγαλύτερο αριθμό ασθενών του AIDS στις ΗΠΑ. Εφόσον το ποσοστό ξεπερνά το 1% σε μία συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, θεωρείται ότι έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας. 

 

“Τα ποσοστά μας είναι υψηλότερα από τη Δυτική Αφρική”, δήλωσε χαρακτηριστικά η δρ. Σάνον Χέιντερ, διευθύντρια της υπηρεσίας για τον έλεγχο του HIV/AIDS στην αμερικανική πρωτεύουσα. “Πρόκειται για ποσοστά ανάλογα με την Ουγκάντα και ορισμένες περιοχές στην Κένυα”, πρόσθεσε η δρ. Χέιντερ. “Επειδή η επιδημία στην Ουάσιγκτον είναι μεγάλη και σύνθετη και μεταδίδεται με πολλούς τρόπους, συχνά λέμε ότι δεν έχουμε περιθώρια να κάνουμε ένα συγκεκριμένο πράγμα, πρέπει να κάνουμε τα πάντα”, δήλωσε η δρ. Χέιντερ.

Περίπου 3.000 ανά 100.000 κατοίκους ηλικίας άνω των 12 ετών -ή 15.120 άτομα- είναι θετικοί στον ιό HIV στην Ουάσιγκτον. Μάλιστα από το 2006 έως το τέλος του 2008 τα κρούσματα του AIDS αυξήθηκαν κατά 22%.