Διάθεση ιατρών υπηρεσίας υπαίθρου σε πλοία

ΕΛΠΙΔΑ ΤΣΟΥΡΗ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ν. ΧΙΟΥ

Σύγχυση, αλληλοδιαψεύσεις και εμπαιγμός σχετικά με την εφαρμογή του… μέτρου διάθεσης ιατρών υπηρεσίας υπαίθρου σε πλοία της ακτοπλοΐας, προκύπτουν από τις απαντήσεις των συναρμόδιων Υπουργείων Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στη με αρ.2168/113/15-7-09 ερώτηση της βουλευτή Χίου, Ελπίδας Τσουρή.

Ένας ακόμη εξαιρετικής σημασίας, για τη δημόσια ασφάλεια και υγεία, θεσμός παραμένει, εδώ και 4 χρόνια, στα χαρτιά, αφού τα εκατομμύρια των επιβατών της ακτοπλοΐας εξακολουθούν να στερούνται της δυνατότητας παροχής πρώτων βοηθειών εν πλω.

Στα ερωτήματα που αφορούν:

1. Στους λόγους για τους οποίους έχει, επί της ουσίας, εγκαταλειφθεί η υπηρεσία υπαίθρου για τους γιατρούς στα πλοία, με τη μη κάλυψη των οργανικών θέσεων

2. Στην αναγκαιότητα λήψης άμεσων μέτρων, προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας των γιατρών στα πλοία, έτσι ώστε να υπάρξει πραγματικό ενδιαφέρον και κίνητρα για την απασχόληση τους, δεδομένων των δυσκολιών, που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν και

3. Στην ανάγκη αύξησης του συνολικά προβλεπόμενου αριθμού τους

Το μεν Υπουργείο Υγείας ισχυρίζεται ότι έχουν καλυφθεί όλες οι θέσεις των γιατρών σε πλοία, το δε Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας απαντά ότι τοποθετημένοι σε πλοία είναι μόλις 12 ιατροί, σε σύνολο 26 θέσεων, που έχουν συσταθεί για το σκοπό αυτό!

Η τραγελαφική κατάσταση ολοκληρώνεται, με το ισχυρό «κίνητρο», που διαθέτουν όσοι γιατροί τοποθετούνται σε πλοία: απολαβή διαμονής και σίτισης!!

Ζητείται σοβαρότης!