Διαβεβαιώσεις για σίγουρη επιστροφή του 4% από τις φαρμακοβιομηχανίες

11/01/2008 – 07:38
Δεν θα χαθεί ούτε ένα ευρώ, δεσμεύεται η κυβέρνηση για τα χρήματα που οφείλουν να επιστρέψουν στα ασφαλιστικά ταμεία οι φαρμακοβιομηχανίες, βάσει του νόμου που προβλέπει επιστροφή του 4% του τζίρου τους από την υλοποίηση των συνταγών.

Η υφυπουργός Απασχόλησης Σ. Καλαντζάκου, μιλώντας χθες στη Βουλή, είπε ότι βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας η υπουργική απόφαση που θα προσδιορίζει τον τρόπο που οι φαρμακευτικές εταιρίες θα πρέπει να επιστρέψουν στα ασφαλιστικά ταμεία τα χρήματα αυτά.

Το θέμα συζητήθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μ. Σκουλάκη που εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να χαθούν για τα ταμεία τα χρήματα αυτά που για τη διετία 2006-2007 υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 350 εκατομμύρια ευρώ. Η επιστροφή του 4% έχει προβλεφθεί με νόμο να ισχύσει από την 1.1. 2006, ωστόσο δεν έχει ακόμη ξεκινήσει η αναδρομική επιστροφή του από τις φαρμακευτικές εταιρίες στα ασφαλιστικά ταμεία εφόσον εκκρεμεί η εκκαθάριση των συνταγών και δεν έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα προσδιορίζει τον τρόπο επιστροφής τους.

Η υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Σ. Καλαντζάκου είπε ότι έχει διατεθεί αναλυτικό υπόδειγμα για τον τρόπο υπολογισμού του ποσού της επιστροφής. Ταυτόχρονα έχει δοθεί εντολή στα Ταμεία να μεριμνήσουν για τη συγκέντρωση όλων των συνταγών των ετών 2006-2007, αλλά βρίσκεται ακόμη στα στάδιο της επεξεργασίας η προβλεπόμενη υπουργική απόφαση με την οποία θα ρυθμιστεί ο τρόπος υπολογισμού και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την επιστροφή από τις υπόχρεες φαρμακευτικές εταιρείες.

Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ έχοντας αναλάβει μόνο του την αυτοποιημένη διαχείριση των συνταγών για τον υπολογισμό των ποσών ανάκτησης, διενεργεί διαγωνισμό. Για τους λοιπούς ασφαλιστικούς οργανισμούς, το έργο της αυτοποιημένης εκκαθάρισης θα ανατεθεί στην ΗΔΙΚΑ Α.Ε. Το υπουργείο υπολογίζει ότι θα πρέπει να εκκαθαριστούν 50.000.000 συνταγές για κάθε έτος εκ των οποίων οι μισές αφορούν το ΙΚΑ.

Η υφυπουργός είπε ότι θα διασφαλιστούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντα των ταμείων και ότι δεν πρόκειται να χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα χρήματα που πρέπει να επιστραφούν από τις φαρμακοβιομηχανίες αναδρομικά.