Διαβλέπουν προσπάθεια να διαλυθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας

Υποχρηματοδότηση, υποστελέχωση, κατάργηση κλινών, συγχωνεύσεις κλινικών, συρρίκνωση του ΕΣΥ, αμφισβήτηση του θεσμού της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, ανατροπή του συστήματος ασφαλούς εφημέρευσης και τελικά αμφισβήτηση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ.  Αυτά είναι  τα αποτελέσματα των πολιτικών που εφαρμόστηκαν και προϊδεάζουν για ένα ζοφερό μέλλον του Εθνικού Συστήματος Υγείας και μάλιστα σε μια περίοδο κρίσης που τα λαϊκά στρώματα έχουν περισσότερο ανάγκη το δημόσιο σύστημα υγείας.  Πάνω σε αυτά τα θέματα ζήτησε απαντήσεις και σαφείς τοποθετήσεις, καθώς καθορίζουν και το μέλλον του ΕΣΥ, από τους βουλευτές της Καβάλας και από τους εκπροσώπους των τοπικών οργανώσεων των  κομμάτων, η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ν. Καβάλας (ΕΓΕΣΥΚ), σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε το απόγευμα του Σαββάτου στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Δεν παραβρέθηκε εκπρόσωπος της ΝΔ, ενώ τόσο ο υφυπουργός Υγείας Μιχάλης Τιμοσίδης μέσω επιστολής , όσο και οι δυο άλλοι τοπικοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ισχυρίστηκαν πως όλα τα μέτρα έχουν στόχο τη βελτίωση της  ποιότητας της υγείας που προσφέρεται στους πολίτες και δεν αμφισβητείται ο δημόσιος χαρακτήρας…

Ο πρόεδρος της ΕΓΕΣΥΚ Στάθης Τσαρίδης «άνοιξε» τη συζήτηση, σημειώνοντας πως τα δυο τελευταία χρόνια υπήρξαν ραγδαίες εξελίξεις στην υγεία που άλλαξαν τη μορφή και το χαρακτήρα του ΕΣΥ. Αναφέρθηκε αναλυτικά σε ένα  – ένα από τα μέτρα που πάρθηκαν. Στην μείωση το 2010 της κρατικής επιχορήγησης προς τα νοσοκομεία κατά 60% σε σχέση με το 2009. Στο νόμο 3868/10 που επιδοματοποίησε τις εφημερίες, χτύπησε το σύστημα ασφαλούς εφημέρευσης  και για πρώτη φορά το κράτος αποσύρθηκε από την αποζημίωση των εφημεριών. Στο πρώτο  νόμο για την αναδιάταξη του ΕΣΥ και στο δεύτερο νόμο για την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ, που μόνο στόχο είχαν τη μείωση των κλινών κατά 11.000, τις συγχωνεύσεις κλινικών, το χτύπημα του θεσμού της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με το να βάζει τους ιδιώτες γιατρούς του ΕΟΠΥΥ να κάνουν ιατρεία στα νοσοκομεία. Στο νόμο των μεταμοσχεύσεων που παραδίδει κλίνες σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.  Στο νόμο για τον ΕΟΠΥΥ που κόβει κάθε προοπτική ενός ολοκληρωμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και ευτελίζει το ιατρικό έργο. Τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ) που τινάζουν στον αέρα τα Ταμεία. Στην επιβολή του εισιτηρίου των 5 ευρώ  και τέλος στους νέους Οργανισμούς των νοσοκομείων που έρχονται να εφαρμόσουν τα παραπάνω.

Αύξηση προσέλευσης μείωση κλινών

Στην περίοδο της κρίσης τα λαϊκά στρώματα έχουν περισσότερο ανάγκη το δημόσιο σύστημα υγείας, σημείωσε ο Στάθης Τσαρίδης και τόνισε πως δεν είναι τυχαίο πως αυξήθηκε η προσέλευση στα δημόσια νοσοκομεία κατά 30%, κατά 17% στα Κέντρα Υγείας, κατά 15% αυξήθηκαν οι εργαστηριακές εξετάσεις, κατά 8% οι νοσηλευθέντες και κατά 7% οι χειρουργικές επεμβάσεις. Η προσέλευση θα συνεχίσει να αυξάνεται, αλλά η κυβέρνηση κατάργησε 11.000 κλίνες, άλλες 550 παρέδωσε στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, επέβαλε κεφαλική εισφορά (5 ευρώ) και με τον ΕΟΠΥΥ διαλύει τη πρωτοβάθμια περίθαλψη και θα δημιουργήσει ασφυξία στα νοσοκομεία. Τέλος ζήτησε από τους πολιτικούς να τοποθετηθούν για την υποχρηματοδότηση, την υποστελέχωση, την αμφισβήτηση του θεσμού της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, για την συρρίκνωση και τις συγχωνεύσεις και για την αμφισβήτηση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ.

Σύντομη παρέμβαση είχε και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας Ξενοφών Κροκίδης, που είπε πως το ΕΣΥ χρειάζεται αναδιάταξη, αλλά σε καμιά περίπτωση αυτή δεν πρέπει να οδηγεί σε υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας. Είπε πως ο ΙΣΚ κατάγγειλε τον Κανονισμό του ΕΟΠΥΥ, την απελευθέρωση του ιατρικού επαγγέλματος, τις συγχωνεύσεις και τις μειώσεις κλινών…

«Μέλημά μας η δημόσια υγεία»…

Ο υφυπουργός Μιχάλης Τιμοσίδης δεν παραβρέθηκε στην εκδήλωση, αλλά έστειλε επιστολή που διαβάστηκε. Σε αυτήν ισχυρίζεται πως κορυφαίο μέλημα της κυβέρνησης είναι η εξασφάλιση της δημόσιας υγείας. Ότι η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας στερεί πόρους και για αυτό έχουν ως όπλα την ευελιξία και τον εξορθολογισμό. Ότι παρά τις δυσκολίες «δεν διαπραγματευόμαστε τον δημόσιο χαρακτήρα της υγείας»

Μάλιστα αναφέρει πως «κάθε νέα πολιτική, όπως η λειτουργία περισσότερων γιατρών στους κόλπους των νοσοκομείων χαράσσεται με μόνο γνώμονα τη βελτίωση της ποιότητας και της προσβασιμότητας των υπηρεσιών υγείας που παρέχονται στους πολίτες. Αυτό είναι σε άμεση σχέση με τον εξορθολογισμό. Τέτοιο παράδειγμα είναι και η κατάργηση των υπεράριθμων κλινών, τις οποίες το σύστημα δεν χρησιμοποίησε ποτέ»… Κάνει λόγο για 681 προσλήψεις γιατρών που ολοκληρώνονται και για 3.100 προσλήψεις νοσηλευτών. Όσο για τον ΕΟΠΥΥ υποστήριξε πως είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται στη χώρα ένας ενιαίος και καθολικός και ισχυρός φορέας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Τον λόγο πήρε και ο διοικητής του νοσοκομείου Καβάλας Δημήτρης Παπαδόπουλος για να υπερασπιστεί τον νέο Οργανισμό του νοσοκομείου. Όπως υποστήριξε αυτός παίρνει υπόψη του τις θέσεις του επιστημονικού συμβουλίου του νοσοκομείου, αλλά απλώς η διοίκηση συμπλήρωσε τον όρο συλλειτουργία! Δεν γίνονται συγχωνεύσεις υποστήριξε απλώς αυξομειώσεις κλινών και η συλλειτουργία αφορά μόνο το νοσηλευτικό προσωπικό, όχι την ιατρική υπηρεσία. Δεν έγινε μείωση κλινών, αλλά από τις422 λειτουργούσες στον Οργανισμό μπήκαν 420. Να θυμίσουμε πως ο Οργανισμός είχε 500 κλίνες. Ο Δημήτρης Παπαδόπουλος εξέφρασε την ενόχλησή του για την αρνητική στάση της ΕΓΕΣΥΚ, υποστήριξε πως όλοι προσπαθούν για την βελτίωση και κατέληξε πως έχουν γίνει πολλά από το υπουργείο Υγείας και δεν μπορεί να καταλάβει γιατί οι γιατροί δεν βρήκαν κάτι θετικό…

Ο Στάθης Τσαρίδης σημείωσε πως είχε προσκληθεί και είχε πει πως θα έρθει ο βουλευτής της ΝΔ Νίκος Παναγιωτόπουλος και για αυτό δεν κάλεσαν την ΝΟΔΕ, αλλά τελικά δεν ήρθε. Επίσης ότι είχαν προσκληθεί η Δημοκρατική Συμμαχία και η Δημοκρατική Αριστερά, αλλά δεν έστειλαν εκπρόσωπο. Ακολούθησε μεγάλη συζήτηση.

Χαρακτήρισε τον Τιμοσίδη άβουλο «Λοβέρδο με μούσι» για τη βρώμικη δουλειά

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ (ομοσπονδία νοσοκομειακών γιατρών)   Δημήτρης Βαρνάβας, ο οποίος επισήμανε πως μετά από αγώνες των νοσοκομειακών γιατρών το ’83 έγινε το ΕΣΥ που η καρδιά του ήταν ο θεσμός της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και είχε στόχο την αξιοπρεπή περίθαλψη, αλλά έγινε κουτσό γιατί δεν έφτιαξε ΠΦΥ.   Μετά από 28 χρόνια «ήρθαμε σήμερα να δούμε εκτρωματικές καταστάσεις»…

Χαρακτήρισε τον ΕΟΠΥΥ τερατούργημα που θέλει να συνενώσει τα Ταμεία με τα επιχειρηματικά συμφέροντα, να διαλύσει τα πρώτα υπέρ των δεύτερων. «Ποιοι μπαίνουν στην πρωτοβάθμια περίθαλψη; Οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι έμποροι όπλων και όσοι το βλέπουν ως ξέπλυμα χρήματος» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο εθελόδουλος και ο άβουλος

Όπως τόνισε η κυβέρνηση δεν έχει διάθεση να στηρίξει το ΕΣΥ, έχει διάθεση να το διαλύσει, να το εκποιήσει, να το ιδιωτικοποιήσει. Σημείωσε πως είναι πολιτικές που εκπορεύονται από τη τρόικα, αλλά κάποιοι που πουλάνε τσαμπουκά στο λαό είναι εθελόδουλοι απέναντι στη τρόικα. Η τρόικα ζήτησε κατάργηση 10.000 κλινών και ο Λοβέρδος κατάργησε 11.000 κλίνες!!! Αναφέρθηκε και στον υφυπουργό Υγείας Μιχάλη Τιμοσίδη, χαρακτηρίζοντάς τον «άβουλο πλάσμα που ανέλαβε να κάνει τη βρώμικη δουλειά… Σαν Λοβέρδος με μούσι»!

Όπως είπε «έχουν δώσει ένα τσουβάλι λεφτά στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας για να φτιάξει Χάρτη Υγείας, αλλά Χάρτη Υγείας δεν είδαμε». Μίλησε για ψέματα και πλασματικά στοιχεία που δίνει το υπουργείο για να δικαιολογήσει τα μέτρα. Όπως τόνισε χρειάζεται να ανατραπεί η μνημονιακή πολιτική, αλλά μέχρι τότε κάτι πρέπει να γίνει. Και κατέληξε πως οι νοσοκομειακοί γιατροί θα αγωνιστούν για να αλλάξει η πραγματικότητα.

Η Ελλάδα έχει πτωχεύσει

Παίρνοντας το λόγο ο βουλευτής Σάββας Εμινίδης σημείωσε πως η μεταρρύθμιση του ΕΣΥ έχει στόχο την αναβάθμιση και τη πάταξη της σπατάλης και της διαφθοράς. Αναφέρθηκε στο μηχανογραφικό σύστημα και υποστήριξε πως δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ. Ωστόσο είπε πως τα 5 ευρώ, τα απογευματινά ιατρεία και η κατάργηση κλινών, ίσως πρέπει να επανεξεταστούν.

Παθογένειες και λάθη

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο βουλευτής Δημήτρης Παπουτσής, ο οποίος είπε πως η δημόσια υγεία είναι από τα σημαντικότερα πολιτικά ζητήματα. Ότι στο ΕΣΥ υπάρχουν παθογένειες και λάθη και παραλείψεις και «πρέπει να δούμε την ορθολογική λειτουργία των130 νοσοκομείων και 180 Κέντρων Υγείας». Τόνισε πως αν ψάξεις στο λεξικό ο ορισμός της πτώχευσης είναι η εικόνα της σημερινής Ελλάδας.  Είπε πως συμμερίζεται τις αγωνίες, θύμισε πως το ΕΣΥ φτιάχτηκε επί ΠΑΣΟΚ και πως «έχουμε δρόμο να διανύσουμε διορθώνοντας τα λάθη». Όπως είπε η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τίποτα και παρέπεμψε στο μέλλον.

Η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό

Ο Δήμος Ζαχαριάδης γραμματέας της Ν.Ε Καβάλας του ΚΚΕ  ανεβαίνοντας στο βήμα τόνισε πως οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν προωθήσει αντιδραστικές αλλαγές στην κατεύθυνση ιδιωτικοποίησης – εμπορευματοποίησης της υγείας – πρόνοιας, με οδυνηρές συνέπειες σε βάρος των λαϊκών οικογενειών. Οι αλλαγές αυτές είναι μέρος των αντιλαϊκών ανατροπών στη κοινωνική ασφάλιση και στις κοινωνικές υπηρεσίες που προωθούνται σε όλη την Ε.Ε και έχουν στόχο την διασφάλιση της κερδοφορίας των μονοπωλίων.

Οι πολιτικές αυτές – συνέχισε – αντιμετωπίζουν την υγεία σαν κόστος που επιβαρύνει τους κρατικούς προϋπολογισμούς και κάνουν περικοπές, μεταφέρουν την ευθύνη της χρηματοδότησης στις λαϊκές οικογένειες, αντιμετωπίζουν την υγεία σαν εμπόρευμα πηγή κερδοφορίας του κεφαλαίου και τους ασθενείς ως πελάτες και επεκτείνουν ένα σύστημα όπου οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας λειτουργούν ως επιχειρήσεις με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια σε ανταγωνισμό με τον ιδιωτικό τομέα.

Το ΚΚΕ τόνισε αντιμετωπίζει την υγεία ως κοινωνικό αγαθό και παλεύει για ένα αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα υγείας – πρόνοιας, χωρίς διακρίσεις και ανισότητες, με βασικό προσανατολισμό στη πρόληψη, ρίχνοντας βάρος στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, με το Κέντρο Υγείας που θα είναι συνδεδεμένο με τους χώρους δουλειάς, τα σχολεία, τους χώρους άθλησης κ.α.

Σύστημα υγείας ανάλογα με τις ανάγκες

Την πολιτική της κυβέρνησης στην υγεία επέκρινε και ο γραμματέας της Ν.Ε. του ΣΥΝ Κώστας Μορφίδης. Όπως είπε θέση τους ήταν να ενωθούν τα Ταμεία να υπάρχει ενιαίος φορέας αλλά με αναβάθμιση των παροχών, ενώ τώρα πήραν σαν μέτρο τις χειρότερες παροχές και τις εφαρμόζουν σε όλους και έκοψαν και 40% από πάνω. Όπως τόνισε αυτό που μπορεί να γίνει είναι να ανατραπεί αυτή η πολιτική. «Να παλέψουμε όλοι μαζί για να καταργηθεί το 5ευρο για να μη καταργηθούν κρεβάτια, για να μη γίνουν συγχωνεύσεις». Χρειάζεται – είπε – μια άλλη πολιτική που θα στηρίζεται στις ανάγκες του λαού, να δούμε πρώτα τις ανάγκες και να φτιάξουμε μετά ένα ανάλογο σύστημα υγείας.

Αλληλοσυμπλήρωση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

Ο Γιώργος Πασχαλίδης από τους Οικολόγους – Πράσινους σημείωσε πως η αναδιάταξη των συστημάτων υγείας συζητήθηκε στις Βρυξέλλες το 2008 και εκεί παρουσιάστηκαν μελέτες των ΗΠΑ που πρότειναν λύσεις όπως αύξηση των ορίων ηλικίας, αύξηση των εισφορών, είσοδο ιδιωτών… Βρήκαν την ευκαιρία με τη κρίση για να τα κάνουν πράξη. Όπως είπε είναι αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ και ότι πρέπει να αλληλοσυμπληρώνονται δημόσιος και ιδιωτικός τομέας υγείας. Αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες προτάσεις, όπως αναβάθμιση ΠΦΥ, καθιέρωση οικογενειακού γιατρού, ενοποίηση ταμείων… Επικέντρωσε στη πρόληψη μέσω μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος, πράσινες πόλεις κλπ.

Ευρύτερο ΕΣΥ

Ο Βασίλης Αυτζάκης εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ είπε πως το κόμμα του είναι υπέρ της αντικατάστασης του ΕΣΥ με ένα ευρύτερο ΕΣΥ, ότι είναι υπέρ ενός ενιαίου φορέα υγείας γιατί τα πολλά ταμεία είναι σπατάλη. Υπέρ της κάρτας υγείας και της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, υπέρ της ανακοστολόγησης των φαρμάκων και των προμηθειών και ότι σε κάθε Νομό πρέπει να υπάρχει ένα γενικό νοσοκομείο πλήρως εξοπλισμένο.

Ντίνα ΝΤΑΒΟΥ