ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ ΠΑΤΟΥΛΗ: Συμπτώσεις που γεννούν ερωτήματα

Της Αντας Ψαρρά

Ο καθηγητής και πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γ. Σιάσος, που εγγυήθηκε την πρωτοτυπία και αυθεντικότητα της 27χρονης (!) διδακτορικής διατριβής του Γ. Πατούλη μετά τον σάλο που ξεσήκωσαν οι καταγγελίες για λογοκλοπή, έχει οριστεί από τον Σεπτέμβριο του 2021 –με απόφαση Πατούλη– μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ερευνας και Καινοτομίας

Με επίσημη επιστολή προς τον περιφερειάρχη Γ. Πατούλη, που υπογράφει ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής καθηγητής κ. Γ. Σιάσος (21.3.2022), βεβαιώνει ότι μετά τον καθορισμό του θέματος της διατριβής Πατούλη από την τριμελή συμβουλευτική επιτροπή το 1994, αλλά και μετά την ανάληψη καθηκόντων από νέα τριμελή επιτροπή δεδομένου ότι η πρώτη ζήτησε το 2018 την αντικατάστασή της, βεβαιώθηκε το 2019 ότι ο υποψήφιος περάτωσε το ερευνητικό έργο το οποίο και εγκρίθηκε. Η επταμελής επιτροπή που συγκροτήθηκε έβαλε άριστα στον Γ. Πατούλη, αξιολογώντας την πρωτότυπη και αυθεντική του μελέτη, όπως ακριβώς έκρινε και η τριμελής συμβουλευτική.

Αυτά γράφει -μεταξύ άλλων- ο κ. Σιάσος και αυτή την επιστολή ο κ. Πατούλης απέστειλε και στην «Αυγή» που ανέδειξε το θέμα της λογοκλοπής, αλλά και της 27χρονης διατριβής του περιφερειάρχη. Θυμίζουμε εδώ ότι το όριο για τη διατριβή είναι 8 χρόνια και αφού έχει ήδη παραδώσει δυο εκθέσεις προόδου (ο κ. Πατούλης είχε παραδώσει μόνο μία πριν περάσουν τα 8 χρόνια) διαφορετικά ο υποψήφιος διαγράφεται. Εκτός βέβαια κι αν δεν διαγραφεί!

«Οπως προκύπτει από την ίδια τη διατριβή (αναρτημένη στο didaktorika.gr), η αίτηση για την εκπόνηση έγινε το 1992. Οι δε ημερομηνίες κατάθεσης των απαιτούμενων εκθέσεων προόδου είναι 18.7.1994 η πρώτη, 28.2.2019 η δεύτερη και 23.10.2019 η τρίτη, ενώ την ίδια ημέρα κατατέθηκε και ολόκληρη η διατριβή!» («Η διατριβή άργησε 27 χρόνια», «Εφ.Συν.» 22.03.2022)

Ο καθηγητής με το εξαιρετικά βαρύ και πλούσιο βιογραφικό κ. Γ. Σιάσος εκλέχτηκε τον Ιούλιο του 2021 ως ο νεότερος στην ιστορία του ΕΚΠΑ πρόεδρος της Σχολής με ποσοστό ρεκόρ 76%. Τελείως συμπτωματικά ο ίδιος, δυο μήνες μετά την εκλογή του, ορίστηκε -σύμφωνα με τη Διαύγεια- με απόφαση του Γ. Πατούλη, μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ερευνας και Καινοτομίας (ΠΣΕΚ) με τετραετή θητεία.

Εύλογες απορίες

Οπως περιγράφεται στην απόφαση («από την Απόφαση αυτή προκαλείται δαπάνη σε βάρος του οικείου προϋπολογισμού, η οποία θα βαρύνει την πίστωση του ΚΑΕ 0515 “Αποζημίωση μελών Συλλογικών Οργάνων”, η οποία όμως δεν μπορεί να προσδιορισθεί επακριβώς καθόσον εξαρτάται από την έκδοση σχετικής ΚΥΑ σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 21»), οι θέσεις των 11 μελών του ΠΣΕΚ είναι έμμισθες, ενώ προβλέπονται και έξοδα μετακίνησης, διανυκτέρευσης κ.λπ.

Σημειώνεται εδώ ότι ο κ. Σιάσος δεν απάντησε καν σε προσπάθεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που έκανε η «Αυγή», ούτε σε γραπτό μήνυμα. Κανείς δεν αμφισβητεί φυσικά τις ικανότητες του προέδρου. Παρ’ όλα αυτά όταν τοποθετήθηκε μόλις δύο μήνες μετά την εκλογή του ως προέδρου της σχολής στην επιτροπή με απόφαση Πατούλη δημιουργούνται εύλογες απορίες για τους λόγους που -κάπως αδόκιμα- ο ίδιος θέλησε τώρα να βεβαιώσει ότι όλα έγιναν σωστά με την αυθεντική 27χρονη διατριβή, χωρίς έστω να μπει στον κόπο να διαπιστώσει μέσω του καταξιωμένου διεθνούς συστήματος ανίχνευσης λογοκλοπής αν όντως δεν συντρέχει κανένας λόγος αμφιβολίας.

Τέλος, δεν δίνει καμιά απάντηση ή εξήγηση για τα 27 χρόνια που πέρασαν από τότε που ξεκίνησε ο κ. Πατούλης τη διατριβή του εφόσον ξεπεράστηκαν κατά πολύ όλα τα προβλεπόμενα από τον εσωτερικό κανονισμό χρονικά όρια. Αραγε θα έχουν κι άλλοι αιώνιοι φοιτητές ανάλογες διευκολύνσεις;

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ


Κι ένα παλαιότερα δημοσίευμα των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ με ημερομηνία 22/5/2014, απ όπου προέρχεται και η φωτογραφία του άρθρου:

Στο πλευρό του Σαμαρά ο Γεράσιμος Σιάσος

Με αφορμή τις Ευρωεκλογές έχουν κινητοποιηθεί όλοι οι Πανεπιστημιακοί – Ακαδημαϊκοί κύκλοι τις Νέας Δημοκρατίας

Παρά τον «εκρηκτικό» χειμώνα στα Πανεπιστήμια η Νέα Δημοκρατία τις τελευταίες ημέρες συσπειρώνει τις δυνάμεις και στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Ήδη με αφορμή τις Ευρωεκλογές έχουν κινητοποιηθεί όλοι οι Πανεπιστημιακοί – Ακαδημαϊκοί κύκλοι τις Νέας Δημοκρατίας. Με εντολή Σαμαρά στην πρώτη γραμμή βρίσκεται μεταξύ άλλων ο Γραμματέας των Πανεπιστημιακών της Νέας Δημοκρατίας και μέλος του Συμβουλίου Ανωτάτης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, Επίκουρος Καθηγητής Ιατρικής Γεράσιμος Σιάσος (φώτο) , στενός συνεργάτης και φίλος του Πρωθυπουργού εδώ και πολλά χρόνια.