Με το σχέδιο νόμου διατηρείται η προσαυξημένη κατά 6% υπερωριακή αποζημίωση της νυχτερινής βάρδιας και των αργιών.
Δεν πρόκειται να αυξηθεί ο χρόνος εργασίας έπειτα από τις παρεμβάσεις στο ωράριο των νοσοκομειακών γιατρών, ενώ διατηρείται στο ακέραιο ο προϋπολογισμός των εφημεριών, ύψους 325 εκατομμυρίων ευρώ. Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας στο προεδρείο της Ομοσπονδίας των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) κατά τη συνάντηση που είχαν οι δύο πλευρές στην Αριστοτέλους. Ο Ανδρέας Ξανθός ανέφερε πως με το προωθούμενο σχέδιο νόμου οργανώνεται σε 12ωρη βάση ο χρόνος εφημερίας και καταργούνται σταδιακά οι 24ωρες εφημερίες. Διατηρείται, παράλληλα, το τακτικό ωράριο των νοσοκομειακών ιατρών και δεν εφαρμόζεται σε καμία περίπτωση κυκλικό ωράριο. Το τακτικό ωράριο των νοσοκομειακών γιατρών – είπε – είναι επτάωρο, συνεχές, πρωινό, και πενθήμερο από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 8 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι. Οι πέντε ώρες, από τις 3 το μεσημέρι έως τις 8 το βράδυ αποτελούν ώρες εφημερίας, οι οποίες καλύπτονται από τον ίδιο αριθμό ιατρών σύμφωνα με τις ανάγκες ασφαλούς λειτουργίας του νοσοκομείου. Σύμφωνα με τον υπουργό, διατηρείται η στελέχωση με ιατρικό προσωπικό (ειδικευόμενοι και ειδικευμένοι γιατροί όλων των βαθμίδων) των κλινικών – τμημάτων την ώρα της εφημερίας.
Ρήτρα
Η ρήτρα “opt – out” δεν αποτελεί ατομική σύμβαση, αλλά ρήτρα εξαίρεσης κατά την οποία ο γιατρός συναινεί να εργάζεται περισσότερο από το μέσο όρο των 48 ωρών εβδομαδιαίως, αλλά με ανώτατο όριο τις 60 ώρες κατά μέσο. Ο κ. Ξανθός διευκρίνισε πως η συγκεκριμένη ρήτρα εισάγεται προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων, αλλά και να μην επηρεαστούν τα σημερινά εισοδήματα των γιατρών. Δεν καταργείται ούτε το ρεπό, αλλά διασφαλίζεται η υποχρεωτική χορήγηση του έπειτα από την πραγματοποίηση νυκτερινής εφημερίας. Χορηγείται, δε, και στην πραγματοποίηση εφημερίας Σαββάτου, Κυριακής ή αργίας.
Βάρδια
Με το σχέδιο νόμου διατηρείται η προσαυξημένη κατά 6% υπερωριακή αποζημίωση της νυχτερινής βάρδιας και των αργιών, δεν μειώνεται η εφημεριακή αμοιβή και δεν οδηγούμαστε σε απλήρωτη εργασία. Ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε στο προεδρείο της ΟΕΝΓΕ ότι στόχος της νομοθετικής παρέμβασης είναι η εναρμόνιση της ιατρικής νομοθεσίας της χώρας μας με την Οδηγία 2003/88/ΕΚ. Με τον τρόπο αυτό, απαλλάσσεται η Ελλάδα από την επιβολή υψηλού χρηματικού προστίμου και υπάρχει σεβασμός στο χρόνο εργασίας.
Δημ.Κ. –