Διευθυντής του ΙΚΑ κατηγορείται για φακελάκι

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ του ΙΚΑ στην Πάτρα κατηγορείται ότι πήρε φακελάκι 2.000 ευρώ από 55χρονο για να εγκρίνει την έκδοση σύνταξης. Πρόκειται για τον μαιευτήρα Κωνσταντίνο Πράπα, 53 χρόνων, διευθυντή στη Μονάδα του ΙΚΑ Αγίου Αλεξίου και στέλεχος της ΔΑΚΕ στον Ιατρικό Σύλλογο της Πάτρας.

Ο ασφαλισμένος στο ΙΚΑ κ. Χρ. Σωτηρόπουλος ισχυρίστηκε στην Ασφάλεια ότι ο διευθυντής του ΙΚΑ που μετείχε στην επιτροπή για την απονομή αναπηρικών συντάξεων του ζήτησε το ποσό των 2.000 ευρώ προκειμένου να του χορηγηθεί αναπηρική σύνταξη.

Ο πολίτης κατήγγειλε το περιστατικό στην Αστυνομία και άνδρες της Ασφάλειας συνέλαβαν τον γιατρό στο ιατρείο του επί της οδού Αγίου Νικολάου στο κέντρο της Πάτρας. Τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα βρέθηκαν ανάμεσα σε σελίδες ιατρικών περιοδικών στο γραφείο του γιατρού και ο ίδιος ισχυρίζεται ότι ο μηνυτής του τα άφησε στο γραφείο του, ενώ ο ίδιος δεν βρισκόταν καν εκεί.

Στέλεχος της ΔΑΚΕ

Ο μαιευτήρας παραπέμφθηκε στο Αυτόφωρο, ενώ ο εισαγγελέας άσκησε δίωξη εναντίον του σε βαθμό πλημελλήματος για δωροληψία. Η υπόθεση, ωστόσο, δεν εκδικάσθηκε χθες επειδή δεν προσήλθε ο μηνυτής, γεγονός που προκαλεί ερωτηματικά. Έτσι, ορίσθηκε τακτική δικάσιμος για τις 18 Ιανουαρίου και ο γιατρός αφέθηκε ελεύθερος.

Ο γιατρός που συνελήφθη για δωροληψία είναι στέλεχος της ΔΑΚΕ και τοποθετήθηκε διευθυντής πριν από δύο χρόνια. Ο ίδιος πάντως είχε πρωτοστατήσει και ήταν βασικός μάρτυρας στην αποκάλυψη του σκανδάλου με τις χορηγήσεις – μαϊμού ορθοπαιδικών υλικών, που είχε ως αποτέλεσμα να ζημιωθεί το ΙΚΑ. Για την υπόθεση αυτή που είναι σε εξέλιξη πέντε γιατροί έχουν παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη.

Όπως δήλωσε ο διευθυντής του ΙΚΑ στην Πάτρα κ. Χαράλ. Μπονάνος, «η υπόθεση με τον μαιευτήρα είναι στα χέρια της Δικαιοσύνης και δεν πρόκειται εφόσον υπάρχει ενοχή να γίνει καμιά συγκάλυψη».

Με απόφαση της διοίκησης του ΙΚΑ ο μαιευτήρας παύθηκε από τα καθήκοντά του έως ότου το δικαστήριο αποφασίσει οριστικά για τα πειθαρχικά μέτρα εναντίον του.

ΙΚΑ

Στο μικροσκόπιο όλες οι αναπηρικές συντάξεις

ΑΡΧΙΖΕΙ σήμερα η διαδικασία επανεξέτασης όλων των αναπηρικών συντάξεων του ΙΚΑ, όπως έχει αποφασίσει το υπουργείο Απασχόλησης, ενώ στη συνέχεια από επανέλεγχο θα περάσουν και οι αναπηρικές συντάξεις που χορηγούν τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία. Σήμερα στα γραφεία της διοίκησης του ΙΚΑ θα κληρωθούν δημόσια πέντε νομοί της χώρας και θα γίνει συνολική και ολική εξέταση των αναπηρικών συντάξεων του ΙΚΑ. Σε δεύτερη φάση, η διαδικασία θα συνεχιστεί και στους λοιπούς νομούς της χώρας. Ο υπουργός Απασχόλησης έχει διευκρινίσει ότι δεν θα κληθούν για επανεξέταση οι «προφανείς περιπτώσεις αναπηρίας».