Διέγνωσαν νόσους – «πληγές»

Mε πολυετή καθυστέρηση, όπως αναγνωρίζουν πολλοί επιστήµονες, η επιτροπή του βραβείου Νοµπέλ για την Ιατρική αποφάσισε να αναγνωρίσει τα επιτεύγµατα των ειδικών, οι οποίοι άνοιξαν το δρόµο ώστε να καταπολεµηθούν δύο από τις µεγαλύτερες «πληγές» της ανθρωπότητας. Το φετινό βραβείο που συνοδεύεται από χρηµατικό έπαθλο (10 εκατοµµύρια κορόνες), απονεµήθηκε στους Γάλλους Λικ Μοντανιέ και Φρανσουάζ Μπαρέ Σινουσί, για την ανακάλυψη του ιού HIV του AIDS, καθώς και στον Γερµανό Χάρολντ Τσουρ Χάουζεν, που αποµόνωσε τον ιό των ανθρώπινων θηλωµάτων (HPV), ορισµένοι τύποι του οποίου προκαλούν τον καρκίνο του τραχήλου της µήτρας.

Oι ανακαλύψεις των τριών επιστηµόνων οδήγησαν στη βελτίωση της υγείας των ανθρώπων παγκοσµίως, δήλωσε ο Γιαν Αντερσον, µέλος της επιτροπής Νοµπέλ στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Στοκχόλµης, εκφράζοντας την κοινή πεποίθηση για το έργο των Μοντανιέ, Σινουσί και Χάουζεν.

Oι Γάλλοι πρωτοπόροι

Η αποµόνωση του HIV από τον Μοντανιέ και τη Σινουσί το 1983, άλλωστε, επέτρεψε την έρευνα γύρω από τη µυστηριώδη µέχρι τότε νόσο, την ανακάλυψη µεθόδων για τη διάγνωση της ασθένειας και την εξέταση του αίµατος για τον εντοπισµό του θανατηφόρου ιού. Σύµφωνα µε την επιτροπή του βραβείου, ο συνδυασµός των µεθόδων πρόληψης και θεραπειών, που αναπτύχθηκαν, απέτρεψε την ανεξέλεγκτη µετάδοση της νόσου που κόστισε τη ζωή σε δεκάδες εκατοµµύρια ανθρώπους και αύξησε δραµατικά το προσδόκιµο ζωής των ασθενών. O 76χρονος Λικ Μοντανιέ, επικεφαλής του παγκόσµιου Ιδρύµατος για την Ερευνα και Πρόληψη του AIDS, ενηµερώθηκε για τη βράβευσή του στην Ακτή του Ελεφαντοστού όπου πραγµατοποίησε οµιλία και τη χαρακτήρισε ένα ισχυρό µήνυµα, προσθέτοντας ότι η νόσος «είναι ακόµα εδώ», αφού στην Αφρική πολλοί άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση στα απαραίτητα φάρµακα. Ικανοποιηµένη εµφανίστηκε και η 61χρονη Σινουσί, καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Παστέρ, σπεύδοντας να επισηµάνει από την Καµπότζη όπου βρίσκεται ότι πολλά έγιναν µέχρι τώρα, αλ,λά δεν πραγµατοποιήθηκε η ελπίδα τους για την ανάπτυξη εµβολίου κατά του AIDS. O µοναδικός δυσαρεστηµένος στην υπόθεση είναι πιθανότατα ο Αµερικανός Ρόµπερτ Γκάλο, ο οποίος διεκδίκησε για πολλά χρόνια την ανακάλυψη του HIV, αναγκάζοντας τον πρωθυπουργό της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, και τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρίγκαν, να καταλήξουν σε συµφωνία, σχετικά µε τη διανοµή των δικαιωµάτων ύψους εκατοµµυρίων δολαρίων, το 1987, ενώ χρειάστηκε να περάσουν αρκετά χρόνια µέχρι η αµερικανική κυβέρνηση να αναγνωρίσει την πρωτοπορία του Μοντανιέ στην ανακάλυψη του ιού.

O Γερµανός «επαναστάτης»

Τη χρονιά της ανακάλυψης του HIV, ο Τσουρ Χάουζεν, ο οποίος δε δίστασε να πάει «κόντρα στο ρεύµα» από τη δεκαετία του ’70 όταν συνειδητοποίησε ότι ο ιός των ανθρώπινων θηλωµάτων µπορεί να εντοπιστεί σε όγκους, όπως επισήµανε η επιτροπή του βραβείου Νοµπέλ, αποµόνωσε τον πρώτο τύπο του HPV. O 72χρονος επίτιµος καθηγητής στο Αντικαρκινικό Κέντρο της Χαϊδελβέργης αποµόνωσε τύπους του ιού οι οποίοι εντοπίζονται σε περίπου 70% των περιστατικών καρκίνου του τραχήλου της µήτρας, τη δεύτερη πιο κοινή µορφή της νόσου µεταξύ των γυναικών παγκοσµίως. Η έρευνά του οδήγησε πριν από λίγα χρόνια στην ανάπτυξη του εµβολίου κατά της ασθένειας, το οποίο χορηγούν το ένα µετά το άλλο τα κράτη σε όλο τον κόσµο στο πλαίσιο των προληπτικών µέτρων.