Δικαιούνται οι ειδικευμένοι γιατροί να προβούν σε επίσχεση εργασίας; (νομικές γνωμοδοτήσεις)

p style=”margin: 0cm 0cm 3pt”>Πρόσφατα οι Διοικήσεις προσπαθούν να καταστείλουν τη συμμετοχή των ειδικευμένων γιατρών σε επισχέσεις εργασίας με το έωλο επιχείρημα ότι δεν επιτρέπεται από το νόμο η άσκηση του δικαιώματος επίσχεσης στους ειδικευμένους, επειδή αυτοί κατέχουν θέση δημοσίου υπαλλήλου.

Αξιοποιούν για το σκοπό αυτό αξιοποιούν γνωμοδότηση (κλικ εδώ) του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) η οποία ισχυρίζεται ότι οι ειδικευμένοι γιατροί είναι υπάλληλοι του Κράτους, το οποίο αποτελεί εκ προοιμίου αξιόπιστο και αξιόχρεο εργοδότη (!!)  και ως εκ τούτου δεν επιτρέπεται να  κινηθεί κανείς εναντίον του.

Δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας ότι το ΝΣΚ εξέδωσε γνωμοδότηση και όχι απόφαση, για την οποία μάλιστα και τα ίδια τα μέλη του ΝΣΚ αναγνωρίζουν πως πρόκειται για νομική ερμηνεία βάσει του Βαυαρικού Δικαίου που ίσχυσε στην Ελλάδα με την έλευση του Όθωνα και δεν έχει πλέον καμία ισχύ, αφού σύμφωνα με τα ισχύοντα στο ευρωπαϊκό δίκαιο το κράτος αποτελεί εργοδότη ισότιμο σε υποχρεώσεις με κάθε άλλον ιδιώτη και επιχείρηση.

Η ΟΕΝΓΕ, προκειμένου να έχει μια αξιόπιστη νομική τεκμηρίωση, έχει ζητήσει προ πολλού και έλαβε γνωμοδοτήσεις τόσο από τον δικηγόρο Παρ΄ Αρείω Πάγω κ. Μιχαήλ (κλικ εδώ) όσο και από τον Καθηγητή Εργατικού Δικαίου στο ΑΠΘ κ. Α. Καζάκο (κλικ εδώ).

Επιπλέον η μακρόχρονη άσκηση του δικαιώματος επίσχεσης έχει δημιουργήσει επαρκές απόθεμα γνώσης για το ζήτημα και δεν υπάρχει κανένας λόγος φόβου για πιθανές συνέπειες εναντίον αυτών που κινητοποιούνται και οι οποίοι πρέπει να αισθάνονται πως βρίσκονται υπό τη συνδικαλιστική και νομική κάλυψη της ΟΕΝΓΕ και των Ενώσεων Γιατρών.

Συνεπώς σε περιπτώσεις που Διοικήσεις κοινοποιούν τη γνωμοδότηση του ΝΣΚ και καλούν γιατρούς σε έγγραφες εξηγήσεις (όπως συνέβη χτες στο ΑΧΕΠΑ από τον Διοικητή κ. Βέργουλα) οι ειδικευμένοι γιατροί οφείλουν να απαντούν ότι ασκούν το νόμιμο δικαίωμα τους βάσει της απόφασης του δευτεροβάθμιου συνδικαλιστικού τους οργάνου και των γνωμοδοτήσεων των κκ Καζάκου και Μιχαήλ, ένα αντίγραφο των οποίων θα επιδίδουν στη Διοίκηση.

Συναδελφικά

Δημήτρης Βαρνάβας

 

* Οι συνάδελφοι του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ μπορούν να αναζητήσουν στο αρχείο του Νοσοκομείου που υπηρετούσε μέχρι πρότινος ο κ. Βέργουλας τις δηλώσεις επίσχεσης που υπέβαλε ο ίδιος και να τις επισυνάψουν στην απάντηση τους…