Δίκη Πισπιρίγκου: Εκτός ελέγχου ο Κούγιας. Άφησε αιχμές για εμπόριο οργάνων – Τι ζητά ο Ηλιάδης

Ο εντατικολόγος κατά την κατάθεσή του στην δίκη της Πισπιρίγκου ζήτησε παρέμβαση του υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.

Σάλο έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του Αλέξη Κούγια, συνηγόρου της Ρούλα Πισπιρίγκου, στις οποίες αφήνει υπόνοιες κατά του εντατικολόγου Ανδρέα Ηλιάδη για εμπόριο οργάνων.

Ο εντατικολόγος, μάλιστα, ζήτησε την παρέμβαση του υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.

Συγκεκριμένα, ένταση προκλήθηκε όταν ο συνήγορος υπεράσπισης της 34χρονης κατηγορούμενης ξεκίνησε τις ερωτήσεις στον μάρτυρα και εντατικολόγο της Τζωρτζίνας.

Η ένταση μεταφέρθηκε και με δηλώσεις του συνηγόρου υπεράσπισης της μητέρας και έξω από τη δικαστική αίθουσα. «Προσπαθεί να πείσει τους γονείς να δώσουν τα όργανα των παιδιών τους», ανέφερε έξω από το δικαστήριο ο Αλέξης Κούγιας για τον Ανδρέα Ηλιάδη.

Στις κατηγορίες που εξαπέλυσε για τον εντατικολόγο, υποστήριξε ότι «έχει συμμετάσχει σε 18 μεταμοσχεύσεις. Υπάρχει μια χαρακτηριστική περίπτωση ενός 6χρονου παιδιού. Ο συγκεκριμένος γιατρός γνώριζε ότι ήδη έχει υποστεί το παιδί εγκεφαλοπάθεια και τετραπληγία, το πρώτο που τον ενδιέφερε ήταν να καταψυχεί ο εγκέφαλός του. Για να γίνει μεταμόσχευση πρέπει να λειτουργεί ο εγκέφαλος. Υπάρχει μια χαρακτηριστική περίπτωση ενός παιδιού από τα Χανιά, που θα ακούσετε τι θα καταθέσω», είπε ο Αλέξης Κούγιας.

Από την πλευρά του ο γιατρός και διευθυντής της ΜΕΘ στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο, Ανδρέας Ηλιάδης, τόνισε ότι «η κατάθεσή μου αφιερώνεται στη μνήμη της Τζωρτζίνας. Αδιαπραγμάτευση είναι η ιδέα των μεταμοσχέυσεων. Περιμένω να παρέμβει το υπουργείο Υγείας γιατί θεωρώ ότι η δωρεά οργάνων είναι πάνω από όλα».

Ο διάλογος Κούγια – Ηλιάδη

Α Κούγιας: .Φημίζεστε παγκοσμίως ότι στέλνετε όργανα για μεταμοσχεύσεις στο εξωτερικό είναι αλήθεια;

Μάρτυρας: Ο Ηλιάδης δεν είναι κούριερ να μεταφέρει όργανο, είμαι συντονιστής μεταμοσχεύσεων και είμαι περήφανος για αυτό και με έχει τιμήσει η Πολιτεία. Ότι είπε ο συνήγορος είναι προσβολή και απαιτώ να το ανακαλέσει. Είναι προσβολή στις μητέρες και τους γονείς που έχουν δώσει όργανα των παιδιών τους.

Πρόεδρος: Υπάρχει συναίνεση στις μεταμοσχεύσεις;

Μάρτυρας; Βεβαίως με συναίνεση η μητέρα δίνει τη καρδιά του παιδιού για να σας ζήσει ένα άλλος.

Α. Κούγιας: Στέλνετε στο εξωτερικό τα όργανα των παιδιών και στην Ελλάδα κρατάτε μόνο τα μάτια για τους φτωχούς ανθρώπους;

Μάρτυρας: Η ερώτηση είναι εκτός πραγματικότητας. Αυτά όλα που λέει είναι στην σφαίρα της φαντασίας εκτός σύμπαντος.

Α. Κούγιας: Πόσες φορές έχει ενεργοποιηθεί στη καριέρα σας η διαδικασία αυτή. Πόσες φορές έχετε πείσει γονείς να δώσουν τα όργανα και που έχουν πάει τα όργανα;

Μάρτυρας: Ο μόνος υπεύθυνος για τη διακίνηση των οργάνων είναι ο Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων. Είμαι περήφανος που είμαι κομμάτι αυτής της διαδικασίας.

Πρόεδρος: Θυμάστε πόσες φορές έγινε;

Μάρτυρας: Μπορεί και τρεις στο εξωτερικό.

Α. Κούγιας: Τελευταία φορά ποια ήταν που έγινε κάποιος δωρητής οργάνων και τι έγιναν τα όργανα;

Μάρτυρας: Ο Θωμάς και το δεύτερο τελευταίο παιδί είναι η μικρή Ειρήνη, δεν θα απαντήσω το θεωρώ ασέβεια στη δωρεά οργάνων. Αν υπάρχει σχέση με την υπόθεση να μας το πει….

Κούγιας: Εμάς η θέση μας, η θέση της κ. Πισπιρίγκου, είναι ότι είναι ένας γιατρός που σε όλη του κατάθεση προσπάθησε σκοπίμως να μιλήσει και για τη Μαλένα και την Ίριδα

Πρόεδρος: Με τον Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων τι σχέση έχουν όλα αυτά

Κούγιας: Οι ερωτήσεις έχουν σχέση με το τι συνέβη με ένα αντίστοιχο παιδί και θα τα ρωτήσω στην επόμενη συνεδρίαση. Θέλω να κάνω και ένα αίτημα, διότι ο μάρτυρας εδώ αναφέρθηκε ότι επικοινώνησε με την κ. Τσιόλα και ότι επικοινώνησε με συνάδελφό του για Μαλένα και Ίριδα. Να καταθέσει η ιατροδικαστής Χρ. Τσάκωνα, ο ιατροδικαστής Σωκράτης Τσαντίρης, η προϊσταμένη της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Πατρών Αγγ. Τσιόλα. Οι πρώτοι δύο να εξεταστούν για να πουν αν ο θάνατος της Μαλένας είναι σε ηπατική ανεπάρκεια, την οποία αμφισβήτησε ο μάρτυρας. Να μας πει αν οφείλεται κάποιου άλλου η σε εγκληματική ενέργεια. Ζητούμε και την κατ αντιπαράσταση εξέταση του κ. Ηλιάδη μετά τους ανωτέρω μάρτυρες.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 25 Απριλίου.