Δίκτυο Υγειονομικών της Νέας Αριστεράς: Η κυβέρνηση προωθεί την πιο βάναυση αντιμεταρρύθμιση του ΕΣΥ

Προσκλητήριο στήριξης με όλες τις δυνάμεις του αγώνα για τη διάσωση και αναβάθμιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, στέλνει το Δίκτυο Υγειονομικών της Νέας Αριστεράς, με σημερινή του ανακοίνωση, κατηγορώντας την κυβέρνηση και τον υπουργό Υγείας ότι προωθούν την «πιο βάναυση αντιμεταρρύθμιση του ΕΣΥ», υπονομεύοντας τον «σκληρό πυρήνα» της δημόσιας περίθαλψης που είναι η ισότιμη φροντίδα των πολιτών μέσα από το θεσμό της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Δικτύου Υγειονομικών της Νέας Αριστεράς:

«Η Νέα Δημοκρατία πάσχει από σοβαρή δυσανεξία στα δημόσια αγαθά. Όμως, ειδικά απέναντι στο δημόσιο σύστημα υγείας, η δυσανεξία της ΝΔ είναι αθεράπευτη. Οι παλαιότεροι θυμούνται πως το 1983, όταν θεσμοθετήθηκε το ΕΣΥ, η ΝΔ ξεσήκωσε υστερικές αντιδράσεις και καταψήφισε τον ιδρυτικό νόμο 1397/83 .

Η πρώτη απόπειρα κατεδάφισης του ΕΣΥ επιχειρήθηκε το 1991, επί πατρός Μητσοτάκη. Στέφθηκε με αποτυχία. Όμως, η οικογένεια και τα συμφέροντα που εκπροσωπεί καραδοκούσαν.
Η δεύτερη απόπειρα ξεκίνησε από τον υιό Μητσοτάκη μόλις ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, το 2019. Και πάλι, η πανδημία ανέστειλε τα σχέδια του, επειδή το ΕΣΥ σήκωσε όλο το βάρος της υγειονομικής κρίσης και η αξία του αναγνωρίστηκε καθολικά από την κοινωνία, ακόμα και από τους θιασώτες του ιδιωτικού τομέα. Η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη χειροκρότησε υποκριτικά το δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά στην πράξη το εγκατέλειψε, το άφησε να ψυχορραγεί εξουθενωμένο και περίμενε την κατάλληλη στιγμή.

Η τρίτη απόπειρα κατεδάφισης ξεκινάει τώρα. Με εκτελεστικό βραχίονα τον Άδωνι Γεωργιάδη και το νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή προωθείται η πιο βάναυση αντιμεταρρύθμιση του ΕΣΥ, στοχεύοντας στο «σκληρό πυρήνα» της δημόσιας περίθαλψης που είναι η ισότιμη φροντίδα των πολιτών μέσα από το θεσμό της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών. Ισχυρίζεται, παραπειστικά ως συνήθως, ο υπουργός Υγείας πως θέλει να ενισχύσει το εισόδημα των γιατρών, αλλά τα δημόσια οικονομικά (που αντέχουν εξοπλιστικά προγράμματα δισεκατομμυρίων ευρώ) δεν το επιτρέπουν. Γι’ αυτό, «δίνει ελευθέρας» στους γιατρούς του ΕΣΥ σε ιδιωτικό έργο (εντός και εκτός δημόσιων δομών), ώστε να πάρουν από την τσέπη των ασθενών όσα δεν τους δίνει ο κρατικός προϋπολογισμός.

Το νομοσχέδιο δεν καταλύει μόνο τη θεμελιώδη εργασιακή συνθήκη του ΕΣΥ, το γιατρό δημόσιο λειτουργό που είναι αφοσιωμένος στη δωρεάν περίθαλψη των ασθενών του, αλλά υπονομεύει συνολικά την άσκηση της ιατρικής στη χώρα μας. Ποιός ειδικευμένος γιατρός θα αφήσει τις πολλαπλές δραστηριότητες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για ν’ ασχοληθεί με την εκπαίδευση των ειδικευομένων; Ποιος νέος γιατρός μπορεί να επιβιώσει ως αυτοαπασχολούμενος όταν θα πρέπει να ανταγωνιστεί στην ιδιωτικά αγορά τους έμπειρους γιατρούς ΕΣΥ;

Βεβαίως δεν είναι κακά τα νέα για όλους. Οι ασφαλιστικές εταιρείες ήδη βρίσκονται σε πυρετώδεις διαβουλεύσεις με τον Άδωνι Γεωργιάδη και προωθούν νέα ελκυστικά προγράμματα υγείας, ενώ οι ιδιωτικές κλινικές επεκτείνουν τις υποδομές τους και αναμένουν νέα πελατεία, ώστε ν΄ αυξήσουν τα τιμολόγια για τους ασθενείς και τα κέρδη τους .

Δε μπορούμε παρά να φωνάξουμε με όλες μας τις δυνάμεις:

ΩΣ ΕΔΩ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ !

Όλοι μαζί

εργαζόμενοι του ΕΣΥ -ασθενείς-κοινωνία, στη μάχη για

  • τη διάσωση και αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας
  • την αξιοπρέπεια υγειονομικών και ασθενών
  • το καθολικό δικαίωμα στην Υγεία