Δηλωσεις Αβραμόπουλου μετά την συνάντηση με τον Πρωθυπουργό

p>ΔΗΛΩΣΕΙΣ

    ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

    κ. Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

    ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ

    ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

   

   

   

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Στο πλαίσιο των τακτικών επαφών με τον κ. Πρωθυπουργό, είχα την ευκαιρία να τον ενημερώσω για όλα μας τα προγράμματα και γενικότερα για τη νέα στρατηγική, για τη νέα αρχιτεκτονική για το δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας, όπως αυτή πλέον σταδιακά χτίζεται. Όπως γνωρίζετε, έχουμε ήδη ξεκινήσει ένα πλούσιο νομοθετικό έργο. Τελειώσαμε με τη νέα διοικητική οργάνωση των περιφερειακών μας σχηματισμών και προχωρούμε με γρήγορους ρυθμούς σε ένα σημαντικό νομοθέτημα, το οποίο αφορά στις προμήθειες.

   

    Εμπεδώνεται, επιτέλους, η διαφάνεια και η χρηστή διαχείριση σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Υπολογίζουμε, ότι μέσα από αυτή τη βαθιά τομή, θα εξοικονομηθούν περίπου 500 εκ. ευρώ σε ετήσια βάση, που θα μας επιτρέψουν να προχωρήσουμε με ακόμη πιο γρήγορους ρυθμούς και στην ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζόμενων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και βέβαια, στην πρόσληψη προσωπικού.

   

    Με την ευκαιρία θα ήθελα να πω, ότι έστερξε να δώσει αποτέλεσμα όλη αυτή η εργώδης προσπάθεια των τελευταίων μηνών και έτσι τον επόμενο μήνα, το Εθνικό Σύστημα Υγείας ενισχύεται με περίπου 6.000 νοσηλευτές, ενώ επίκεινται και νέοι διαγωνισμοί και για γιατρούς, μέσω του ΑΣΕΠ αλλά πάντα με τους νέους ρυθμούς που έχουν επιβληθεί.

   

    Όλα αυτά όμως, θα ανακοινωθούν στην ώρα τους. Το σημαντικό είναι, ότι ανακουφίζεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Επίσης, προχωρούμε και σε μια σειρά από άλλα νομοθετήματα, όπως για την πρωτοβάθμια φροντίδα και για τους φυσικοθεραπευτές, ένα πλέγμα ρυθμίσεων, όπου χρονίζοντα ζητήματα στο χώρο της υγείας επιτέλους λύνονται.

   

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα 500 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα εξοικονομήσετε, μέχρι τώρα πήγαιναν στις τσέπες αετονύχιδων;

   

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σημασία δεν έχει που πήγαιναν, σημασία έχει που θα πηγαίνουν στο μέλλον. Σας είπα πρωτύτερα, ότι επιτέλους εγκαθίστανται μηχανισμοί διαφάνειας και χρηστής διαχείρισης. Από εκεί και πέρα, το μέλλον προοιωνίζεται ιδιαίτερα ευοίωνο, γιατί εκείνο που είναι η προτεραιότητά μας, είναι περισσότερος σεβασμός στον Έλληνα πολίτη, σε ό,τι αφορά στα θέματα υγείας και γενικότερα τα κοινωνικά και βέβαια, ορθολογιστική και διάφανη διαχείριση του δημοσίου χρήματος.

   

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα στείλετε στον εισαγγελέα αυτούς που μέχρι τώρα δεν έκαναν ορθολογιστική και διάφανη διαχείριση του δημοσίου χρήματος;

   

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ξέρετε πολύ καλά, ότι όλα αυτά τα χρόνια, έχουν πολλές περιπτώσεις καταγγελθεί και έχουν πάρει το δρόμο τους. Δεν είμαστε όμως σήμερα εμείς γι΄ αυτό εδώ. Η δικαιοσύνη, όταν χρειάζεται, κάνει τη δουλειά της. Εμείς, οσάκις περιέρχεται κάτι στην αντίληψή μας, ενεργοποιούμε αμέσως τους μηχανισμούς ελέγχου. Έχει εμπεδωθεί πλέον η διαφάνεια στη λειτουργία του ευρύτερου τομέα της δημόσιας υγείας, είτε αυτό αφορά στη διαχείριση, είτε αυτό αφορά στη λειτουργία του. Είμαστε άτεγκτοι και αποφασισμένοι. Η Ελλάδα περνάει το κατώφλι μιας νέας εποχής. Πρέπει να ξεφύγει η χώρα μας από εικόνες, που κάθε άλλο παρά την τιμούν. Και αυτό αφορά γενικότερα, σε θέματα διαφάνειας στην πατρίδα μας. Εμένα με θλίβει το γεγονός, ότι σύμφωνα και με τις τελευταίες έρευνες διεθνώς, η Ελλάδα κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις διαφθοράς. Όλοι οι τομείς λοιπόν, όπου τυγχάνει διαχείρισης το δημόσιο χρήμα, έχουμε ηθική, πολιτική, ιστορική υποχρέωση, να τους αλλάξουμε, να εμπεδώσουμε μηχανισμούς ελέγχου και διαφάνειας. Και προς τα εκεί οδεύει πλέον, με επιτυχία και πειστικότητα, το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Επιτρέψτε μου να σας πω, ότι μας ενδιαφέρει πάρα πολύ το μέλλον. Γι΄ αυτό μίλησα πρωτύτερα, για μια νέα ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική για την υγεία, με βαθιές και μεγάλες τομές, που θα εγκαταστήσουν ένα αξιόπιστο, επαρκές και πλήρες Εθνικό Σύστημα Υγείας. Από εκεί και πέρα, ο,τιδήποτε έχει σημειωθεί, έχει καταγγελθεί, έχει καταγραφεί, ελέγχεται και παίρνει το δρόμο του. Υπάρχουν οι υπηρεσίες, που ασχολούνται με αυτό. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι και άτεγκτοι. Θα συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Ο Έλληνας πολίτης να νοιώθει εμπιστοσύνη στην κυβέρνησή του.

   

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα δώσετε στη δημοσιότητα τα ονόματα, αυτών που έφαγαν όλα αυτά λεφτά;

   

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σας είπα πριν, τι εξοικονομείται από τη νέα πολιτική διαφάνειας, που εμπεδώνεται. Το παρελθόν, δεν μπορεί να μας κυνηγάει ως φάντασμα. Ο,τιδήποτε έχει σημειωθεί και καταγραφεί ή ο,τιδήποτε έρχεται μέσα από την εμπειρία των Ελλήνων πολιτών, ελέγχεται και αποδίδονται ευθύνες. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό. Το Σώμα Ελέγχου Επιθεωρητών Υγείας, τον τελευταίο καιρό πρέπει να πω, ότι έχει φορτωθεί με πάρα πολύ δουλειά.

   

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποια είναι η ώρα για εκλογές; Μάιο, Ιούνιο ή Οκτώβριο;

   

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πάντοτε η ώρα εκείνη, που ο κόσμος θα αξιολογεί και θα κρίνει την αξιοπιστία της πολιτικής μας. Πολύ ορθά, ο Πρωθυπουργός είπε στη Βουλή, ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους. Εμείς δουλεύουμε με χρονικό ορίζοντα την τετραετία -θα ήθελα να το πω για μία ακόμη φορά αυτό- τίποτε δεν πρόκειται να αναστείλει τους ζωντανούς και γρήγορους ρυθμούς, με τους οποίους εφαρμόζεται το κυβερνητικό μας πρόγραμμα.

   

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό το είπατε στον κ. Καραμανλή, για την τετραετία;

   

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Με τον Πρωθυπουργό συζητήσαμε όλα τα θέματα που αφορούν στον τομέα της υγείας και έχει δοθεί το πράσινο φως να προχωρήσουμε με ακόμη πιο γρήγορους ρυθμούς μπροστά.