ΔΗΛΩΣΕΙΣ Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ μετά την Κυβερνητική επιτροπή

p> ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Από σήμερα η Υγεία κάνει ένα άλμα προς τα εμπρός. Η Κυβερνητική Επιτροπή ενέκρινε την εισήγησή μου και προχωρούμε με γρήγορους ρυθμούς, σε μια βαθύτατη μεταρρυθμιστική τομή, που αλλάζει ριζικά το τοπίο της Υγείας στη χώρα μας, με πρώτο σταθμό τις προμήθειες. Διαφάνεια, ταχύτητα, αποτελεσματικότητα. Σε λίγο καιρό από τώρα – υπολογίζουμε μέσα στον επόμενο μήνα -κατατίθεται ένα σύγχρονο νομοσχέδιο, που διαμορφώνει ένα περιβάλλον ασφάλειας και διαφάνειας για τις προμήθειες των νοσοκομείων. 
    Πέραν αυτού, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα, που, από μόνη της, συνιστά μια βαθύτατη μεταρρύθμιση, η οποία εγκαινιάζει το νέο ΕΣΥ της Ελλάδας. Και τούτο, διότι το ΕΣΥ – μεγάλη η συνεισφορά του όλον αυτόν τον καιρό, αλλά έχει κλείσει, κατά κάποιο τρόπο, τον κύκλο του – μετεξελίσσεται σε ένα σύγχρονο σύστημα, παρέχοντας υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στους Έλληνες πολίτες, πάντοτε κρατώντας τον δημόσιο χαρακτήρα του. 
    Είχαμε την ευκαιρία, επίσης, να συζητήσουμε για μια σειρά από άλλα ζητήματα που απασχολούν τον Τομέα της Υγείας, όπως η κάρτα αναπηρίας. Θα ήθελα, στο σημείο αυτό, να δηλώσω με σαφήνεια ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας στέκεται με πολύ σεβασμό σε ειδικές κατηγορίες συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη ιδιαίτερης υποστήριξης. Και, βέβαια, προχωρά ο εκσυγχρονισμός, με γρήγορους ρυθμούς, όλων των υπαρχουσών δομών, τόσο των κεντρικών νοσοκομείων, όσο και των αποκεντρωμένων σχηματισμών μας. 
    Η απόφαση είναι δεδομένη. Η Κυβέρνηση προχωράει, με γρήγορους ρυθμούς, το μεταρρυθμιστικό της έργο. Γνωρίζουμε ότι αν ως προς κάτι κρίνεται ο Πολιτισμός και η εποχή μας, είναι, κυρίως, από θέματα που αφορούν άμεσα στην κοινωνία και τους πολίτες. Η Υγεία είναι στην πρώτη γραμμή. Είναι πολιτική αιχμής για την νέα εποχή που εγκαινιάσαμε με τη νέα διακυβέρνηση. 
    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το κόστος των προμηθειών ελέγχεται, κύριε Υπουργέ;
    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μην έχετε καμία αμφιβολία. Το τοπίο των προμηθειών θα το χαρακτήριζα ακατάστατο, άναρχο, κάτι που θα επέτρεπε πολλά από εκείνα που υπαινίσσεστε. Εκείνο που έχει σημασία είναι τι κάνουμε εμείς, από δω και πέρα. Δίνουμε τέλος σε αυτήν την κατάσταση. Το καινούριο τοπίο, όπως προβάλλει μπροστά μας, με την θεσμική αυτή τομή, με αυτήν την μεταρρύθμιση στον τομέα των προμηθειών, διασφαλίζει τη διαφάνεια, τη χρηστή διαχείριση του δημοσίου χρήματος και καθιστά το σύστημα επαρκές και πλήρες. 
    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο προηγούμενος Υπουργός δεν έκανε σ΄ αυτήν την κατεύθυνση κάτι;
    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βεβαιότατα. Η Κυβέρνηση έχει ενιαία πολιτική. Όλη η προετοιμασία που έχει γίνει τα δυόμισι χρόνια που πέρασαν, οδήγησε σε αυτό το συμπέρασμα. Και θα ήθελα στο σημείο αυτό να πω ότι η Κυβέρνηση διακρίνεται για την υψηλή της ευαισθησία. Και γι΄αυτόν τον λόγο σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε αυτό που πριν από λίγο σας περιέγραψα. Η απόφασή μας είναι δεδομένη. Η Ελλάδα, ως προς το θέμα αυτό, αλλάζει σελίδα και τιμάει στο ακέραιο τη σχέση εμπιστοσύνης με τους Έλληνες πολίτες. 
    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν δύο μεγάλα προβλήματα: Φακελάκι και έλλειψη κρεβατιών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. 
    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα, πέραν των άλλων, στοχεύει και σε αυτό: Στην ανακούφιση του κεντρικού νοσοκομειακού μας δικτύου, από την ώρα που αποκεντρωμένοι σχηματισμοί, τόσο μέσα στα αστικά κέντρα, όσο και στην ευρύτερη ελληνική περιφέρεια, θα λειτουργήσουν ως ‘’αναχώματα’’, για να πάψει αυτό το φαινόμενο να υπερφορτώνονται δηλαδή τα νοσοκομεία μας. Συνεργαζόμαστε και με το Υπουργείο Απασχόλησης. Όπως έχω πει-και το επαναλαμβάνω και τώρα-συζητούμε για τη συγχώνευση σχηματισμών μας μέσα στα αστικά κέντρα, έτσι ώστε πολλά από τα ιατρεία του ΙΚΑ να μετεξελιχθούν σε Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου. Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα είναι η μεγάλη τομή στον τομέα της Υγείας και τα αποτελέσματα είναι αισθητά σε κάθε γωνιά της χώρας. 
   ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καινούρια Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου θα φτιάξετε;
    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ήδη ξεκινήσαμε και με μελέτες εφαρμογής, ιδιαίτερα επιτυχείς -αναφέρομαι και στου Βύρωνα και σε εκείνο των Καλυβίων, για να έχετε απτά παραδείγματα μπροστά σας- τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν ως καλά παραδείγματα για ολόκληρη τη χώρα. Πάντοτε όμως με γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες. Επέρχεται επιτέλους και στη χώρα μας εξορθολογισμός των αναγκών, των δυνατοτήτων και των μέσων που διατίθενται.
    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το φακελάκι στα νοσοκομεία θα το αντιμετωπίσετε;
    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να σας πω κάτι που έχει σχέση και με αυτό. Αυτές οι συνήθειες που μας έχει κληροδοτήσει το παρελθόν θα τελειώσουν από μόνες τους. Σε συνεργασία με τους πολίτες και με επάρκεια του συστήματος, ως προς τη λειτουργικότητα και την αποδοτικότητά του. Τί είναι αυτό που περιγράφεται; Στην ουσία είναι έμμεση εξαγορά χρόνου και γιατρού που προτιμούμε. Από την ώρα που θα λειτουργήσει το δίκτυο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, τελειώνουν από μόνα τους. Και από κει και πέρα αλλάζει πλήρως το σκηνικό. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι σε θέματα τέτοια, σε προβλήματα σαν και αυτά, όπου εντοπίζονται, η Πολιτεία δεν θα είναι άτεγκτη . Σας ευχαριστώ πολύ.