ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΛΩΡΙΔΗ, ΜΑΝΩΛΗ ΣΚΟΥΛΑΚΗ ΚΑΙ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

p> 

    ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ

    ΧΑΡ.ΤΡΙΚΟΥΠΗ 37

    10680 ΑΘΗΝΑ

    ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ TΗΛ. (210)3665414-5

    FAX: (210)3665420

    e-mail : pressoffice@pasok.gr

   

   

    Αθήνα, 20 Οκτωβρίου 2008

   

    Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Υγείας, Γιώργος Φλωρίδης, ο εισηγητής του ΚΤΕ Υγείας, Μανώλης Σκουλάκης, και ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της υγείας, έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις:

   

    Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ένα από τα θέματα που συζήτησε το Πολιτικό Συμβούλιο είναι η υγεία και τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στα νοσοκομεία, Θα γίνουν σχετικές δηλώσεις από τον Γιώργο Φλωρίδη, που είναι πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Υγείας και από τον Μανώλη Σκουλάκη, που είναι ο εισηγητής του ΚΤΕ Υγείας.

    Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Έχουμε πει πολλές φορές, χρησιμοποιώντας και χαρακτηρισμούς που μπορεί να φαίνονται υπερβολικοί, αλλά στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν χαρακτηρισμοί πλέον για να αποδώσουμε την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά νοσοκομεία, ότι η υπόθεση της δημόσιας υγείας έχει φτάσει πλέον στο απροχώρητο.

    Δηλαδή, στα Νοσοκομεία της χώρας, το θέμα δεν είναι απλώς ότι λείπει νοσηλευτικό προσωπικό, και μάλιστα πολύ, είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν έχουν γάζες, δεν έχουν ράμματα, δεν έχουν βαμβάκι, δεν έχουν τα στοιχειώδη, με αποτέλεσμα οι Έλληνες πολίτες να μην μπορούν να δεχτούν στοιχειώδεις υπηρεσίες, πέρα απ’ αυτές οι οποίες προκύπτουν από την αυτοθυσία των ίδιων των γιατρών και των νοσηλευτών.

    Οι γιατροί που εργάζονται στα νοσοκομεία έχουν πάρει αποφάσεις, όπως πληροφορούμαστε, στις γενικές τους συνελεύσεις, να μην δέχονται από την 1η Νοεμβρίου να κάνουν εφημερίες πέραν των 48 ωρών. Αυτό σημαίνει, ότι τα νοσοκομεία, μετά τις 10 Νοεμβρίου, θα κινδυνεύσουν να μείνουν χωρίς δυνατότητα εφημερίας σε όλη τη χώρα.

    Αυτό που ζητούν οι γιατροί είναι, μετά από 4,5 χρόνια, έστω να συναισθανθεί η κυβέρνηση τις ευθύνες της απέναντι στον τομέα αυτό, δηλαδή στην υποχρέωση που έχει να ενισχύσει τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας.

    Το ΠΑΣΟΚ, καλεί την κυβέρνηση να συζητήσει επιτέλους σοβαρά και υπεύθυνα με τους γιατρούς, έτσι ώστε να καταλήξει μετά από μία διαπραγμάτευση σε μία συνολική σύμβαση εργασίας, μέσα από την οποία μπορούν να λυθούν όλα τα ζητήματα, τα οποία εν πάση περιπτώσει τίθενται από τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα από τους γιατρούς.

    Είναι η ώρα, ο υπουργός Υγείας να παραμερίσει λίγο τις καλλιτεχνικές του δραστηριότητες και να ασχοληθεί με το αντικείμενό του. Πληροφορούμαστε και πράγματα, τα οποία αυτή τη στιγμή δεν είναι σωστό να τα αναφέρουμε, αλλά θα πρέπει να αντιληφθεί ότι η κατάσταση έχει φτάσει ή έχει ξεπεράσει το κόκκινο. Και δεν υπάρχουν περιθώρια άλλης αμέλειας, ή ενασχόλησης μόνο με τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας ή με τη διαδοχή του κ. Καραμανλή.

    Μ. ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ: Δυο κουβέντες, με την ευκαιρία μιας επερώτησης που καταθέσαμε σήμερα στη Βουλή για το Δίκτυο Κοινωνικής Προστασίας, το ευρύτερο και κυρίως το Προνοιακό. Να σας πω δυο παραμέτρους της πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης και του σημερινού υπουργού Υγείας.

    Η ψυχιατρική Μεταρρύθμιση καταρρέει. Οι ξενώνες, τα οικοτροφεία και τα διαμερίσματα απειλούνται με κλείσιμο. Θα γυρίσουν οι ψυχιατρικά ασθενείς στα άσυλα, οι εργαζόμενοι θα πεταχτούν στο δρόμο, δεδομένου ότι το κονδύλι που είχε εγγραφεί για το 2008 στον προϋπολογισμό – τα 38 εκατομμύρια – εξαντλήθηκε. Δεν υπάρχουν πια πιστώσεις για τις δομές αυτές.

    Και μια κουβέντα για τα ναρκωτικά. Τα 72 Κέντρα Πρόληψης απειλούνται και αυτά με κατάρρευση και με κλείσιμο. Ο ΟΚΑΝΑ οφείλει πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ σ’ αυτές τις δομές, για τις οποίες ο σύμβουλος του υπουργού προχθές, όταν είδε το Σωματείο, ρώτησε, «μπορείτε να μου πείτε τι δουλειά κάνετε εσείς;». Τίποτε άλλο.