ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΛΩΡΙΔΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΑΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

p>
Μικρότερα γράμματα  Μεγαλύτερα γράμματα

    ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ

    ΧΑΡ. ΤΡΙΚΟΥΠΗ 37

    10680 ΑΘΗΝΑ

    ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ TΗΛ. (210)3665414-5

    FAX: (210)3665420

    e-mail : pressoffice@pasok.gr

   

   

    Αθήνα, 18 Νοεμβρίου 2008

    Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Υγείας, Γιώργος Φλωρίδης, σχετικά με την τραγική κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

   

    Έχουμε επισημάνει εδώ και αρκετό καιρό την τραγική κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Όμως, τις μέρες αυτές, τα πράγματα επιδεινώνονται ραγδαία. Τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας στερούνται των στοιχειωδών υλικών και, βεβαίως, οι ελλείψεις σε προσωπικό έχουν φτάσει σε ένα βαθμό, που δεν υπήρξε ποτέ στη χώρα.

    Τις τελευταίες μέρες, γινόμαστε μάρτυρες ανακοινώσεων, ακόμα και απειλών από τις προμηθεύτριες εταιρείες, ότι θα προσέλθουν να αφαιρέσουν τα αναλώσιμα υλικά, τα οποία υπάρχουν ακόμα στις αποθήκες των Νοσοκομείων, επειδή δεν έχουν πληρωθεί εδώ και 3,5 χρόνια.

    Τα χρέη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, δηλαδή των Νοσοκομείων προς τους προμηθευτές, αυτά τα 3,5 χρόνια, φτάνουν περίπου στα 5 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Η κυβέρνηση είναι απούσα και από αυτό το μεγάλο ζήτημα. Ο κ. Αβραμόπουλος είναι συστηματικά απών από τα δύσκολα. Ασχολείται προφανώς με τα εσωτερικά της Νέας Δημοκρατίας και με τα ζητήματα διαδοχής και, αυτή του η ενασχόληση, έχει τραγικά αποτελέσματα για τον Ελληνικό λαό.

    Καλούμε τις προμηθεύτριες εταιρείες, να χειριστούν την υπόθεση αυτή με ψυχραιμία. Έχουν απέναντί τους μια κυβέρνηση, που σίγουρα δεν σέβεται την υπογραφή της. Όμως, οι επιπτώσεις από την διακοπή της παράδοσης αναλώσιμων ή από την αφαίρεση των ήδη παραδοθέντων, θα έχουν πολύ άσχημες συνέπειες για τους Έλληνες ασθενείς, για τον Ελληνικό λαό. Καλούμε την κυβέρνηση να ασχοληθεί επιτέλους σοβαρά και υπεύθυνα με το μεγάλο ζήτημα της υγείας του Ελληνικού λαού.

    Το ΠΑΣΟΚ, ως η επόμενη κυβέρνηση της χώρας, έχει επεξεργαστεί ένα σχέδιο για την οργάνωση των προμηθειών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, που χαρακτηρίζεται από κανόνες διαφάνειας, από κεντρικό έλεγχο, αλλά σαφώς από μία αποκεντρωμένη διαχείριση.

    Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύβεται άλλο πίσω από τα προβλήματα. Οφείλει να αναγνωρίσει, έστω και τώρα, την πραγματικότητα και να κάνει κάτι. Οφείλει να παρουσιάσει προς τις προμηθεύτριες εταιρείες ένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των πολύ μεγάλων υποχρεώσεων που ήδη υπάρχουν.

    Σήμερα, επίσης, χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, να μην έχουν τη δυνατότητα να πάνε σε γιατρό, χωρίς να πληρώσουν οι ίδιοι και χωρίς να καταβάλουν την πλήρη αξία των φαρμάκων που αγοράζουν, επειδή το ελληνικό Δημόσιο, εδώ και 10 μήνες, δεν καταβάλει τα οφειλόμενα προς τους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς.

    Ο χώρος της Υγείας είναι ίσως ο κατ’ εξοχήν χώρος, όπου αναδεικνύεται, όχι μόνον η αποτυχία της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας στον συγκεκριμένο τομέα, η οποία αποτυχία προέκυψε ως συνειδητή επιλογή, να απαξιωθεί η υγεία ως δημόσιο αγαθό και να ενισχυθεί ο ιδιωτικός τομέας, αλλά κυρίως σηματοδοτεί με τον πιο έντονο τρόπο την αποτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

    Είναι προφανές ότι αυτή η αναδιανομή πλούτου υπέρ των ολίγων, που γίνεται διαρκώς τα χρόνια της νέας διακυβέρνησης, έχει αφήσει άδεια τα δημόσια Ταμεία, έχει οδηγήσει σε μεγάλα ελλείμματα στα Ασφαλιστικά Ταμεία, με αποτέλεσμα, βασικά δημόσια αγαθά να μην μπορούν να χρηματοδοτηθούν στοιχειωδώς, όπως είναι τα δημόσια αγαθά της υγείας και της παιδείας.