Δηλώσεις Μ. Δαμανάκη Σ Ράπτη για τις εφημερίες των γιατρών

p>  Η υπεύθυνη Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μαρία Δαμανάκη και η συντονίστρια Υγείας της Κ. Ο. του Κινήματος, Συλβάνα Ράπτη, σχετικά με το πρόβλημα των εφημεριών στα Δημόσια Νοσοκομεία, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

Η προκλητική απραξία και η άνευ προηγουμένου ελαφρότητα του Υπουργείου Υγείας έχουν μετατρέψει σήμερα την υπόθεση των εφημεριών ειδικευμένων και ειδικευόμενων γιατρών στα Δημόσια Νοσοκομεία σε βραδυφλεγή βόμβα πολλών μεγατόνων στα θεμέλια του Δημοσίου Συστήματος Υγείας, απειλώντας ακόμη και τη στοιχειώδη λειτουργία των Δημόσιων Νοσοκομείων από την αρχή του επόμενου χρόνου.

    Η κυβέρνηση γνώριζε εδώ και δυόμισι χρόνια την Ευρωπαϊκή Οδηγία που θα ισχύσει από 1-1-2007 για τη μείωση του ωραρίου εργασίας των γιατρών. Οι νοσοκομειακοί γιατροί είχαν καταθέσει προτάσεις για την αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού θέματος από τον Απρίλιο του 2004. Και όμως, το Υπουργείο Υγείας, απολαμβάνοντας σε μακαριότητα τη γοητεία της εξουσίας, δεν πήρε κανένα απολύτως μέτρο. Οδήγησε τα πράγματα στο παραπέντε ενός άνευ προηγουμένου κράχ στις εφημερίες. Σήμερα επιχειρεί να συμμαζέψει όπως-όπως τα ασυμμάζευτα καταφεύγοντας σε ανόητες έως και επικίνδυνες ατραπούς, όπως είναι το μπέρδεμα των ειδικοτήτων στις εφημερίες, ή επαπειλούμενη χρεοκοπία των νοσοκομείων μέσω των μαζικών προσλήψεων επικουρικών γιατρών.

    Ένα είναι βέβαιο, πως από την αρχή του 2007 τα περισσότερα Νοσοκομεία της χώρας και ιδιαίτερα τα περιφερειακά, θα βρεθούν αντιμέτωπα με προβλήματα άμεσης βιωσιμότητας.

    Έστω και την τελευταία στιγμή, καλούμε την κυβέρνηση να επιδείξει την υπευθυνότητα που απαιτούν οι περιστάσεις. Να αφήσει κατά μέρος τις παράξενες ιδέες της και να αναζητήσει σοβαρές προσωρινές λύσεις σε συνεργασία με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, διασφαλίζοντας το επίπεδο των αποδοχών τους.

    Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι, τα μπαλώματα στις εφημερίες δεν αρκούν. Χρειάζεται συνολική αναδιάρθρωση του συστήματος των εφημεριών στη βάση ενός συνολικού προγραμματισμού και παράλληλη αποσυμφόρηση των υπηρεσιών επειγόντων περιστατικών μέσα από την βελτίωση των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας.