Δηλώσεις Πρωτόππαπα – Δαμανάκη για το εμβόλιο του καρκίνου της μήτρας

p>ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ

    ΧΑΡ. ΤΡΙΚΟΥΠΗ 37

    10680 ΑΘΗΝΑ

    ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ TΗΛ. (210)3665414-5

    FAX: (210)3665420

    e-mail : pressoffice@pasok.gr

   

    Αθήνα, 6 Φεβρουαρίου 2007

   

    O υπεύθυνος Υγείας και Πρόνοιας του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Πρωτόπαπας, και η υπεύθυνη Απασχόλησης και Κοινωνικής Ασφάλισης του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του Κινήματος, Μαρία Δαμανάκη, σχετικά με το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις:

   

    Χ. ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχει το θέμα του εμβολίου του καρκίνου της μήτρας και υπάρχει και το θέμα που αφορά μόνο την υγεία η έλλειψη φαρμάκου για την οποία αναφέρεται σήμερα και η εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ», αλλά είναι πραγματικά ένα σοβαρό θέμα. Ξεκινώ και θα παρακαλούσα μετά να δοθεί και μία σελίδα η οποία είναι από το Συνήγορο του Πολίτη.

    Για το θέμα του εμβολίου του καρκίνου της μήτρας. Και πάλι σήμερα ο υπουργός Υγείας ο κ. Αβραμόπουλος εκδήλωσε προθέσεις για τη χορήγηση του εμβολίου με δηλώσεις οι οποίες αφήνουν συνειδητά εκκρεμότητες για το θέμα της κάλυψής του από τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και το περιορίζουν στην ηλικία των 12 έως 13 ετών προφανώς για οικονομικούς λόγους.

    Όμως σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι αποτελεσματικό όταν χορηγείται σε νέες γυναίκες από 12 έως 26 ετών.

    Η θέση μας είναι σαφής. Η πρόληψη δεν μπορεί να έχει ποσοστώσεις. Οφείλει να είναι καθολική. Ούτε είναι δυνατό να εγκαταλειφθούν νέες γυναίκες άνω των 13 ετών που δεν έχουν μάλιστα την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν για το ακριβό εμβόλιο.

    Η κυβέρνηση οφείλει τώρα να ανακοινώσει καθαρά τη χορήγηση του εμβολίου σε όλες τις νέες γυναίκες με κάλυψη του κόστους είτε από τον κρατικό προϋπολογισμό είτε από τα ασφαλιστικά ταμεία.

    Μ. ΔΑΜΑΝΑΚΗ: Το ΠΑΣΟΚ το ενδιαφέρει όλες οι γυναίκες που μπορούν να προστατευτούν από τον καρκίνο να έχουν στην πράξη αυτό το δικαίωμα. Και αυτό σημαίνει ότι το κόστος το οποίο είναι και σοβαρό δεν μπορεί να το πληρώσει ο ασφαλισμένος.

    Εμείς καλούμε την κυβέρνηση να αποσαφηνίσει τη θέση της σχετικά με το θέμα του κόστους και ειδικότερα τον αρμόδιο υπουργό τον κ. Τσιτουρίδη να μας πει τι θα συμβεί με τα ασφαλιστικά ταμεία.

    Θα ζητήσουν τα ασφαλιστικά ταμεία συμμετοχή από τους ασφαλισμένους και πόση; Αυτό είναι ένα ερώτημα στο οποίο η κυβέρνηση μέχρι στιγμής σιωπά.

    Χ. ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πάω στο δεύτερο θέμα της έλλειψης ενός φαρμάκου του «νεοστιγμίν» απαραίτητο για τις εγχειρήσεις στα νοσοκομεία. Η ανεπάρκεια και η αδιαφορία των αρμόδιων φορέων του Υπουργείου Υγείας δημιούργησε πράγματι σοβαρές ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία στο φάρμακο «νεοστιγμίν» ένα σκεύασμα απαραίτητο για την ανάνηψη των ασθενών μετά από εγχειρήσεις.

    Η έλλειψη αυτή μάλιστα δημιούργησε αναβολή των χειρουργείων σε ορισμένα νοσοκομεία ενώ δημιούργησε και μεγάλη αναστάτωση σε πολλά άλλα.

    Δυστυχώς για μια ακόμα φορά το Υπουργείο Υγείας μένει σοβαρά εκτεθειμένο στα θέματα της λειτουργίας του δημόσιου συστήματος υγείας αποδεικνύοντας ότι παρά τα μεγάλα λόγια συνειδητά το απαξιώνει και αδιαφορεί.

    Σημειώνω ότι με την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας στο θέμα των φαρμάκων διεκόπη η παραγωγή του φαρμάκου αυτού στην Ελλάδα και το αγοράζουμε από το εξωτερικό σε πολλαπλάσια τιμή.

    Αυτό κατάφερε η Νέα Δημοκρατία με την πολιτική της. Καταθέτω μάλιστα προς ενημέρωση της κοινής γνώμης ένα κείμενο το οποίο έχει έρθει από το Συνήγορο του Πολίτη προς το Έλενα Βενιζέλου και προς τον ΕΟΦ και προς τις αρμόδιες Δ/νσεις του Υπουργείου με το οποίο ο Συνήγορος του Πολίτη πληροφορεί το Υπουργείο και τον ΕΟΦ ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα και ότι διαμαρτύρονται ασθενείς για την έλλειψη του φαρμάκου αυτού προαναγγέλλει την αναβολή των χειρουργείων η οποία δυστυχώς έγινε στο Έλενα Βενιζέλου και τους καλεί να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την τακτοποίηση του θέματος.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όταν λετε αναβολή χειρουργείων τι εννοείτε; Δηλαδή δεν έγινε η χειρουργική επέμβαση κάποιου ασθενή διότι δεν υπήρχε αυτό το φάρμακο;

    Χ. ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έγιναν προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις ασθενών διότι δεν υπήρχε αυτό το φάρμακο. Εκεί φτάσαμε. Εγώ θα έλεγα εκεί καταντήσαμε με την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας με την πολιτική του κ. Αβραμόπουλου στα θέματα της υγείας. Απαξιώνουν συνειδητά το δημόσιο σύστημα υγείας.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να σας ρωτήσω για το πρώτο θέμα. Είπατε είτε από τον προϋπολογισμό είτε από τα ταμεία. Εσείς τι προτείνετε; Προφανώς υπάρχει ένα κόστος σημαντικό.

    Μ. ΔΑΜΑΝΑΚΗ: Αυτό το οποίο προτείνουμε εμείς είναι να μην την πληρώσει ο ασφαλισμένος αυτή την υπόθεση. Σε όλο τον κόσμο οι δαπάνες πρόληψης, τον προηγμένο κόσμο εννοείται, οι δαπάνες πρόληψης δε βαρύνουν τους ασφαλισμένους ή τα άτομα και αυτό είναι προς όφελος και του κρατικού προϋπολογισμού και των ταμείων τα οποία αν δεν προληφθούν οι ασθένειες πληρώνουν στο πολλαπλάσιο. Να συνεννοηθούν οι Υπουργοί μεταξύ τους και να μας πουν τι θέλουν.

    Χ. ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχουν δύο δυνατότητες διευκρινιστικά για να το καταλάβετε δεν είναι θέμα δήλωσης. Μπορεί το κόστος αυτό να αποφασίσει το Υπουργείο Υγείας ότι το αναλαμβάνει από τον προϋπολογισμό και ότι κάνει εμβόλιο όπως γίνεται έχει γίνει πάρα πολλές φορές με εμβόλια τα οποία διατίθενται στον πληθυσμό πληρωμένα από το Υπουργείο Υγείας χωρίς να επιβαρύνονται τα ασφαλιστικά ταμεία γίνεται μια χαρά αυτό έχει γίνει πάρα πολλές φορές σε πολλά εμβόλια.

    Εναλλακτικά εμείς τους δίνουμε τη δυνατότητα να αποφασίσουν ή το ένα ή το άλλο. Όπως είπε και η Μαρία πάρα πολύ σωστά ένα δεν μπορεί να γίνει να πληρώσει ο ασφαλισμένος. Η πρόληψη δεν μπορεί να έχει ποσοστώσεις πρέπει να είναι καθολική και να αφορά όλο τον πληθυσμό.

    Μ. ΔΑΜΑΝΑΚΗ: Μπορεί να το αποφασίσει μόνος του χωρίς συνεννόηση με τα ασφαλιστικά ταμεία αρκεί να δώσει και το αντίστοιχο κονδύλι από το Υπουργείο Υγείας. Σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης αυτό γίνεται ήδη. Όπως στη Μεγάλη Βρετανία.

    Αν ο υπουργός όμως αφήνει υπαινιγμούς ότι ενδεχομένως το κόστος θα το καλύψει με τα ασφαλιστικά ταμεία πρέπει να συνεννοηθεί με τον κ. Τσιτουρίδη και να μας πουν τι πρόκειται να συμβεί.