Δηλώσεις του Υπ. Υγείας κ. Αβραμόπουλου μετά τη συνεργασία με τον Πρωθυπουργό

   

   

   

   

    Αθήνα, 28 Ιουλίου 2009

   

   

   

   

    Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής είχε σήμερα συνεργασία με τον Υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δ. Αβραμόπουλο και την Πρόεδρο του Εθνικού Επιστημονικού και Επιχειρησιακού Συμβουλίου για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης, καθηγήτρια Ελένη Γιαμαρέλου.

   

    Μετά τη συνάντηση, ο κ. Αβραμόπουλος έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

   

   

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ήταν μια ενημερωτική συνάντηση με τον κ. Πρωθυπουργό, στην οποία παρέστη και η Πρόεδρος του Εθνικού Επιστημονικού και Επιχειρησιακού Συμβουλίου για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης. Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, η κυρία Γιαμαρέλου και εγώ από τη σκοπιά μου, ενημερώσαμε τον κ. Πρωθυπουργό, για το πώς εξελίσσονται όλα τα σχέδιά μας, με κορυφαίο βεβαίως, το Εθνικό Σχέδιο, το οποίο ήδη έχει πάρει στα χέρια της η Επιστημονική Επιτροπή, το Εθνικό Συμβούλιο. Και μέσα στις προσεχείς δύο ημέρες θα μας το επιστρέψει.

   

    Η όλη παρακολούθηση του θέματος είναι σε καλό δρόμο, με την υποστήριξη της επιστημονικής κοινότητας. Και βεβαίως, με το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από εξέχουσες επιστημονικές προσωπικότητες, που πέραν της βασικής του αποστολής, συμβουλεύει και την πολιτεία για τα μέτρα που πρέπει να πάρουμε.

   

    Αυτή τη στιγμή σ’ ολόκληρο τον κόσμο υπάρχει επιστημονική αβεβαιότητα, για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Ένα κράτος οφείλει να προνοεί, να σχεδιάζει, να ετοιμάζεται ακόμα και για το χειρότερο σενάριο.

   

    Θα ήθελα να διαβεβαιώσω όλους, ότι η ελληνική πολιτεία, όπως ξεκίνησε πριν από περίπου τρεις μήνες, έτσι και θα συνεχίσει: Με σοβαρότητα, με σχέδιο, με στρατηγική, για να μπορέσουμε πλέον ως κοινωνία, να ξεπεράσουμε αυτή τη δύσκολη περίοδο, της οποίας την εξέλιξη δεν γνωρίζουμε.

   

    Το Εθνικό Σχέδιο θα επικαιροποιείται ανάλογα με το πώς εξελίσσεται η νόσος. Από την άλλη πλευρά, το Επιστημονικό Συμβούλιο δεν έχει τόσο ως σκοπό την πρόβλεψη για την εξέλιξη του ιού, όσο για την παρακολούθησή του. Και, όπως είπα πρωτύτερα, με αυτό τον τρόπο θα συμβουλεύει και την πολιτεία για τα επόμενα βήματα.

   

    Το Εθνικό Σχέδιο καλύπτει όλες τις πτυχές αυτού του πολύ σημαντικού ζητήματος. Ενεργοποιεί τον κρατικό μηχανισμό, ο οποίος είχε και έχει ούτως ή άλλως τις σταθερές του. Είναι ένα Εθνικό Σχέδιο, το οποίο έρχεται ως συνέχεια στα δύο προηγούμενα – εκείνο που είχε εκπονηθεί το 2005 για την αντιμετώπιση της Γρίπης των Πτηνών και βεβαίως, το 2004 με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

   

    Όσον αφορά τώρα στα εμβόλια, ήδη έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες. Στο χρόνο που έχει οριστεί, η Ελλάδα θα είναι από τις πρώτες χώρες που θα εφοδιαστούν με την πρώτη μεγάλη δόση. Έχει προβλεφθεί ώστε να καλυφθεί ολόκληρος ο ελληνικός πληθυσμός αλλά και οι κάτοικοι της χώρας.

   

    Δεν υπάρχει λοιπόν, κανένας λόγος ανησυχίας. Θα ήθελα να σημειώσω για μία ακόμη φορά ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε να ζούμε κανονικά τη ζωή μας, χωρίς ανησυχία. Και βεβαίως να μην επιτρέψουμε σε κανέναν και σε τίποτα να μας οδηγήσει σε δρόμους πανικού.

   

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ενημερώσετε τους Πολιτικούς Αρχηγούς;

   

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μόλις μας έρθει το τελικό σχέδιο, εγκεκριμένο από το Εθνικό Συμβούλιο Επιστημονικής και Επιχειρησιακής Παρακολούθησης της Νέας Γρίπη -υπολογίζουμε να γίνει μέχρι την Πέμπτη – την επόμενη ημέρα θα επιδοθεί επίσημα πλέον στον κ. Πρωθυπουργό. Και βεβαίως θα ενημερωθεί, γιατί θα της έχει δοθεί, και όλη η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας. Θα ήθελα να σας πω δε, ότι το Εθνικό Συμβούλιο έχει πάρει ήδη οδηγία, ώστε σε τακτά χρονικά ζητήματα -κάθε δέκα δεκαπέντε ημέρες- να καταθέτει ένα υπόμνημα, το οποίο θα διανέμεται από το Υπουργείο Υγείας στην πολιτική και στην πολιτειακή ηγεσία.

   

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα δοθεί και στα άλλα κόμματα το Σχέδιό σας;

   

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βεβαίως.

   

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει και δεύτερο σοβαρό κρούσμα στην Κρήτη, κ. Υπουργέ;

   

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το ΚΕΕΛΠΝΟ, όπως ξέρετε, εξετάζει καθετί που αναφέρεται και χαρακτηρίζεται ως κρούσμα, πάντοτε σημειώνοντας, ότι δεν καταμετρούμε τα περιστατικά, διότι δεν έχει καμία σημασία, από την ώρα που το 95% εξ εκείνων που προσεβλήθησαν από τη νόσο, είναι ήδη στα σπίτια τους, υγιέστατοι και πλήρως ιαθέντες. Εάν λοιπόν καταγράφεται σοβαρό κρούσμα, αυτό αξιολογείται και κρίνεται από το ΚΕΕΛΠΝΟ και γίνονται ανακοινώσεις.

   

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν δημοσιεύματα σήμερα που λένε ότι έχουν τελειώσει οι μάσκες από τα φαρμακεία, έχουν τελειώσει τα εμβόλια. Εσείς τι απαντάτε σε όλα αυτά;

   

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν θα απαντήσουμε σε τίποτα το ανεύθυνο. Για όλα υπάρχει πρόβλεψη, υπάρχει προνοητικότητα, υπάρχει Σχέδιο και υπάρχει και εφοδιασμός.

   

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ΠΑΣΟΚ σας κατηγορεί ότι δεν δίνετε αληθή στοιχεία.

   

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Φοβούμαι, ότι αυτό είναι δηλωτικό ελλείμματος σοβαρότητας. Εξαρχής υιοθετήσαμε μία αρχή, για την οποία έχουμε πάρει και τα διεθνή εύσημα. Και πάνω απ΄ όλα, το γνωρίζουν όλοι εκείνοι με τους οποίους συνεργαζόμαστε καθ΄ όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Αυτή η αρχή, είναι η αρχή της διαφάνειας και της αλήθειας. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση, αυτό το τόσο σημαντικό για τη δημόσια και την ατομική μας υγεία θέμα να το οδηγήσουμε σε λάθος δρόμο. Η αλήθεια και η διαφάνεια σε ό,τι αφορά την περιγραφή, την αναφορά και την ενημέρωση θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος. Συνεπώς, δεν έχει καμία βάση αυτό. Και θα μου επιτρέψετε να πω και κάτι: Το ΠΑΣΟΚ έχει ένα πολύ σημαντικό ρόλο να παίξει. Είναι ο βασικός θεσμός της Αντιπολίτευσης, είναι η Αξιωματική Αντιπολίτευση. Ξαφνικά, μετά από τρεις μήνες ανακάλυψε αυτό το θέμα. Και δεν ξέρω ποιος συνεβούλεσε την πολιτική του ηγεσία, να εγείρει ένα τέτοιο θέμα, όταν στη χώρα μας έχουμε εμπεδώσει αίσθημα ασφάλειας και σιγουριάς στους πολίτες. Όταν έχουμε κάνει όλα εκείνα τα απαραίτητα, που χρειάζεται για να αντιμετωπιστεί αυτή η πανδημία. Όταν κινηθήκαμε, συγκριτικά με όλες τις άλλες χώρες, πρώτοι και με αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση αυτού του σημαντικού ζητήματος. Δεν καταλαβαίνω, για ποιο λόγο έγινε αυτό. Θα ήθελα λοιπόν να απευθύνω μία έκκληση: Ας αρθεί στο ύψος της περιστάσεως. Να αντιληφθεί ότι η υπόθεση της αντιμετώπισης της Νέας Γρίπης είναι μια εθνική υπόθεση. Και σίγουρα, θα συμφωνήσετε μαζί μου, ότι πριν χτυπήσει κάποιον ο ιός της Γρίπης, δεν ζητάει την κομματική του ταυτότητα.