Δήλωση Μ. Ξενογιαννακοπούλου και Μ. Σκουλάκη σχετικά με την τροπολογία του Υπουργείου Υγείας για τις εφημερίες των γιατρών του Ε.Σ.Υ.

p>
12.03.2008

 

 

 

Η υπεύθυνη του Τομέα Κοινωνικής Πολιτικής του Πολιτικού Συντονιστικού Οργάνου του ΠΑΣΟΚ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, και ο εισηγητής του ΚΤΕ Υγείας του Κινήματος, Μανώλης Σκουλάκης, σχετικά με την τροπολογία του Υπουργείου Υγείας για τις εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

 

Η έλλειψη πολιτικής και προγραμματισμού, από πλευράς του Υπουργείου Υγείας, για την αναβολή εφαρμογής του άρθρου 6 του Π.Δ. 88/99 και του άρθρου 5 του Π.Δ. 76/2005, περί 48ωρου και 56ωρου, σε σχέση με τον συνολικό χρόνο εργασίας των γιατρών του ΕΣΥ στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, αποδεικνύουν:

 

– Ότι οι καταγγελίες για έλλειψη πόρων για προσλήψεις γιατρών, επιβεβαιώνονται πλήρως.

– Ότι η όλη φιλολογία, επί 1,5 έτος, για διάλογο με τους φορείς των γιατρών, αποδεικνύεται έωλη.

 

Καλούμε, τον υπουργό Υγείας, να εγγυηθεί την εύρυθμη λειτουργία των Νοσηλευτικών Μονάδων του ΕΣΥ, να αμειφθούν οι γιατροί που εφημερεύουν,  εξασφαλίζοντας τις απαραίτητες πιστώσεις.

 

Η κατατεθείσα τροπολογία, είναι αποτέλεσμα της αποκλειστικής ευθύνης του υπουργού,  που δεν μπόρεσε να επιλύσει αυτό το σοβαρό θέμα επί δύο συναπτά έτη και, μπροστά στο αδιέξοδο, οδηγείται σε νομοθετικές ακροβασίες, οι οποίες δυναμιτίζουν μακροπρόθεσμα την εύρυθμη λειτουργία του ΕΣΥ.