ΔΗΛΩΣΗ σχετικά με τους μετανάστες απεργούς πείνας

/strong>

Τις τελευταίες ημέρες εισάγονται κατά δεκάδες σε νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης μετανάστες απεργοί πείνας. Οι συνάνθρωποί μας αυτοί διανύουν σήμερα την 34η ημέρα απεργίας πείνας. Ορισμένοι εδώ και 2-3 ημέρες απέχουν και από το νερό, ενώ αποδέχονται την ενδοφλέβια χορήγηση υγρών.

Οι μετανάστες απεργοί πείνας, έχοντας εργασθεί επί χρόνια στη χώρα μας, αγωνίζονται με το τελευταίο πράγμα που διαθέτουν, δηλαδή το ίδιο τους το σώμα, προκειμένου να αποκτήσουν νομιμοποίηση και μέσω αυτής αξιοπρέπεια και στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα, όπως εκείνο της ελεύθερης μετακίνησης, της ελεύθερης πρόσβασης σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ασφάλιση για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Η κατάσταση της υγείας τους βρίσκεται σε οριακό επίπεδο. Οι περισσότεροι έχουν χάσει πάνω από 10% του σωματικού τους βάρους, ενώ εμφανίζουν πτώση της αρτηριακής πίεσης, ορθοστατική υπόταση και λιποθυμικά επεισόδια, υποθερμία, βραδυκαρδία και ηλεκτρολυτικές διαταραχές.

Η ΟΕΝΓΕ στέκεται δίπλα στους απεργούς πείνας και καλεί την πολιτεία να επιλύσει άμεσα το πρόβλημα δικαιώνοντας τα αιτήματά τους. Ο ορατός κίνδυνος απώλειας ανθρώπινων ζωών, γεγονός που θα αποτελούσε μείζον ανθρωπιστικό ζήτημα για τη χώρα μας, επιβάλλει εγρήγορση και λήψη άμεσων μέτρων.

                                                  ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΡΝΑΒΑΣ

                                                      ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΕΝΓΕ