Δήλωση της Μ. Δαμανάκη για την συμμετοχή των ασφαλισμένων στις προληπτικές εξετάσεις

p> Η υπεύθυνη του Τομέα Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας του ΠΑΣΟΚ, Μαρία Δαμανάκη, σχετικά με τη συμμετοχή των ασφαλισμένων στις εξετάσεις της προληπτικής ιατρικής που προωθεί η κυβέρνηση, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    Με μια διάταξη στο νομοσχέδιο-σκούπα, το λεγόμενο «μίνι ασφαλιστικό» που συζητείται στη Βουλή αυτές τις μέρες, η κυβέρνηση επιχειρεί να θεσμοθετήσει τη δυνατότητα έκδοσης Υπουργικών Αποφάσεων για τη συμμετοχή των ασφαλισμένων στις εξετάσεις προληπτικής ιατρικής.

    Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή αρνητική εξέλιξη που πλήττει ευθέως τα δικαιώματα των πολιτών στην πρόληψη και δεν μπορεί να περάσει «στο άψε-σβήσε» και στα πονηρά. Και πάντως, το ΠΑΣΟΚ δεν θα το επιτρέψει.

    Η υπόθεση δεν είναι εισπρακτική ώστε να αφορά μόνον τα Υπουργεία Οικονομίας και Απασχόλησης και τις μελλούμενες αποφάσεις τους. Είναι πρωτίστως υπόθεση Δημόσιας Υγείας. Σε μια χώρα, όπως η Ελλάδα, που η υστέρηση στην προληπτική ιατρική δεν είναι μόνο διαπιστωμένη αλλά αποτελεί μια μεγάλη κοινωνική πληγή, όπου υγειονομικοί φορείς, κοινωνικές οργανώσεις και πολίτες δίνουν καθημερινά μάχη ενημέρωσης για το τεστ ΠΑΠ, τη Μαστογραφία, τον προγεννητικό έλεγχο ή τις εξετάσεις για καρκίνο του προστάτη, το Υπουργείο Υγείας δεν μπορεί να σιωπά. Οφείλει να τοποθετηθεί απέναντι στη ρύθμιση με γνώμονα τη Δημόσια Υγεία και το αύριο των πολιτών.

    Το ΠΑΣΟΚ θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο εντός και εκτός Βουλής ώστε να μην υπάρξουν Υπουργικές Αποφάσεις που θα περιορίζουν το δικαίωμα στην προληπτική εξέταση των ασφαλισμένων.