Δήλωση των γιατρών στους οποίους απαγορεύτηκε να επισκεφτούν απεργό πείνας

div style=”text-align: left”>Καταγγέλλουμε την φασιστική συμπεριφορά της διοίκησης του τμήματος Αλλοδαπών προς τον απεργό πείνας MohamedAliKaabiche, που βρίσκεται ήδη στην 32η μέρα απεργίας. Μετά από νόμιμο αίτημα του απεργού πείνας και της δικηγόρου του, κ. Άννυς Παπαρρούσου, στις 8/3/2012 στη διοίκηση του τμήματος Αλλοδαπών, οι γιατροί Ντουζέπη Κατερίνα (Αναισθησιολόγος-ΜΕΘ ΑΟΝΑ "Αγιος Σάββας") και Κώστας Καταραχιάς (Ακτινολόγος – Γεν.Γραμ. Δ.Σ. Εργαζομένων  ΑΟΝΑ "Αγιος Σάββας"-Γεν. Σύμβουλος ΟΕΝΓΕ), προσήλθαμε στη διεύθυνση Αλλοδαπών ως σύμβουλοι γιατροί του απεργού πείνας για να εκτιμήσουμε την κατάσταση της υγείας του. Φτάσαμε στις 14:00 στην πύλη και αφού περιμέναμε περισσότερο από  20 λεπτά, προκειμένου να ελέγξουν τις  ταυτότητές μας, μας οδήγησαν στον προθάλαμο. Πέρασαν ακόμη 10 λεπτά -τόσο χρόνο χρειάστηκαν για να καταχωρήσουν τα στοιχεία μας- και αντί να μας οδηγήσουν στον απεργό πείνας για να γίνει η ιατρική εξέταση, μας ανακοίνωσαν ότι δεν μπορούσαμε να τον δούμε γιατί είχε  διακομισθεί σε νοσοκομείο. Στην ερώτησή μας σε ποιό νοσοκομείο τον διακόμισαν και ποιοι, για να μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε με τους συναδέλφους γιατρούς και να πάρουμε περισσότερες πληροφορίες, ο αξιωματικός υπηρεσίας μας δήλωσε ότι δεν γνώριζε ούτε πως μεταφέρθηκε, ούτε και το νοσοκομείο στο οποίο είχε διακομισθεί.

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες μας για τον εμπαιγμό και την υποτίμηση της νοημοσύνης μας, ο αξιωματικός υπηρεσίας συνέχισε να μας δηλώνει άγνοια και αναγκαστήκαμε να αποχωρήσουμε. Προχωρώντας προς την πύλη είδαμε ένα περιπολικό να μπαίνει και τον απεργό πείνας να βρίσκεται δεμένος με χειροπέδες στο πίσω κάθισμα. Επιστρέψαμε και ζητήσαμε  από τον αξιωματικό υπηρεσίας να πραγματοποιηθεί η συνάντησή μας με τον απεργό και η ιατρική εξέταση, εφόσον είχε επιστρέψει. Τότε μας ανακοινώθηκε ότι δεν είχε γίνει δεκτό το αίτημα του απεργού και δεν θα είχαμε τη δυνατότητα να τον συναντήσουμε.
Η μεθόδευση από την πλευρά της διοίκησης του τμήματος Αλλοδαπών ήταν πλέον φανερή, αφού μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν μας είχαν αναφέρει τίποτα περί μη έγκρισης του αιτήματός του το οποίο είναι διασφαλισμένο από τη διακήρυξη της Μάλτας και το Π.Δ. 114.  Στις επίμονες ερωτήσεις μας, ο αξιωματικός υπηρεσίας  μας έδινε συνεχώς διάφορες αμφισβητούμενες απαντήσεις, όπως ότι η δικηγόρος δεν έχει εξουσιοδότηση, ότι η διοίκηση δεν έχει εγκρίνει το αίτημα, ο ίδιος ο απεργός πείνας δεν έχει ζητήσει σύμβουλο γιατρό. Ηταν φανερό ότι προσπαθούσε να κερδίσει χρόνο και να συνεννοηθεί με τους ανωτέρους του.
Μετά από επίμονες πιέσεις για να συναντηθούμε με τον απεργό πείνας και βλέποντας ότι οι προσπάθειές μας ήταν άκαρπες,  τηλεφωνήσαμε στην δικήγορό του και την ενημερώσαμε για όσα είχαν συμβεί. Μας ζήτησε να παραμείνουμε, μέχρι να συνεννοηθεί με την διοίκηση του τμήματος. Μετά από πέντε λεπτά, η δικηγόρος μας ανακοίνωσε ότι το υπασπιστήριο μας έδωσε άδεια να συναντήσουμε τον απεργό πείνας και ότι θα γίνει η ιατρική εξέταση, όμως αμέσως μετά άλλαξαν και ο αξιωματικός υπηρεσίας μας ανακοίνωσε ότι δεν θα γίνει η συνάντηση. Στις έντονες διαμαρτυρίες μας, απάντησε ότι αρμόδιος για να δώσει τη σχετική άδεια ήταν ο ταξίαρχος. Ζητήσαμε να επικοινωνήσουμε μαζί του, όμως μας ανακοίνωσαν ότι δεν ήταν διαθέσιμος εκείνη τη στιγμή. Στις έντονες διαμαρτυρίες μας για την προσβολή της νοημοσύνης και κάθε έννοιας ανθρώπινης συμπεριφοράς απέναντι στον απεργό πείνας, μας απάντησε κυνικά ότι αν θέλουμε να κάνουμε αναφορά θα έπρεπε να επισκεφτούμε το τμήμα όταν θα λειτουργούσε το πρωτόκολλο. Αποφασίσαμε να φύγουμε, δηλώνοντας σε όλους τους παριστάμενους ανθρωποφύλακες ότι θα καταγγείλουμε την φασιστική συμπεριφορά τους.
Σαν λειτουργοί της υγείας έχουμε πρωταρχικό καθήκον να εφαρμόζουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και να παλεύουμε για την τήρησή τους.  Αισθανόμαστε προσβεβλημένοι και οργισμένοι με την ασύδοτη και βάναυση συμπεριφορά της Διοίκησης του Τμήματος Αλλοδαπών. Καταγγέλλουμε την συμπεριφορά τους απέναντι στο δικαίωμα των προσφύγων για ίση μεταχείριση και πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και σε μια ελεύθερη ζωή, χωρίς κυνηγητό και απαξίωση και δηλώνουμε ότι η διοίκηση του τμήματος Αλλοδαπών και η πολιτική ηγεσία της Αστυνομίας και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι πλέον υπεύθυνη για τη ζωή του MohamedAliKaabiche.
Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση στον αγωνιστή απεργό πείνας και καλούμε τους συναδέλφους, την ΟΕΝΓΕ, την ΕΙΝΑΠ και κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενο άνθρωπο να σταθεί αλληλέγγυος στον αγώνα του και να ενώσει τη φωνή του για την άμεση απελευθέρωσή του.
Οι γιατροί
Ντουζέπη Κατερίνα
Καταραχιάς Κώστας
Κοινοποίηση προς: ΟΕΝΓΕ
                                ΕΙΝΑΠ