ΔΗΜΑΡ: Αδιαπραγμάτευτη η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ

p style=”margin: 0cm 0cm 0pt”>Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας έγινε με επικίνδυνη προχειρότητα και προκλητικές ασάφειες, σχολιάζει η ΔΗΜΑΡ.

Στην ανακοίνωσή του ο τομέας Υγείας της ΔΗΜΑΡ σχολιάζει: "Η μεταρρύθμιση στο χώρο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αποτελεί ζήτημα προτεραιότητας για τη χώρα. Όμως, το…
σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας στραγγαλίζει τις υπάρχουσες υπηρεσίες και υπονομεύει τις όποιες μεταρρυθμιστικές προοπτικές, που θυσιάζονται στο βωμό της «τυφλής» διαθεσιμότητας 8.500 υπαλλήλων.

Για τη ΔΗΜΑΡ η απρόσκοπτη και συνεχής λειτουργία των μονάδων υγείας του ΕΟΠΥΥ είναι αδιαπραγμάτευτη. Το νομοσχέδιο έγινε με επικίνδυνη προχειρότητα και προκλητικές ασάφειες. Χρειάζεται συγκεκριμένος σχεδιασμός και όχι γενικολογίες για τον τρόπο λειτουργίας των ομάδων υγείας, των οικογενειακών ιατρών και των Κέντρων Υγείας, για τις σχέσεις ΕΟΠΥΥ (που είναι ορθό να λειτουργεί ως οργανισμός διαχείρισης των πόρων υγείας) με Υγειονομικές Περιφέρειες και μονάδες παροχής φροντίδων. Σαφήνεια στις εργασιακές προοπτικές του προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και καθιέρωση αξιοκρατικών διαδικασιών αξιολόγησης.

Επαρκής χρηματοδότηση του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ώστε να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού ανεξαρτήτως ασφαλιστικής κάλυψης ή εργασιακής κατάστασης, δεν μπορεί να παρακαμφθεί. Το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί, να γίνει πραγματικός σχεδιασμός με την αξιοποίηση και των επιστημονικών προτάσεων που έχουν κατατεθεί και να επιδιωχθούν οι ευρύτερες συναινέσεις"…
enet.gr