Δήμευση μισθών μετά το φούντο του εφάπαξ

Σαν πρωταπριλιάτικο ψέμα έσκασε η απόφαση ότι, μετά το «πάγωμα» των μισθών, θα επιβληθεί και χαράτσι στους δημοσίους υπαλλήλους προκειμένου να καταβληθεί το εφάπαξ.

Το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Πρόνοιας με κυβερνητική πλειοψηφία αποφάσισε και εισηγείται στην κυβέρνηση την παρακράτηση μισού μισθού από τους δημοσίους υπαλλήλους, τη δήμευση του 15θήμερου για κάθε νεοπροσλαμβανόμενο, την επιβολή εισφοράς 2% επί των πρόσθετων αμοιβών (μέλη Δ.Σ., υπερωρίες, ΔΕΤΕ κ.λπ.), την κατάργηση της εξαγοράς χρόνου (από τον ιδιωτικό τομέα) και την ένταξη στο Ταμείο των εργαζομένων αορίστου χρόνου.

Η απόφαση προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΑΔΕΔΥ, η οποία με ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «μετά το πάγωμα των μισθών τυχόν υιοθέτηση της απόφασης θα οδηγήσει και σε ονομαστική μείωση του εισοδήματος».

Δεν φτάνουν ούτε για «ζήτω»

Να σημειωθεί ότι με την απόφαση το Ταμείο θα εισπράξει 210 εκατ. από τον μισό μισθό σε μια 3ετία (η παρακράτηση θα γίνει σε 36 δόσεις), 5-6 εκατ. το χρόνο από τη διατήρηση της παρακράτησης για τους νεοεισερχόμενους, 60 εκατ. τον χρόνο θα προκύψουν από το 2% επί των πρόσθετων αποδοχών, περίπου 40 εκατ. από τους αορίστου χρόνου, ενώ η απόφαση του Δ.Σ. προβλέπει και επιχορήγηση με 200 εκατ. από τον προϋπολογισμό.

Με αυτά τα δεδομένα το Ταμείο θα χορηγεί κανονικά το εφάπαξ για άλλα 3 χρόνια. Μια μεγάλη θυσία που θα δώσει -αν εφαρμοστεί- «ανάσα» μόλις μέχρι το 2012, ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζεται η ξεδιάντροπη εκ μέρους της κυβέρνησης κατατρομοκράτηση των εργαζομένων, οι οποίοι σπεύδουν πανικόβλητοι να συνταξιοδοτηθούν προκαλώντας πρόβλημα στα Ταμεία και ζημιώνοντας τα δικά τους οικονομικά.

Σήμερα στην «ουρά» για το εφάπαξ αναμένουν 15.500 άτομα και απαιτούνται 670 εκατ. για τη χορήγησή τους. Το κύμα φυγής από τις συνεχείς ανατροπές στο Ασφαλιστικό (το 2003 υπέβαλαν αίτηση 4.813 υπάλληλοι και πέρυσι 14.344), η νέα ανασφάλεια που πυροδότησε η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για την εξίσωση των ορίων ανδρών και γυναικών, οι νέες ελαστικές εργασιακές σχέσεις, οι δικαστικές αποφάσεις που χαρίζουν πρόσθετες αποδοχές στους… δικαστικούς και τα ανασφάλιστα Stage είναι μερικές από τις αιτίες της κακοδαιμονίας του Ταμείου.

Να σημειωθεί πάντως ότι οι εκπρόσωποι των συνδικάτων (ΑΔΕΔΥ και ΠΟΕ/ΟΤΑ) όλου του συνδικαλιστικού φάσματος, οι κ. Πόκας (ΠΑΣΚ), Παπάς (ΔΑΚΕ) και Καταχανάς (ΠΑΜΕ) απείχαν από τη συνεδρίαση καίτοι γνώριζαν ότι θα συζητηθεί η σχετική εισήγηση. Κίνηση που μοιάζει λογική, προκειμένου να υιοθετηθεί η εισήγηση και να προλάβουν οι παλαιοί εργαζόμενοι να λάβουν την παροχή (εφάπαξ), έστω και αν τίποτε δεν διασφαλίζει ότι την ίδια τύχη θα έχουν και οι νεότεροι.

* «Η κυβέρνηση πρέπει να εξασφαλίσει άμεσα τη ρευστότητα για το εφάπαξ και να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την ΑΔΕΔΥ για οριστική λύση», σημειώνει η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου. «Να εξασφαλίσει η κυβέρνηση, όπως είναι υποχρεωμένη από το Σύνταγμα, τη δημόσια επιχορήγηση-χρηματοδότηση του Ταμείου», ζητεί ο Δ. Στρατούλης (ΣΥΡΙΖΑ). *