Δίμηνη διορία στα νοσοκομεία για ισολογισμούς

Διορία δύο μηνών στις διοικήσεις των δημόσιων νοσοκομείων για να στείλουν στο γραφείο του τους ισολογισμούς των ιδρυμάτων έδωσε χθες ο γ.γ. του υπουργείου Υγείας Ν. Πολύζος, μετά τη συνάντησή του με εκπροσώπους της τρόικας, ενώ εντός του Σεπτεμβρίου θα πρέπει να ολοκληρωθούν από την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας επτά ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί, ύψους 400-500 εκατομμυρίων ευρώ.

Μεταξύ άλλων οι ελεγκτές έμειναν έκπληκτοι όταν πληροφορήθηκαν πως η διοίκηση μεγάλου νοσοκομείου της Αθήνας είχε να αποστείλει προς τα ασφαλιστικά ταμεία αιτήματα πληρωμής για τη νοσηλεία ασφαλισμένων από το 2007!

Σήμερα τα ετήσια έξοδα των νοσηλευτικών ιδρυμάτων ανέρχονται σε περίπου 9 δισεκατομμύρια ευρώ και η τρόικα ζητεί μείωση των δαπανών μέχρι το τέλος του έτους κατά 10%, δηλαδή να περικοπούν περίπου 900 εκατομμύρια ευρώ. Μέχρι τώρα έχουν περικοπεί 226,3 εκατομμύρια ευρώ. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το πρώτο τρίμηνο του 2010 ξοδεύτηκαν 32,7 εκατομμύρια ευρώ για εργαστηριακές εξετάσεις, έναντι 36,4 εκατομμυρίων ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2009.