Δημιουργία ομάδων… «υποδοχής» ασθενών

Πεννυ Μπουλουτζα

Δημιουργία ειδικών ομάδων «υποδοχής» ασθενών από γιατρούς που θα διαχωρίζουν τα σοβαρά από τα ελαφρά περιστατικά κατά τη διάρκεια της εφημερίας, ζητεί από τις διοικήσεις των νοσοκομείων το υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο της βελτίωσης της καλύτερης εξυπηρέτησης των πολιτών. Χθες, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου κ. Αριστείδης Καλογερόπουλος έστειλε εγκύκλιο προς τις διοικήσεις των νοσοκομείων με 11 «εντολές» για τη λειτουργία των εφημεριών και τη διαχείριση των έκτακτων περιστατικών. Εκτός από τη δημιουργία ομάδων υποδοχής, οι διοικητές εντέλλονται να λάβουν μέτρα για τον ευπρεπισμό των χώρων υποδοχής και να είναι παρόντες καθ’ όλη τη διάρκεια των εφημεριών στο νοσοκομείο. Παράλληλα, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται στους συγγενείς και τους συνοδούς των ασθενών να παραμένουν στους χώρους αναμονής των νοσοκομείων εκτός από πολύ ειδικές περιπτώσεις και μετά την έγκριση της ομάδας υποδοχής.

Η εγκύκλιος απεστάλη λίγα 24ωρα μετά την επίσκεψη του υπουργού κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου στο Τζάνειο, όπου είχε την ευκαιρία να δει από κοντά την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία εν ώρα εφημερίας. Είναι ενδεικτικό ότι η αναμονή στα επείγοντα του Λαϊκού –σύμφωνα με τον Σύλλογο Εργαζομένων στο νοσοκομείο– μπορεί να φτάσει τις έξι ώρες. Στον Ευαγγελισμό, όπου απευθύνονται σε μία γενική εφημερία κατά μέσον όρο 1.800 πολίτες, ο μέσος χρόνος αναμονής είναι 2-3 ώρες. Στα παιδιατρικά νοσοκομεία, η αναμονή μπορεί να ξεπεράσει σε περίοδο που ενδημούν οι ιώσεις και σε αργίες τις τρεις ώρες.

Οι πρώτες αντιδράσεις γιατρών σε σχέση με την εγκύκλιο κάνουν λόγο για αδυναμία εφαρμογής των οδηγιών, ειδικά στα νοσοκομεία όπου το προσωπικό δεν επαρκεί ούτε για να στελεχώσει τα ιατρεία εφημερίας.