Δημήτρης Βαρνάβας: Στην Ιατρική δεν υπάρχει η έννοια της “ενδεχομένως επισφαλούς αποστείρωσης”…

Από Βασίλη Βενιζέλο
Σε δήλωσή του στο ygeia360.gr, σχετικά με το θέμα της αποστείρωσης στο νοσοκομείο της Αθήνας “ΚΑΤ”, ο γενικός γραμματέας του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Δημήτρης Βαρνάβας, αναφέρει τα εξής:

“Ο Γραμματέας της ΟΕΝΓΕ κ. Παπανικολάου εξέδωσε ανακοίνωση και κάνει λόγο για «ενδεχόμενα επισφαλή» αποστείρωση των χειρουργικών εργαλείων στο ΚΑΤ.
Στην ιατρική βεβαίως δεν υφίσταται η έννοια της ενδεχόμενα επισφαλούς αποστείρωσης. Τέτοιους όρους συμβουλεύουν στους πελάτες τους μόνον οι δικηγόροι και το κάνουν  για ευνόητους λόγους. Για τους γιατρούς τα χειρουργικά εργαλεία είτε είναι αποστειρωμένα, είτε δεν είναι. Ένας χειρουργός ποτέ δεν πρόκειται να ξεκινήσει επέμβαση με «ενδεχομένως» αποστειρωμένα εργαλεία.
Γι αυτό τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ διαθέτουν Επιτροπή Ενδονοσοκομειακών Λοιμώξεων  καθώς και Επιτροπή Χειρουργείου, τις οποίες στελεχώνει εξουσιοδοτημένο επιστημονικό προσωπικό που διενεργεί τους απαραίτητους ελέγχους προκειμένου το Νοσοκομείο να είναι ασφαλές.
Όμως ο κ. Παπανικολάου θεώρησε περιττό να επικοινωνήσει με τις Επιτροπές αυτές. Βασίστηκε σε ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων του ΚΑΤ και βιάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση πριν τον προλάβει ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κ. Γιαννάκος, με τον οποίο διαγκωνίζονται τον τελευταίο καιρό ποιος από τους δύο θα κάνει την πιο προκλητική και ανεύθυνη δήλωση, αδιαφορώντας αμφότεροι αν προκαλούν στους πολίτες τεράστια ανησυχία για την ασφάλεια των δημόσιων Νοσοκομείων και αν κατευθύνουν πολλούς στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια.
Η δήλωση του κ. Παπανικολάου δεν είναι μόνον ανεύθυνη.
Είναι και επικίνδυνη.
Ενώ γνωρίζει πως τα χειρουργεία του ΚΑΤ λειτουργούν κανονικά, κινδυνολογεί και δίνει τη δυνατότητα στα γνωστά δικηγορικά γραφεία που αλιεύουν πελάτες, να καταθέσουν μηνύσεις και αγωγές εναντίον γιατρών του ΚΑΤ αξιοποιώντας κάθε πιθανό ή απίθανο ενδεχόμενο.
Επιπλέον, η ανευθυνότητα του κ. Παπανικολάου επιβεβαιώνεται και από το εξής γεγονός: λίγες ώρες μετά τη δήλωσή του περί ενδεχόμενα επισφαλούς αποστείρωσης, η ΟΕΝΓΕ συναντήθηκε με τον υπουργό Υγείας κ. Ξανθό.
Ο κ. Παπανικολάου δεν έκανε στον υπουργό καμία αναφορά  για το γεγονός!
Η επαναλειτουργία των χειρουργείων της Ζακύνθου φαίνεται πως έχει στεναχωρήσει τον κ. Παπανικολάου, αφού έχασε ένα πεδίο δημαγωγίας και προβολής και προσπαθεί ν΄ ανοίξει τώρα μια νέα υπόθεση στο ΚΑΤ.
Όμως είναι καλό να πάψει τις ανευθυνότητες διότι, προκειμένου να προβάλει τον εαυτό του, διασύρει και την ΟΕΝΓΕ και τους νοσοκομειακούς γιατρούς”.