Δημόσιο: Μειώνονται τα πραγματικά εισοδήματα των υπαλλήλων

Ρεπορτάζ Κώστας Τσαχάκης.

 

Μείωση των πραγματικών εισοδημάτων  φέρνει σε παραπάνω από 500.000 δημοσίους υπαλλήλους το 2009 καθώς η κυβέρνηση για πέμπτη στη σειρά χρονιά θα δώσει αυξήσεις ?ψίχουλα μόνο στους βασικούς μισθούς  οι οποίες δεν καλύπτουν τις απώλειες από  πληθωρισμό , ασφαλιστικές εισφορές και φορολογία.

Μετά από μία τετραετία 2005 ? 2008 κατά την οποία οι μισθολογικές αυξήσεις ροκανίστηκαν από τον πολύ υψηλό πληθωρισμό , εφέτος οι εισοδηματικές απώλειες θα κυμανθούν από 80 έως και τα  300 ευρώ. 

Μέχρι το τέλος του μήνα ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιάννης Παπαθανασίου θα ανακοινώσει την εισοδηματική πολιτική του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες είτε οι αυξήσεις δοθούν σε δύο δόσεις είτε εφάπαξ αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου,  θα είναι  μεταξύ 15% και 2%.

Το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να προλειάνει το έδαφος για αυτές τις ?μηδενικές επί της ουσίας αυξήσεις προτάσσοντας δύο επιχειρήματα.

Την υποχώρηση του πληθωρισμού ο οποίος εκτιμάται ότι θα κλείσει το πρώτο τρίμηνο στο 1,5% αλλά και την σιγουριά της μονιμότητας που απολαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Μάλιστα  ο κ. Παπαθανασίου σε χθεσινή του συνέντευξη σε κυριακάτικη εφημερίδα ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα χειριστεί το θέμα με «ευαισθησία» και έσπευσε να προσθέσει πως «θα πρέπει να συνεκτιμηθεί το γεγονός ότι οι μισθωτοί του δημοσίου έχουν την ασφάλεια της μονιμότητας κάτι που δεν ισχύει για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και φυσικά τους ανέργους».

Στο υπουργείο Οικονομίας υπογραμμίζουν ότι η εισοδηματική πολιτική θα καλύπτει τον πληθωρισμό χωρίς να διακινδυνεύει τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών.

Πάντως θα πρέπει να σημειώσουμε πως η υποχώρηση του πληθωρισμού στο 1,6% τον Φεβρουάριο αποδίδεται σε απόλυτο βαθμό στην βουτιά των τιμών των καυσίμων ενώ στην υπόλοιπη αγορά οι τιμές παραμένουν στο ?ύψος τους.

Πιο αναλυτικά ακόμη κι αν δοθούν αυξήσεις 2%  τότε ο βασικός μισθός πρωτοδιοριζόμενου υπαλλήλου υποχρεωτικής εκπαίδευσης θα αυξηθεί κατά 15 ευρώ τον μήνα (από τα 740 στα 755 ευρώ) ή κατά 50 λεπτά την ημέρα.  Σε υπάλληλο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με 33 χρόνια προϋπηρεσία ο βασικός μισθός των 176 ευρώ θα ανέβει κατά 34 ευρώ τον μήνα ή 1,1 ευρώ την ημέρα.

Όμως οι αυξήσεις αυτές οδηγούν με ?μαθηματική ακρίβεια σε απώλειες των πραγματικών εισοδημάτων.  Ας δούμε τρία ενδεικτικά παραδείγματα

 -Ένας υπάλληλος στην κατηγορία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με 13 χρόνια προϋπηρεσίας έχει  βασικό μισθό 1101 ευρώ.

Με αύξηση 2%  θα πάει στα 1123  ευρώ και προκύπτει διαφορά 22 ευρώ.

Τώρα αν λάβουμε υπόψη μας ότι εισφορές και φόροι «τρώνε» το 47% της ποσοστιαίας αύξησης   τότε η ενίσχυση του μισθού περιορίζεται στα 12  ευρώ τον μήνα. 

Το ποσό αυτό αν υπολογιστεί στα 1200 ευρώ που είναι οι καθαρές αποδοχές του συγκεκριμένου κλιμακίου τότε προκύπτει ενίσχυση κατά 1%.

Συνυπολογίζοντας και  τον πληθωρισμό (1,5%) προκύπτει ότι η ονομαστική αύξηση είναι επί της ουσίας μείωση του πραγματικού εισοδήματος κατά  0,5% ή 84 ευρώ τον χρόνο.

Αν τώρα η εισοδηματική πολιτική προβλέπει αύξηση 1,5% τότε οι απώλειες φθάνουν στο 0,8% και τα 134 ευρώ τον χρόνο.

 -Εκπαιδευτικός με 25 χρόνια προϋπηρεσίας και  βασικό μισθό 1556 ευρώ  με την αύξηση του 2% θα πάει στα 1587 ευρώ , δηλαδή θα παίρνει 31 ευρώ παραπάνω τον μήνα.

Μετά τους φόρους και τις εισφορές του μένουν 16 ευρώ στην τσέπη.

Η αύξηση αυτή υπολογιζόμενη στις καθαρές αποδοχές οι οποίες είναι 1800 ευρώ περίπου ανέρχεται στο 0,9% .

Μετά τον πληθωρισμό οι απώλειες διαμορφώνονται στα 151 ευρώ τον χρόνο ή 0,6%  επί των αποδοχών.

Σε περίπτωση τώρα που η αύξηση που θα δώσει το υπουργείο Οικονομίας είναι 1,5% οι απώλειες φθάνουν στο 0,9% ή τα 226 ευρώ τον χρόνο.

 -Στους υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης  με 33 χρόνια προϋπηρεσίας η αύξηση 1,5% στον βασικό μισθό σημαίνει απώλειες κοντά στο 1% που μεταφράζονται σε 300 περίπου ευρώ τον χρόνο.