Δημόσιο σε φθίνουσα πορεία

Οι προοπτικές και οι προκλήσεις για τη δημόσια διοίκηση στο επίκεντρο διεθνούς συνεδρίου

Μαρια Δεληθαναση

Οι μεγάλες αλλαγές στη δομή της δημόσιας διοίκησης, με σταδιακή συρρίκνωσή της υπέρ του ιδιωτικού τομέα με καίριο ερώτημα, εάν θα συνεχίσει να υπάρχει κράτος, όταν θα έχουν πλέον πάψει να υπάρχουν δημόσιες υπηρεσίες, ήταν δύο σοβαρά ζητήματα που απασχόλησαν τους συνέδρους κατά την πρώτη ημέρα του διήμερου διεθνούς συνεδρίου «Δημόσια Διοίκηση: προστασία και ποιότητα δημοσίων υπηρεσιών» που οργάνωσε το Κοινωνικό Πολύκεντρο-Ινστιτούτο της ΑΔΕΔΥ.

Στις στρεβλώσεις και τις ανατροπές που έχει δημιουργήσει η νέα εποχή, οπότε έχει δημιουργηθεί ένα πολιτικο-οικονομικό σύστημα επιθετικό στις δυνάμεις της εργασίας και απειλητικό απέναντι στα δημόσια αγαθά αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Κοινωνικού Πολύκεντρου κ. Θ. Χρονόπουλος. Για τα αδιέξοδα, τις ανισότητες και τις δυσμενείς πραγματικότητες για τις κοινωνίες που διαμορφώνονται από την κατάργηση του κράτους μίλησε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κ. Σ. Παπασπύρου.

Στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και τα μέτρα που έχει λάβει το υπ. Εσωτερικών στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Διοικητική Μεταρρύθμιση» αναφέρθηκε ο υπ. Εσωτερικών καθηγητής κ. Πρ. Παυλόπουλος, ενώ ο τέως γ.γ. της ΑΔΕΔΥ και Γραμματέας Συνδικαλιστικού της Ν.Δ. κ. Κ. Κόλλιας διαχώρισε τη θέση του από την κομματική ταυτότητα «έχοντας αποδεχθεί» όπως είπε «τη διατάραξη της κομματικής τάξης» και σημείωσε ότι ζητείται λιγότερο κράτος στην οικονομία, αλλά περισσότερο και αποτελεσματικότερο κράτος στην κοινωνία.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Δ. Κουμπούρης υποστήριξε ότι τα τρωτά των δημοσίων υπαλλήλων, αν και είναι γνωστά εδώ και χρόνια, δεν έχουν καταπολεμηθεί ώστε να χρησιμοποιούνται για πολιτικές σκοπιμότητες. Στο μεγάλο αριθμό δημοσίων υπηρεσιών που έχουν ιδιωτικοποιηθεί ή τείνουν προς ιδιωτικοποίηση αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. κ. Φ. Κουβέλης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις πολιτικές της εντείνει το «άδειασμα» των αρμοδιοτήτων της δημόσιας διοίκησης προς τα πάνω, δηλ. την Επιτροπή, προς τα κάτω δηλ. τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και προς τα πλάγια, δηλ. τους ιδιώτες εξήγησε ο αναπληρωτής καθηγητής του Διοικητικού Δικαίου κ. Φ. Φορτσάκης. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τη σειρά του, αντιμετωπίζει φιλικότερα τις δημόσιες υπηρεσίες αλλά δεν τις προασπίζεται. Στη θέση της δημόσιας υπηρεσίας που παρέχεται από το κράτος ή από δημόσιους οργανισμούς στην Ευρώπη αναπτύσσονται εναλλακτικές έννοιες όπως των Υπηρεσιών Γενικού Συμφέροντος ή της καθολικής υπηρεσίας που εξασφαλίζουν στους πολίτες ένα ελάχιστο επίπεδο παροχών.

«Σε λίγα χρόνια οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείες θα έχουν μεγαλύτερο όγκο υπηρεσιών στα χέρια τους από τον δημόσιο τομέα» τόνισε ο κ. Φορτσάκης και πρόσθεσε ότι ελάχιστα κράτη στην Ε.Ε. έχουν θέσει όρια στις ιδιωτικοποιήσεις. Ενα από αυτά είναι η Γαλλία, όπου καθορίζεται συνταγματικά ποιες υπηρεσίες δεν μπορούν να ιδιωτικοποιηθούν και ορίζεται έλεγχος ώστε το κράτος να απολαμβάνει του πραγματικού τιμήματος της αξίας της δημόσιας υπηρεσίας που μεταφέρεται στον ιδιώτη.