Δημόσιος κίνδυνος . Σοκ στην ΕΛ.ΑΣ μετά τα πρώτα ψυχομετρικά τεστ

Πριν καλά – καλά αρχίσουν τα ψυχομετρικά τεστ για τους αστυνομικούς τρεις από αυτούς έχουν κριθεί από τους ψυχολόγους ότι «κακώς φέρουν όπλο». Το ανησυχητικό είναι ότι από τα τεστ έχουν περάσει μόλις 50 αστυνομικοί, οι οποίοι υπηρετούν κυρίως σε τμήματα στο κέντρο της Αθήνας.

Οι πρώτες γνωματεύσεις των ψυχολόγων έρχονται να δικαιώσουν όσους τα τελευταία χρόνια επέμεναν στην ανάγκη να περάσουν από τεστ όλοι οι αστυνομικοί μετά τα συνεχή περιστατικά με «περίεργες συμπεριφορές ενστόλων» με αποκορύφωμα τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή στα Εξάρχεια αλλά και τον τραυματισμό ενός ιδιωτικού αστυνομικού από ειδικό φρουρό που ήταν σκοπός έξω από την αμερικανική πρεσβεία. Τα τεστ άρχισαν από τη Δευτέρα και θα συνεχιστούν με σκοπό και οι περίπου 50.000 αστυνομικοί να κριθούν εάν είναι ικανοί για να φέρουν όπλο. Αυτή τη στιγμή προτεραιότητα έχουν οι αστυνομικοί που υπηρετούν στην Ομόνοια, τα Εξάρχεια, την Ακρόπολη, το Σύνταγμα, την Κυψέλη, τον Αγ. Παντελεήμονα. Περιοχές που θεωρούνται «ιδιαίτερα ευαίσθητες», αφού όσοι υπηρετούν εκεί έρχονται σε επαφή με χιλιάδες πολίτες. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία θα ακολουθήσουν περιφερειακές υπηρεσίες.

Μετά τον θόρυβο που ξέσπασε, έχουν «αναλάβει υπηρεσία» 11 ψυχολόγοι, ενώ αναμένεται να προσληφθούν άλλοι οκτώ τις επόμενες μέρες και το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να προκηρυχθεί διαγωνισμός για πρόσληψη επιπλέον 15 που θα καλύψουν τις ανάγκες του ένστολου προσωπικού σε όλη την Ελλάδα. «Φοβάμαι ότι μόλις ολοκληρωθούν τα τεστ θα βρεθούμε στην πολύ δυσάρεστη θέση να πάρουμε τα όπλα από μεγάλο αριθμό αστυνομικών. Αυτό θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην κάλυψη υπηρεσιών. Ακόμη και ένας στους 15 να βρεθεί ότι αντιμετωπίζει προβλήματα περισσότεροι από 3.000 αστυνομικοί θα πρέπει να αποσυρθούν από μάχιμες υπηρεσίες. Αν σ’ αυτούς συνυπολογίσουμε και όσους δεν έχουν ανάλογη εκπαίδευση στα όπλα, τότε ο καθένας καταλαβαίνει ότι το πρόβλημα αποκτά τεράστιες διαστάσεις για ένα Σώμα στο οποίο υπηρετούν περίπου 50.000 αστυνομικοί», λέει στον ΕΤ ανώτατο στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ. Ο ίδιος αξιωματικός υποστηρίζει ότι από τα υποχρεωτικά τεστ θα πρέπει να περάσουν και οι αξιωματικοί για τους οποίους η απόφαση δεν το ορίζει με σαφήνεια. Ωστόσο η απόφαση για το αν κάποιος είναι ικανός ή όχι δεν θα ληφθεί τελικά μόνο από τους ψυχολόγους αλλά από ειδική επιτροπή με τη συμμετοχή και του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.

Αυτό αφήνει «ανοικτό παράθυρο» για μεροληπτική αντιμετώπιση ορισμένων, οι οποίοι έχουν κριθεί ακατάλληλοι. Τα ψυχομετρικά τεστ αναμένεται να ολοκληρωθούν σε περισσότερο από ένα χρόνο.

ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΥ ΑΦΡΟΔΙΤΗ