Δίνουν χρήματα για πολυτελές κέντρο υγείας στο Άγιον Όρος…

6. εκατ. ευρώ από τον κρατικό κορβανά σε περίοδο κρίσης.

Το 2003 είχε ανακαινισθεί πλήρως το υπάρχον κέντρο υγείας, ενώ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος Δ. Βαρνάβας αναφέρει ότι οι μοναχοί ούτε καν το χρησιμοποιούν.

 

Της Νικολέττας Μπούκα
bouka@makthes.gr

Ούτε ένα ούτε δύο, αλλά περίπου 6 εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να “δωρίσει” η πολιτεία στο Άγιον Όρος, προκειμένου να κατασκευάσει ένα νέο κέντρο υγείας. Στην καρδιά της οικονομικής κρίσης, με χιλιάδες έλληνες πολίτες να βρίσκονται στα όρια της εξαθλίωσης και να μην έχουν να αγοράσουν τα απολύτως αναγκαία, η πολιτεία θεωρεί σκόπιμο να… χρηματοδοτήσει από τον κρατικό κορβανά το συγκεκριμένο έργο.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις καταγγελίες των νοσοκομειακών γιατρών, η εντολή για την έγκριση κατασκευής νέου κέντρου υγείας στην Αθωνική Πολιτεία φαίνεται ότι δόθηκε από… ψηλά, προκειμένου να αρχίσει να υλοποιείται αμέσως η επιθυμία της Ιεράς Επιστασίας. Η κυβερνητική εντολή έφτασε στην αρμόδια Υγειονομική Περιφέρεια και κατέληξε στο δ.σ. του νοσοκομείου Πολυγύρου, στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγεται το κέντρο υγείας του Αγίου Όρους, το οποίο ήταν υποχρεωμένο να την εκτελέσει. Άλλωστε, ο ρόλος του στην όλη διαδικασία κρίνεται εντελώς τυπικός.
Έτσι, στις 3 Οκτωβρίου το δ.σ. του νοσοκομείου συνεδρίασε εκτάκτως κι αποφάσισε να εισηγηθεί ομόφωνα “την ανέγερση νέων κτιριακών εγκαταστάσεων για τη μεταστέγαση του κέντρου υγείας Αγίου Όρους, όπως επίσης και την προμήθεια του ανάλογου εξοπλισμού”.
Τα επιχειρήματα για την απόφαση αυτή είναι ότι το κτίριο όπου στεγάζεται σήμερα το κέντρο υγείας του Αγίου Όρους είναι κατασκευασμένο στις αρχές του περασμένου αιώνα, είναι ιδιοκτησίας της ιεράς μονής Ιβήρων και δεν καλύπτει τις ανάγκες για την ανάπτυξη όλων των τμημάτων που προβλέπονται από τη συστατική πράξη, καθώς και το ότι το κτίριο είναι ιδιαίτερα δυσλειτουργικό, επειδή αναπτύσσεται σε τρεις ορόφους και δεν επαρκεί για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών του κέντρου υγείας.

Προκλητική διαδικασία
Για προκλητική ενέργεια της κυβέρνησης κάνει λόγο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος(ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας, ο οποίος τονίζει ότι το 2003 είχε γίνει πλήρης ανακαίνιση του υπάρχοντος κέντρου υγείας, ενώ είχε τοποθετηθεί και ηλεκτρική γεννήτρια. Μάλιστα, καταγγέλλει ότι οι μοναχοί δεν κάνουν καν χρήση των υπηρεσιών υγείας που παρέχει το κέντρο υγείας, το οποίο στελεχώνεται από γενικούς γιατρούς του ΕΣΥ, αλλά αν χρειαστούν ιατρική περίθαλψη, επιλέγουν να επισκεφτούν είτε το νοσοκομείο Πολυγύρου είτε κάποιο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

“Ας αναλάβουν εξ ιδίων τις δαπάνες”
“Η απληστία των μοναχών του Αγίου Όρους έγινε γνωστή με το σκάνδαλο της μονής Βατοπεδίου. Μετά το σκάνδαλο, οι ηγούμενοι λούφαξαν για μικρό χρονικό διάστημα, εξαιτίας του σάλου που ξέσπασε. Τώρα, όμως, άρχισαν και πάλι να απαιτούν απίθανα πράγματα και η κυβέρνηση να ικανοποιεί τις απαιτήσεις τους ‘εν τω άμα και το θάμα’. Ως γνωστόν, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε πριν από λίγους μήνες την επιχορήγηση των μονών του Όρους με 1,9 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τώρα προβαίνει σε ακόμη μια πιο απλόχερη κίνηση. Αποφασίζει να χτίσει καινούργιο κτίριο για το κέντρο υγείας του Αγίου Όρους, το οποίο κατά μετριοπαθείς υπολογισμούς θα κοστίσει περί τα 6.000.000 ευρώ”, δηλώνει ο κ. Βαρνάβας.
Παράλληλα, τονίζει ότι το Άγιον Όρος διαθέτει σήμερα κέντρο υγείας στελεχωμένο και κτιριακά ικανοποιητικό. Εντούτοις, οι ηγούμενοι αποτάθηκαν στον ίδιο τον πρωθυπουργό και απαίτησαν νέο πολυτελές κτίριο και την προμήθεια “ανάλογου εξοπλισμού”.
“Ο πρωθυπουργός, προφανώς μην αντιλαμβανόμενος ότι η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας, έδωσε εντολή στον Ανδρέα Λοβέρδο ν’ αρχίσει αμέσως να υλοποιείται η επιθυμία της Ιεράς Επιστασίας και ιδού τα πρώτα αποτελέσματα. Γνώμη μας είναι πως πρέπει πάραυτα να σταματήσει αυτή η προκλητική διαδικασία. Εάν οι μοναχοί επιθυμούν πολυτελή κτίρια, ας αναλάβουν εξ ιδίων και τις δαπάνες για την ανέγερση, τον εξοπλισμό και τη στελέχωσή τους”, επισημαίνει ο κ. Βαρνάβας.