Διωγμούς δημοσίων υπαλλήλων μέσω… δημοψηφίσματος σχεδιάζει η κυβέρνηση

Θέμα κατάργησης της μονιμότητας στο Δημόσιο ανοίγει -και πάλι- η κυβέρνηση. Δεν ήταν μόνο ο Θ. Πάγκαλος που σε προχθεσινή συνέντευξή του προανήγγειλε το εν λόγω ενδεχόμενο, αλλά και ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλ. Μόσιαλος, που το άφησε… ορθάνοιχτο.

 

Ασφαλώς όσοι παρακολούθησαν τη χθεσινή -πρώτη- ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κ. Μόσιαλο δεν εξεπλάγησαν, αφού έχει ταχθεί επανειλημμένως κατά του “τρομακτικού” και “εξαιρετικά αντιπαραγωγικού” -όπως έχει πει- αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα.

“Τα θέματα της αναδιάρθρωσης του δημόσιου τομέα έχουν τεθεί από διάφορες πλευρές. Θα αντιμετωπιστούν στα πλαίσια της γενικότερης συνταγματικής μεταρρύθμισης, όταν αυτά ανοιχθούν από την κυβέρνηση τους επόμενους μήνες”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μόσιαλος, για να προσθέσει ότι “ η συζήτηση θα είναι ευρεία, με ανοικτό διάλογο και συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών και των κομμάτων, χωρίς προκαταλήψεις και προειλημμένες αποφάσεις”. Χαρακτήρισε “άκαιρη”, πάντως, τη συζήτηση περί απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων, επειδή είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη, ενώ τις βάφτισε “αντιστοίχιση των δημοσίων υπαλλήλων στις ανάγκες της κοινωνίας”. Άφησε ανοιχτό, ωστόσο, το ενδεχόμενο να τεθεί στο επικείμενο δημοψήφισμα του φθινοπώρου ως ερώτημα η “αναγκαιότητα” των απολύσεων στο Δημόσιο, ανοίγοντας τον δρόμο του κοινωνικού αυτοματισμού.

Το εν λόγω θέμα, πάντως, είχε (ξανα)ανοίξει ήδη από το περασμένο Σάββατο ο Θ. Πάγκαλος. “Δεν καταλαβαίνω γιατί οι τραπεζοκόμοι πρέπει να είναι δημόσιοι υπάλληλοι” είχε πει στην τηλεόραση της ΝΕΤ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, που έριξε στο τραπέζι του δημόσιου διαλόγου τον όρο “μερική άρση της μονιμότητας”: δηλαδή άρση μονιμότητας για όλους πλην αστυνομικών και στρατιωτικών, όπως εξήγησε εμμέσως πλην σαφώς. Έντονη ήταν η αντίδραση του ΚΚΕ, με τον Π. Μεντρέκα να δηλώνει: “Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επιβεβαίωσε ότι η κυβερνητική συνεργασία ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ. και άλλων προθύμων προετοιμάζεται για να επιβάλουν στον λαό τα βάρβαρα μέτρα. Όλα τα άλλα που για πολλοστή φορά είπε, με το γνωστό του ύφος, δεν αξίζουν απάντησης”.

 

Ένα, δύο, πολλά δημοψηφίσματα!

Σε κάθε περίπτωση ο κύβος για το δημοψήφισμα έχει ριφθεί. Μάλιστα, κατά πληροφορίες, ο Γ. Παπανδρέου επιθυμεί να διοργανώσει τουλάχιστον 5 τέτοιες διαδικασίες ή μία με πέντε ξεχωριστά ερωτήματα: θεωρείται περίπου δεδομένο ότι αντικείμενα δημοψηφισμάτων θα αποτελέσουν ο νέος εκλογικός νόμος, η αναθεώρηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, το καθεστώς μονιμότητας στο Δημόσιο, αλλά και οι ρυθμίσεις για διαφάνεια στα εσωτερικά των κομμάτων. Την ερχόμενη εβδομάδα, εξάλλου, θα ανακοινωθεί η σύνθεση της Επιτροπής Προσωπικοτήτων που θα αναλάβει να εκπονήσει τις σχετικές διαδικασίες. Μάλιστα, χθες, ακούγονταν έντονα τα ονόματα των κορυφαίων συνταγματολόγων Αντ. Μανιτάκη και Ν. Αλιβιζάτου για τη θέση του επικεφαλής της εν λόγω Επιτροπής Σοφών. Συνομιλητές του πρωθυπουργού, πάντως, αναφερόμενοι στην πρόθεση του Γ. Παπανδρέου για διεξαγωγή δημοψηφισμάτων, σημειώνουν -χωρίς πολλές λεπτομέρειες- ότι με αυτά “θα επιτευχθεί η αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού”.

 

Δυσφορία στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ

Την ίδια στιγμή, κοινωνός της δυσφορίας πολλών συμπολιτευόμενων βουλευτών έχει γίνει ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, Β. Έξαρχος, αναφορικά με τον πρόσφατο ανασχηματισμό. Η αξιοποίηση στο κυβερνητικό σχήμα ορισμένων “ανταρτών” (Γ. Δριβελέγκας, Γ. Κουτσούκος, Π. Οικονόμου, Κ. Σπηλιόπουλος -ο τελευταίος φερόταν έτοιμος να παραιτηθεί κιόλας…) έχουν προκαλέσει έντονη ενόχληση σε “νομοταγείς” βουλευτές, που βλέπουν τους “απείθαρχους” να επιβραβεύονται. Τούτων δοθέντων, ο κ. Έξαρχος αναμένεται να διαβουλευτεί με τον Γ. Παπανδρέου προκειμένου να… τηρηθούν λεπτές ισορροπίες “εξευμενισμού” στην επιλογή των επικεφαλής τριών κοινοβουλευτικών επιτροπών, που έμειναν ακέφαλες μετά την υπουργοποίηση των προέδρων τους. Ο λόγος για την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας (ήταν πρόεδρος ο Μιλτ. Παπαϊωάννου), την επιτροπή για την Παρακολούθηση του Ασφαλιστικού (επικεφαλής ήταν ο Ηλ. Μόσιαλος) και την Παραγωγής και Εμπορίου, της οποίας προήδρευε ο κ. Δριβελέγκας.