ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΞΑΝΘΗΣ: «Πάει καλά το νοσοκομείο μας»!

Διαφορετική άποψη έχει η Ένωση γιατρών και καλούν ΄τους ξανθιώτες ν’ αγωνιστούν για να μην κλείσουν τρεις νευραλγικές κλινικές του νοσοκομείου

Μαριάννα Ξανθοπούλου

marianaxan@yahoo.gr

 

   

Με αισιοδοξία ατενίζει το μέλλον του νοσοκομείου Ξάνθης ο διοικητής του κ. Θανάσης Μπαμπαλίδης, επισημαίνοντας ότι είναι γενικά σε καλό επίπεδο και μέσα στους στόχους που έχει θέσει στο υπουργείο υγείας, και ότι χρόνο με το χρόνο συνεχώς θα εξομαλύνεται η κατάσταση στο χώρο της υγείας.

 

Πετυχαίνουν τους στόχους…

 Ο κ. Μπαμπαλίδης συμμετείχε στη σύσκεψη όλων των διοικητών των νοσοκομείων με τον υπουργό υγείας κ. Λοβέρδο που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα. Στη σύσκεψη αυτή εξετάστηκε ο βαθμός υλοποίησης των στόχων στο πλάνο που έχει θέσει το υπουργείο καθώς και η πορεία του κάθε νοσοκομείου ξεχωριστά

Σχετικά ο κ. Μπαμπαλίδης δήλωσε: «Το υπουργείο υγείας έχει βάλει κάποιους συγκεκριμένους στόχους τους οποίους οφείλουμε όλοι να πετύχουμε. Το κάθε νοσοκομείο ξεχωριστά και όλα μαζί. Σ’ αυτή την προσπάθεια που γίνεται στο τέλος κάθε μήνα βρισκόμαστε όλοι στην Αθήνα και βλέπουμε σε ποιο στάδιο βρίσκεται το κάθε νοσοκομείο καθώς και την πορεία του κάθε νοσοκομείου. Σ’ αυτό το πλαίσιο έγινε μια εκτεταμένη συζήτηση γύρω απ’ τους στόχους που έχουμε θέσει. Το συμπέρασμα είναι ότι τα νοσοκομεία γενικά είναι σε καλό επίπεδο. Πετυχαίνουν τους στόχους που θέτει τα υπ. υγείας και ότι χρόνο με το χρόνο θα είμαστε πολύ καλύτερα σ’ όλα αυτά που έχουμε μπροστά μας να πετύχουμε».

Στη σύσκεψη επίσης συζητήθηκαν θέματα εφαρμογής και εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2011,  περικοπές δαπανών σ’ όλα τα νοσοκομεία στα  όρια του προϋπολογισμού και κυρίαρχα ζητήματα περί διορισμού των γιατρών, του προσωπικού καθώς επίσης και σ’ ότι αφορά τις προσλήψεις στο δημόσιο τομέα σε σχέση με τη μία πρόσληψη προς 5 αποχωρήσεις που θέτει η κυβέρνηση.

 

Δραματική έκκληση των γιατρών του νοσοκομείου Ξάνθης

Στο μεταξύ και ενώ ο διοικητής κ. Μπαμπαλίδης εκτιμά ότι το νοσοκομείο Ξάνθης είναι σε καλό δρόμο σε σχέση με τους στόχους του υπουργείου η Ένωση γιατρών απευθύνει δραματική έκκληση: «Αγωνιστείτε να μην κλείσουν νευραλγικές κλινικές του νοσοκομείου Ξάνθης». Συγκεκριμένα οι γιατροί αναφέρονται σε τρεις κλινικές (καρδιολογική, Παθολογική, Αναισθησιολογικό) και εκφράζουν τη θέση ότι: «Αποψιλώνονται βήμα – βήμα, η λειτουργία του καθίσταται επικίνδυνη και ότι κινδυνεύουν να κλείσουν».

 

Αγωνιστείτε για να μην κλείσουν νευραλγικές κλινικές στο νοσοκομείο Ξάνθης

Στην ανακοίνωση της Ένωσης γιατρών αναφέρεται:

«Παρά τις εδώ και 3 μήνες εκκλήσεις μας προς τον διοικητή του Νοσοκομείου νευραλγικές κλινικές (Καρδιολογική, Παθολογική, Αναισθησιολογικό) αποψιλώνονται βήμα – βήμα, η λειτουργία τους καθίσταται επικίνδυνη και κινδυνεύουν με κλείσιμο!!

Συγκεκριμένα:

1) Καρδιολογική κλινική με άνω των 8100 ασθενών ετησίως   στα εξωτερικά ιατρεία (τακτικά και επείγοντα), με μέσο αριθμό νοσηλευόμενων ασθενών 20 ημερησίως και 1600-1900 εισαγωγές ετησίως. Όλα αυτά τα περιστατικά αντιμετωπίζονται σήμερα από 1 μόνο καρδιολόγο, αντί 5 που προβλέπει ο οργανισμός του νοσοκομείου!!  Δηλαδή πιστεύει κανείς ότι τη δουλειά 5 καρδιολόγων μπορεί να την κάνει με την ίδια ασφάλεια για τους ασθενείς ένας άνθρωπος; ο οποίος εφημερεύει τουλάχιστον 12 φορές/μήνα  (για 24συνεχόμενες ώρες) χωρίς να ακολουθεί η υποχρεωτική από το νόμο 24ωρη ανάπαυση (ρεπό), χωρίς να έχει πάρει ούτε μία μέρα άδειας (που από το νόμο είναι υποχρεωτική) από τον Δεκέμβριο του 2009; Είναι δυνατόν ο ίδιος άνθρωπος να είναι ταυτόχρονα στα Επείγοντα Ιατρεία και στα Τακτικά και στην κλινική;  Η κατάσταση αυτή είτε θα οδηγήσει σε μοιραίο λάθος σε βάρος ασθενούς, είτε θα μετατρέψει την καρδιολόγο  από θεράποντα γιατρό σε νοσηλευόμενο!! Υπεύθυνος γι’ αυτή την κατάσταση είναι: αφ’ ενός μεν η πολιτική του Υπουργείου που ακολουθώντας τις επιταγές του ΔΝΤ επιβάλει το 5 προς 1 (δηλαδή πρέπει να συνταξιοδοτηθούν ή απολυθούν ή παραιτηθούν 5 ακόμα γιατροί για να διοριστεί 1 καρδιολόγος!!, μα τότε δεν θα έχει μείνει πλέον κανένας!!!), αφ’ ετέρου  εσείς προσωπικά κ. Διοικητά διότι προκηρύξατε 1 μόνο θέση καρδιολόγου αντί 4, γιατί δεν φροντίσατε να ολοκληρωθεί ο διορισμός του εκλεγέντα πριν την ημερομηνία έναρξης του 5 προς 1 – με αποτέλεσμα να αρνείται τώρα το υπουργείο το διορισμό του, γιατί δεν προχωρήσατε στον άμεσο διορισμό επικουρικού γιατρού, γιατί δεν παρατείνετε τη θητεία του επί συμβάσει καρδιολόγου -ο οποίος κάλυπτε κάποιες εφημερίες- και τον απολύετε σε λίγες μέρες, γιατί αποδεχθήκατε την ακύρωση της εξαγγελθείσας απόσπασης καρδιολόγου από την Αλεξανδρούπολη, γιατί προσπαθείτε να μπαλώσετε την κατάσταση με το να αναθέτετε 6 εφημερίες καρδιολογικής σε παθολόγο (!!) και 4 σε στρατιωτικό γιατρό.

2) Παθολογική κλινική: Από 6 παθολόγους το νοσοκομείο έμεινε με 3 εδώ και 5 περίπου μήνες. Ενώ τον Δεκέμβριο υπήρχε διαβεβαίωση και δημόσια δέσμευση ότι θα διορίζονταν το αργότερο μέχρι τον Φεβρουάριο 2 παθολόγοι (με προκήρυξη που ήδη είχε γίνει), ανακοινώθηκε πρόσφατα η ακύρωση του διορισμού τους λόγω της ισχύος του 5 προς 1. Επιπλέον ανακοινώσατε τη μη ανανέωση της σύμβασης παθολόγου που είχε προσληφθεί με 3μηνη σύμβαση και την απόλυσή του την 14/3/2011. Σαν λύση θεωρείτε αφ’ ενός μεν τη διενέργεια ακόμα περισσότερων εφημεριών και κλινικού έργου στα Ιατρεία και την κλινική από τους εναπομείναντες παθολόγους, προφανώς μέχρις τελικής εξοντώσεώς τους!! Και αφ’ ετέρου την έωλη ελπίδα ότι κάποιες εφημερίες θα καλυφθούν από στρατιωτικό γιατρό. Την ίδια στιγμή όμορα νοσοκομεία έχουν ήδη προσλάβει γιατρούς με προκηρύξεις του 2010 (παρακάμπτοντας το 5 προς 1) σε αντίθεση με το δικό μας!!

3) Αναισθησιολογικό: Το νοσοκομείο μας καθυστέρησε απαράδεκτα τη διεξαγωγή της κρίσης για την κάλυψη θέσεων αναισθησιολόγων, με αποτέλεσμα και οι 3 υποψήφιοι στο μεταξύ να διοριστούν αλλού!! Τώρα πλέον για να προσληφθεί 1 πρέπει να συνταξιοδοτηθούν 5 από τους 3 υπάρχοντες!!, δηλαδή να μείνουμε χωρίς αναισθησιολόγο.

Είναι πλέον σαφές ότι παρακολουθούμε την μεθόδευση του κλεισίματος, αν όχι ολόκληρου του νοσοκομείου, των πιο νευραλγικών τμημάτων του. Είναι άλλωστε πρόσφατες οι δηλώσεις του Υπουργού «εδώ για ταβέρνα μετακινείστε από πόλη σε πόλη, γιατί όχι και για γιατρό». Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια ούτε για συνεντεύξεις τύπου, ούτε για υπουργικές εξαγγελίες.

Μόνη λύση ο αγώνας όλων των Ξανθιωτών για τον

ΑΜΕΣΟ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΓΙΑΤΡΩΝ ΠΛΗΡΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ στη θέση κενών οργανικών θέσεων. ΚΑΝΕΙΣ ΞΑΝΘΙΩΤΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ Η΄ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ».