Διώκονται οι νευροχειρουργοί

ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ από την οριστική παραγραφή της κατηγορίας για τους δύο γιατρούς στους οποίους η οικογένεια του Γιώργου Αλβέρτη «χρεώνει» σοβαρές αμέλειες και παραλείψεις που είχαν άμεσες επιπτώσεις στην υγεία και τη ζωή του ασθενούς, ο εισαγγελέας άσκησε εναντίον τους δίωξη και έστειλε κλήσεις που τους φέρουν στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών.

Η δίκη των δύο νευροχειρουργών προσδιορίστηκε για τις 22 Μαρτίου 2010, ενώ ο κ. Αλβέρτης προσέφυγε και στα αστικά δικαστήρια διεκδικώντας μαζί με τη σύζυγό του Αλεξία Έβερτ και τον δεκάχρονο γιο τους αποζημίωση περίπου εννέα εκατομμυρίων ευρώ για τη βλάβη που υπέστη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η οικογένεια του κ. Αλβέρτη είχε κατηγορήσει τρίτο συνάδελφό τους, ο οποίος όμως αυτοκτόνησε την περασμένη εβδομάδα, λίγες ώρες μετά την κατάθεση του υπομνήματος στον εισαγγελέα.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει στη μήνυσή του ο κ. Αλβέρτης, «τα σοβαρά και μόνιμα νευρολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζω οφείλονται στη μη ενδεδειγμένη αντιμετώπιση των επιπλοκών που παρουσίασα μετά την αφαίρεση κύστης από τον εγκέφαλο». Επισημαίνει μάλιστα ότι οι βλάβες που υπέστη οφείλονται «στη μη έγκαιρη τοποθέτηση εξωτερικής παροχέτευσης εγκεφαλονωτιαίου υγρού εξαιτίας της οποίας προκλήθηκε “στραγγαλισμός” τμημάτων του εγκεφάλου».

Αντίθετα, όπως καταγγέλλει, αν οι θεράποντες γιατροί είχαν εγκαίρως προβεί στην εξέταση και διάγνωση της αιτίας των συμπτωμάτων της μεταβολής του επιπέδου συνείδησης και άλλων συμπτωμάτων και είχαν εγκαίρως τοποθετήσει εξωτερική παροχέτευση και δεν είχαν αφήσει να χαθεί πολύτιμος χρόνος «δεν θα είχαν προκληθεί εγκεφαλικές βλάβες συνεπεία της αύξησης της ενδοκράνιας πίεσης και θα ήμουν σήμερα υγιής».

Από την πλευρά τους πάντως οι κατηγορούμενοι γιατροί, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της προανακριτικής δικογραφίας, υποστηρίζουν ότι ενήργησαν με βάση τους κανόνες της επιστήμης τους, αρνούμενοι ότι η κακή εξέλιξη του ασθενούς οφείλεται σε δικό τους λάθος.