Διορθωτικές αλλαγές στις εφημερίες ΕΣΥ

Της Πεννυς Μπουλουτζα

Σε μικρές αλλαγές – παρεμβάσεις στο υφιστάμενο σύστημα εφημεριών των νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου προσανατολίζεται το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, προκειμένου αυτό να γίνει πιο αποτελεσματικό. Ειδικότερα, το υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο ανακατανομής των νοσοκομείων, όπως αυτά έχουν διαχωριστεί σε ομάδες εφημερίας, αλλά και αύξησης του αριθμού των ομάδων αυτών από τέσσερις που είναι σήμερα σε πέντε. Η κίνηση αυτή εξετάζεται σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης του φαινομένου των ράντζων που ναι μεν έχουν μειωθεί, δεν έχουν όμως εξαφανιστεί».

Αυτά επεσήμανε χθες ο υφυπουργός Υγείας κ. Γιώργος Παπαγεωργίου ο οποίος διευκρίνισε ότι το υφιστάμενο σύστημα έχει ήδη αποδώσει, αφού ο μέσος όρος των ράντζων στους διαδρόμους των νοσοκομείων δεν ξεπερνά τα οκτώ και αυτά για τις λίγες ώρες αιχμής κατά τη γενική εφημερία. Και πρόσθεσε ότι πριν από την εφαρμογή του συστήματος εφημεριών τα ράντζα που αναπτύσσονταν στα νοσοκομεία ξεπερνούσαν τα 150. Πάντως, ο υφυπουργός ξεκαθάρισε, «δεν μιλάμε για αλλαγή του συστήματος, αλλά για καλύτερη διαχείριση, αξιοποιώντας τη μέχρι τώρα εμπειρία, αλλά και την ενίσχυση των νοσοκομείων -και κυρίως των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας- με το αναγκαίο προσωπικό».

Αλλωστε, όπως δήλωσε χθες και ο υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, πριν από τα Χριστούγεννα θα έχει δοθεί λύση στο πρόβλημα των 145 κλειστών κλινών Εντατικής, αφού βρίσκεται σε καλό δρόμο η διαδικασία πρόσληψης νοσηλευτών που θα στελεχώσουν -με προτεραιότητα- τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Ο κ. Παπαγεωργίου αναφέρθηκε και στο θέμα του νέου ωραρίου των γιατρών του ΕΣΥ -48ωρο για τους ειδικούς και 58ωρο για τους ειδικευμένους- που αναμένεται ότι θα επιφέρει αναστάτωση στα προγράμματα εφημεριών των νοσοκομείων, επισημαίνοντας ότι η εφαρμογή του θα ξεκινήσει από την 1η Ιανουαρίου 2008, καθώς προχωρούν οι προσλήψεις ιατρικού προσωπικού. Οπως είπε, τις επόμενες ημέρες αρχίζει η κατανομή 450 θέσεων ειδικευομένων γιατρών, στην πλειονότητά τους προς τα νοσοκομεία της περιφέρειας, τα οποία και αναμένεται να αντιμετωπίσουν το σοβαρότερο πρόβλημα από την εφαρμογή του νέου ωραρίου.