Δίωξη εις βάρος τριών ιατροδικαστών

 

Ποινική δίωξη εις βάρος του προϊσταμένου της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθήνας Φίλιππου Κουτσαύτη, δύο ακόμα ιατροδικαστών και της γενικής διευθύντριας του υπουργείου Δικαιοσύνης άσκησε η εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθήνας κατόπιν παραγγελίας του εισαγγελέα Εφετών Ισίδωρου Ντογιάκου.

Η υπόθεση αφορά την τοποθέτηση της Δήμητρας Τσακρή στην ιατροδικαστική υπηρεσία Πειραιά, η οποία, σύμφωνα με μήνυση που κατέθεσε ένας εκ των υποψηφίων που κατετάγη πέμπτος, ήταν παράνομη.

Οι ιατροδικαστές Φ. Κουτσαύτης, Ηλίας Μπογιόκας και Σουλτάνα Μαριανού, καθώς και η διευθύντρια του υπουργείου Δικαιοσύνης Μαρία Καπατσώρη διώκονται για παράβαση καθήκοντος, ενώ για ηθική αυτουργία στο παραπάνω αδίκημα διώκεται η Δ. Τσακρή.

Μετά την μήνυση που κατέθεσε ο συνυποψήφιος της Δ. Τσακρή διενεργήθηκε έρευνα από την οποία προέκυψε ότι η ιατροδικαστής είχε προσληφθεί παρανόμως ως επίκουρος γιατρός με ειδικότητα Ιατροδικαστικής στο Κέντρο Υγείας Ιστιαίας, ενώ στη συνέχεια για το ίδιο θέμα της ασκήθηκε δίωξη για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και ψευδή αναφορά προς την αρχή και παραπέμφθηκε σε δίκη.

Στην συνέχεια ωστόσο και παρά το γεγονός ότι είχε απομακρυνθεί από την υπηρεσία, τοποθετήθηκε στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πειραιά με απόφαση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου Κρίσεως Ιατροδικαστών, στην οποία πρόεδρος ήταν η Μ. Καπατσώρη και μέλη οι τρεις ιατροδικαστές.

Ο Ισ. Ντογιάκος μετά την ολοκλήρωση της έρευνας διαπίστωσε ότι “η συγκεκριμένη υποψήφια δεν πληρούσε μια από τις προϋποθέσεις της σχετικής απόφασης – προκήρυξης του υπουργού Δικαιοσύνης και ειδικότερα εκείνη που ορίζει ότι δεν πρέπει να έχει απολυθεί από θέση δημόσιας υπηρεσίας λόγω καταγγελίας της σύμβασης εργασίας για σπουδαίο λόγο οφειλόμενο σε υπαιτιότητά της και δεν είχε παρέλθει πενταετία από την απόλυσή της και ως εκ τούτου δεν έπρεπε να αξιολογηθεί για την κατάληψη μιας εκ των θέσεων Ιατροδικαστών που είχαν προκηρυχθεί”.