Διπλασιάστηκαν οι part time απασχολούμενοι

ΕΧΟΥΝ ΑΥΞΗΘΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΠΛΗΡΟΥΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΣΕ ΜΕΡΙΚΗΣ

Η οικονομική κρίση στάθηκε αφορμή και για εκκαθαρίσεις στο εργασιακό τοπίο. Το πρώτο εξάμηνο του έτους οι 3 στις 10 θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν ήταν θέσεις μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής εργασίας.

 Ετσι, μόνο το 2009, προστέθηκαν σχεδόν 200.000 παρτ τάιμ απασχολούμενοι, με τριήμερα ή τετραήμερα, και callworkers (άνθρωποι που περιμένουν να τους προσφερθούν προσωρινές εργασίες) στην αγορά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), μόνο το 72,3% των νέων συμβάσεων που υπογράφηκαν εντός του έτους αφορούν πλήρη απασχόληση. Το 22,7% είναι μερικής απασχόλησης και ένα 5% εκ περιτροπής εργασίας (τριήμερα ή τετραήμερα, υποχρεωτικές άδειες κ.ά). Με δεδομένο ότι τους έξι πρώτους μήνες του έτους οι νέες συμβάσεις υπολογίζονται σε 630.000, συνάγεται ότι σχεδόν 200.000 εξ αυτών δεν έχουν πλήρη εργασία και δεν διαθέτουν έναν κανονικό (τακτικό) μισθό.

Να σημειωθεί ότι έως πρόσφατα (τέλη 2008) η μερική απασχόληση αφορούσε μόλις το 4,5% του εργατικού δυναμικού, δηλαδή με παρτ τάιμ εργάζονταν περίπου 210.000 άτομα- αριθμός που φαίνεται να διπλασιάστηκε φέτος μόλις μέσα σε έξι μήνες. Ηδη η Στατιστική Υπηρεσία υπολόγιζε τη μερική απασχόληση στο 6,1% το πρώτο τρίμηνο (σημ.: δεν έχουν βγει τα στοιχεία για το δεύτερο τρίμηνο).

Στην πραγματικότητα, οι μερικώς απασχολούμενοι είναι περίπου 350.000 άτομα (σημ.: ορισμένες συμβάσεις part time του 2009 απλώς ανανεώνονται, άρα δεν πρόκειται για προσθήκη νέων ατόμων στη μερική απασχόληση). Με αυτό δεδομένο, το ποσοστό των υποαπασχολούμενων με part time υπολογίζεται στο 7,7% του εργατικού δυναμικού (συνολικά 4,5 εκατ. απασχολούμενων).

Πέραν του γεγονότος ότι η οικονομία δεν «γεννά» νέες θέσεις εργασίας ή, όταν δημιουργεί, αυτές είναι κακοπληρωμένης και προσωρινής εργασίας, το σημαντικό με τις θέσεις παρτ τάιμ του 2009 είναι ότι «έχουν αυξηθεί τα φαινόμενα μετατροπής των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερική ή εκ περιτροπής εργασία», σύμφωνα με την υπουργό Απασχόλησης, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά. Αν και σπεύδει να διευκρινίσει ότι (αυτά τα φαινόμενα) «δεν είναι εκτεταμένα».

Την ίδια στιγμή επί έξι συνεχείς μήνες στην καρδιά της κρίσης, από τον περασμένο Σεπτέμβριο μέχρι τον Μάρτιο του 2009, μειώνοταν συνεχώς οι θέσεις εργασίας. Υπήρχε δηλαδή αρνητικό ισοζύγιο και μόνο το δίμηνο Απριλίου-Μαΐου υπήρχε αύξηση της απασχόλησης. Δεν στάθηκε ικανή όμως αυτή η αλλαγή να δώσει θετικό πρόσημο στην απασχόληση. Και αυτό γιατί, κατά την έναρξη της τουριστικής περιόδου, κατά την οποία γίνονται χιλιάδες προσλήψεις, οι νέες θέσεις εργασίας ήταν σαφώς λιγότερες από το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Τον τέταρτο μήνα του έτους έγιναν 86.558 προσλήψεις έναντι 108.303 τον Απρίλιο του 2008, ενώ τον Μάιο είχαμε 125.173 προσλήψεις έναντι 143.268 τον Μάιο πέρυσι. Ετσι, το πιο «καυτό», ως προς την κινητικότητα στην αγορά εργασίας, δίμηνο του έτους λόγω των εποχικών εργασιών, του τουρισμού και της οικοδομής είχαμε σχεδόν 40.000 λιγότερες προσλήψεις. Αυτό παρά τα κίνητρα του ΟΑΕΔ και την επιδότηση όλων των θέσεων εργασίας στα ξενοδοχεία για το δίμηνο Απριλίου-Μαΐου. Επιπλέον συνεχίστηκε η ανησυχητική πορεία των απολύσεων, αφού αυξήθηκαν κατά 1.500 τον Απρίλιο (36.351 πέρυσι και 37.780 φέτος) και σχεδόν 2.000 τον Μάιο (43.420 έναντι 45.492 απολύσεων τον περασμένο μήνα).

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΓΑΣ