Διπλασιάστηκε το αναλογιστικό έλλειμμα των Ταμείων

Της Ρούλας Σαλούρου
Το μακροχρόνιο έλλειμμα  του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, έχει ξεπεράσει κατά πολύ το προβλεπόμενο 150 δισ. ευρώ, για το 2009. Βάσει των εκτιμήσεων της ΓΣΕΕ, όπως παρουσιάζονται στην επικαιροποιημένη αναλογιστική μελέτη που θα παρουσιάσει η Συνομοσπονδία τις επόμενες ημέρες, το αναλογιστικό έλλειμμα τελικά, έχει εκτιναχθεί σε πολλαπλάσιο ποσό, διαψεύδοντας κάθε προηγούμενη αναλογιστική μελέτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, το αναλογιστικό έλλειμμα θα αγγίξει τα 285 δισ. ευρώ. Στη μελέτη θα επισημαίνεται επίσης, ότι η εισφοροδιαφυγή, που κινείται σε ποσοστά από 30% έως και 50% (για παράδειγμα στο ΙΚΑ είναι της τάξης του 30%, στο Ταμείο Ελεύθερων Επαγγελματιών 35% και στον  ΟΓΑ φθάνει το 50%),  εάν μειωνόταν αναλογικά κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες, σε κάθε ασφαλιστικό φορέα, θα απέδιδε συνολικά και άμεσα, επιπλέον 7,5 χρόνια βιωσιμότητας στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Έτσι, θα υπήρχε ο χρόνος για μια εμπεριστατωμένη κι ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος, χωρίς το ασφυκτικό πρέσινγκ των διεθνών αγορών, των Βρυξελλών και κυρίως χωρίς την πίεση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. 

Με τη χώρα όμως, και επίσημα πλέον σε επιτήρηση, και την ηγεσία του οικονομικού επιτελείου να συμφωνεί πως η βόμβα (ή η νάρκη κατά την εκδοχή του κ. Λοβέρδου) του ασφαλιστικού έχει ήδη σκάσει, ο διάλογος ειδικών για την επίλυση του προβλήματος είναι… καταδικασμένος όχι μόνο να ξεκινήσει, σήμερα το πρωί, αλλά και να ολοκληρωθεί σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. 

Στο διάλογο των ειδικών, αναμένεται σήμερα να τεθούν τα βασικά θέματα προς συζήτηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βασικοί άξονες θα είναι:

• Δομή του συστήματος. Αρχικά, όπως έχει αποκαλύψει το Capital.gr θα επιδιωχθεί ο λογιστικός διαχωρισμός του προνοιακού σκέλους από το υπόλοιπο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Δεν αποκλείεται να τεθούν και θέματα όπως αναλογικότερος υπολογισμός των συντάξεων, αλλά και σε μακροχρόνιο επίπεδο, η εφαρμογή ενός συστήματος με μια «εθνική» κατώτερη σύνταξη. 

• Πόροι – χρηματοδότηση του συστήματος. Η ΓΣΕΕ έχει ήδη προτείνει να διερευνηθεί το περιθώριο εξεύρεσης νέων πηγών άντλησης επιπλέον πόρων. Έχει μάλιστα προτείνει τη μετεξέλιξη του ταμείου που ήδη ο νόμος Πετραλιά έχει δημιουργήσει και το οποίο βρίσκεται μόνο στα χαρτιά. Στον ίδιο άξονα, θα συζητηθούν και προτάσεις όπως η διεύρυνση της βάσης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, η μείωση των δαπανών υγείας, οι τρόποι με τους οποίους θα μπορέσουν να εξοφληθούν οφειλές του κράτους προς τα ταμεία, ο τρόπος διαχείρισης των αποθεματικών, καθώς και τρόποι είσπραξης καθυστερούμενων οφειλών από ιδιώτες, μείωση της εισφοροδιαφυγής, της εισφοροαποφυγής αλλά και της εισφοροκλοπής.

• Ενοποιήσεις Ασφαλιστικών Φορέων. Βάσει των δηλώσεων, διάφορων κυβερνητικών στελεχών, πριν και μετά από τις εκλογές, θα επιδιωχθεί ένα νοικοκύρεμα του συστήματος, αρχικά μέσα από τις υφιστάμενες ενοποιήσεις, χωρίς να αποκλείεται μελλοντικά και η περαιτέρω ενοποίηση των ταμείων.

• Βελτίωση της κοινωνικής αποτελεσματικότητας του Σ.Κ.Α. Σε αυτόν τον άξονα θα συμπεριληφθούν θέματα όπως η διαδοχική ασφάλιση, μέριμνα για απολυόμενους σε μεγάλη ηλικία και ανέργους (προτάσεις ΓΣΕΕ) αλλά και η αναθεώρηση της Λίστας με τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

• Οργανωτικά – Λειτουργικά Θέματα

Ο διάλογος ξεκινά, λοιπόν, με τη συμμετοχή όλων των κοινωνικών εταίρων, πλην της ΑΔΕΔΥ, με την οποία ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος θα συναντηθεί αμέσως μετά. Εκεί,  με το χαρακτήρα του επείγοντος, θα συζητηθούν το αδιέξοδο στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων -εκτιμάται πως το 2010 το έλλειμμα θα ξεπεράσει τα 800 εκατ. ευρώ,  οι εκκρεμείς αιτήσεις για εφάπαξ θα αγγίξουν τις 20.000 και ο χρόνος αναμονής θα υπερβεί τα 2 χρόνια- η υποχρηματοδότηση του ΟΠΑΔ και αντίστοιχα η αύξηση των σωρευτικών ελλειμμάτων του από χρόνο σε χρόνο, αλλά και η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου. Ειδικά για το θέμα της εξίσωσης των ορίων ηλικίας στο δημόσιο, το θέμα θα συζητηθεί κατά προτεραιότητα κι ανεξάρτητα από την πορεία του διαλόγου για το… ευρύτερο ασφαλιστικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών ήδη επεξεργάζονται σχέδιο νόμου το οποίο μετά από διαβούλευση με την ΑΔΕΔΥ θα κατατεθεί στη Βουλή. Αυτό θα είναι κι ένα ηχηρό σήμα προς τις Βρυξέλλες, ότι η Ελλάδα προχωρά σε διαρθρωτικού τύπου, μόνιμες παρεμβάσεις, εκτός από τα έκτακτα μέτρα, με στόχο τη μείωση του ελλείμματος.