Διψά για άλλα 4,3 δισ. ευρώ το αναθεωρημένο Μνημόνιο

 

Της ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ

Σε αναθεωρημένο Μνημόνιο, με πρόσθετο πακέτο μέτρων μεταξύ 3,8 και 4,3 δισ. ευρώ, καταλήγει το οικονομικό επιτελείο κατά τις σκληρές διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με την τρόικα.

Οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών και τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, που βρίσκονται στην Αθήνα από την περασμένη Δευτέρα, κάνουν τα πιο σκληρά παζάρια, καθώς διαπιστώνεται πως ακόμα και οι στόχοι του προσχεδίου του προϋπολογισμού δεν θα καταστεί εφικτό να πραγματοποιηθούν.

Η τελική συμφωνία θα κλειστεί, πάντως, με τους επικεφαλής της τρόικας Σερβάζ Ντερούζ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ και Κλάους Μαζούχ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας, που βρίσκεται σε συζητήσεις με τους επιτελείς της οδού Νίκης, μετά τη συλλογή στοιχείων καταλήγει σε ένα επιπροσθέτως ανησυχητικό συμπέρασμα για τον τρέχοντα προϋπολογισμό:

Δεν πιάνει η περαίωση

* Είναι ανέφικτος ο στόχος του προσχεδίου για καθαρά έσοδα 52,7 δισ. ευρώ, τα οποία περιορίζουν κατά 1,2 δισ. ευρώ, στα 51,5 δισ. ευρώ. Κι αυτό γιατί εκτιμούν πως η περαίωση δεν μπορεί να αποδώσει το «φιλόδοξο» ποσό των 700 εκατ. ευρώ που είχε προβλέψει το οικονομικό επιτελείο για φέτος.

Επίσης, το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων της διετίας 2008-2009 και ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας του 2010 είναι αμφίβολο αν θα έχουν εισπραχθεί μέχρι και τα τέλη Φεβρουαρίου, καθώς το έργο ανατέθηκε με σημαντική χρονική καθυστέρηση, μόλις τον προηγούμενο μήνα, στην ιδιωτική εταιρεία.

Το δεδομένο αυτό, σε συνδυασμό με το αναθεωρημένο έλλειμμα του 2009 που ανακοινώνεται πιθανότατα τη Δευτέρα από τη Eurostat και το οποίο καταλήγει γύρω στο 15,5% με 15,6%, διογκώνουν το φετινό έλλειμμα, που θα κινηθεί μεταξύ 9,3% και 9,5% -αν και υπάρχουν φόβοι ακόμα και να πλησιάσει το 10%.

Απόρροια αυτών είναι το «αναθεωρημένο» Μνημόνιο, που θα συνυπογράψουν ελληνική κυβέρνηση και τρόικα πριν από την εκταμίευση της τρίτης δόσης των 9 δισ. ευρώ από το δάνειο των 110 δισ. ευρώ μέσα στον Δεκέμβριο.

Το καινούργιο Μνημόνιο θα περιλαμβάνει αναλυτικά τα μέτρα που δεσμεύεται να λάβει η κυβέρνηση και τα οποία επικεντρώνονται -για άλλη μια φορά- στον τομέα των δαπανών, καθώς η συνταγή της αύξησης των φόρων κατέστη «ανεπιτυχής». Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπολογισμοί που γίνονται μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας καταλήγουν στα εξής στοιχεία:

* Το φετινό έλλειμμα μπορεί να μειωθεί 6% με 6,3%, καταλήγοντας στο 9,3%-9,5% από 15,5%-15,6% πέρυσι.

* Ο στόχος για έλλειμμα 7,6% το 2011 παραμένει σταθερός, οπότε τα πρόσθετα μέτρα 3,8 με 4,3 δισ. ευρώ θα καλύψουν τη διαφορά 1,7% -1,9% από το φετινό έλλειμμα 9,3%-9,5%, δεδομένου ότι το ΑΕΠ από 232 δισ. ευρώ φέτος θα διαμορφωθεί στα 226 δισ. ευρώ του χρόνου (στόχος προσχεδίου για ύφεση 2,6%).

Τα νέα δεδομένα, εκτός από την πρόσθετη υστέρηση κατά 1,2 δισ. ευρώ των φετινών εσόδων, οδηγούν σε νέους στόχους και για τα έσοδα του 2011 που θα είναι αυξημένα 7%-8% έναντι των 51,5 δισ. ευρώ φέτος.

Η διαφορά με το προσχέδιο που προέβλεπε 56,34 δισ. ευρώ υπολογίζεται μεταξύ 700 εκατ. και 1,2 δισ. ευρώ, καθώς ο στόχος που θα ενταχθεί στον τελικό προϋπολογισμό που κατατίθεται στη Βουλή την ερχόμενη Πέμπτη θα αφορά καθαρά έσοδα μεταξύ 55,12 και 55,62 δισ. ευρώ. *

Από πετρέλαιο, ΦΠΑ, ΔΕΚΟ, φάρμακα και ΠΔΕ

Για την επίτευξη του στόχου εσόδων περίπου 55,5 δισ. ευρώ για το 2011, εκτός από τα μέτρα των 9,15 δισ. ευρώ που προβλέπει το Μνημόνιο και τα οποία επαναπροσδιορίζονται, θα προστεθούν και μέτρα 3,8-4,3 δισ. ευρώ που θα επικεντρωθούν στον τομέα των δαπανών.

Τα νέα δεδομένα στο αναθεωρημένο Μνημόνιο για το 2011 θα αφορούν «7» στοιχεία:

1Την εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, με απόδοση περίπου 300 εκατ. ευρώ. Για την ώρα δεν καταλήγουν σε επίσπευση του χρόνου εφαρμογής του μέτρου.

2Τη μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών από ΦΠΑ 11% σε 12%-13%, με μετάταξη ειδών ευρείας κατανάλωσης (όπως τρόφιμα) στο μειωμένο συντελεστή 6%-6,5% και των πολυτελών προϊόντων (όπως είδη ντελικατέσεν και «βρώμικο» φαγητό) στο 23%, που θα αποδώσει μόλις 450 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 550 εκατ. ευρώ, καθώς ο αρχικός στόχος ήταν 1 δισ. ευρώ, θα καλυφθούν από άλλα μέτρα.

3Τις σαρωτικές επεμβάσεις στις ΔΕΚΟ, που θα περιλαμβάνουν μείωση αποδοχών συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ, καθώς και συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων και οργανισμών που μπορεί να οδηγήσουν σε εξοικονόμηση δαπανών ακόμα και 1-1,5 δισ. ευρώ, χωρίς να έχει αποκλειστεί κατηγορηματικά ακόμα και το ενδεχόμενο των απολύσεων, ενώ οι μετατάξεις θεωρούνται «σίγουρη» λύση.

4Μεγάλο «μαχαίρι» μπαίνει και στις ιατροφαρμακευτικές δαπάνες νοσοκομείων και Ταμείων, που μπορεί να εξοικονομήσουν πόρους 1,5-1,8 δισ. ευρώ.

5Νέο κόψιμο του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 300 εκατ. ευρώ.

6Πρόσθετη μείωση κατά 200 εκατ. ευρώ των καταναλωτικών δαπανών.

7Μείωση κατά 500 εκατ. ευρώ των καταπτώσεων από εγγυήσεις του Δημοσίου, καθώς εκτιμούν ότι το «μάζεμα» τις περιορίζει στα 1 δισ. ευρώ από 1,5 δισ. ευρώ αρχικώς.

* Η τρόικα αναμένεται να γίνει ακόμα πιο αυστηρή και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, καθώς η κυβέρνηση έχει αφήσει πίσω μέτρα όπως το σχέδιο φορολογικής διοίκησης (το νομοσχέδιο έχει πάει για τέλη Νοεμβρίου-αρχές Δεκεμβρίου), την αναμόρφωση του συστήματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και των υπηρεσιών (πάει για τέλη του έτους).