Δωρεάν εξετάσεις στις γυναίκες του Καστελόριζου

Ηλικιωμένες αλλά και νέες γυναίκες στο Καστελόριζο περνούν για πρώτη φορά στη ζωή τους από ιατρικό έλεγχο χάρις στην έλευση στο ακριτικό νησί της Κινητής Μονάδας Μαστογραφίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου.

Στη Μονάδα, που θα παραμείνει για μία εβδομάδα στο νησί, πραγματοποιούνται τα ήδη 70 κλεισμένα ραντεβού, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιηθούν εξετάσεις και σε άλλες γυναίκες που το αποφασίσουν την τελευταία στιγμή.

Το ταξίδι «σωτηρίας» στο ακριτικό Καστελόριζο από την Κρήτη είναι ενταγμένο στη… σταυροφορία ενημέρωσης και πρόληψης του καρκίνου και οι εξετάσεις γίνονται δωρεάν.

Η αποστολή της Μονάδας στο ακριτικό νησί «κλείστηκε» ύστερα από συνεννόηση της νομάρχου Ηρακλείου κ. Ευαγγελίας Σχοιναράκη με τους γιατρούς του Αιγαίου και τον νομάρχη Ρόδου κ. Μαχαιρίδη.

«Είναι ένα ταξίδι αγάπης, αλληλεγγύης αλλά και σωτηρίας των γυναικών του ακριτικού νησιού από τη συνεχώς εντεινόμενη απειλή του καρκίνου» δήλωσε στο «Εθνος» η νομάρχης Ηρακλείου Ευαγγελία Σχοιναράκη.

Οπως η ίδια προσέθεσε, ο στόχος της αποστολής είναι διπλός. Η διενέργεια μαστογραφιών αλλά και η ενημέρωση που εντάσσεται στο γενικότερο κεφάλαιο της πρόληψης.

Η κ. Σχοιναράκη χαρακτήρισε σωτήριο το έργο της Κινητής Μονάδας, καθώς στους εννέα μήνες της λειτουργίας της στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές του νομού Ηρακλείου έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 2.000 μαστογραφίες, ενώ έχει παρέμβει έγκαιρα σε πολλές περιπτώσεις εντοπισμού καρκίνου.

«Η Μονάδα πολλές φορές αντιμετωπίζει περισσότερη δουλειά ακόμα και από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Κρήτης και το Βενιζέλειο» ανέφερε η νομάρχης Ηρακλείου.

Μετά την αποστολή στο Καστελόριζο το ταξίδι «σωτηρίας» θα συνεχιστεί και σε άλλα απομακρυσμένα νησιά όπου οι γυναίκες δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε γιατρούς.

Μ. ΚΟΚΟΛΑΚΗΣ