Δώρο – μαμούθ στους δικαστές

 
Διπλασιασμός των αποδοχών τους, που αποτελεί πρόκριμα και για τους βουλευτές
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μίνα Μουστάκα
Αύξηση- πρόκληση, με την οποία σχεδόν διπλασιάζονται οι μισθοί των δικαστών, προωθεί η κυβέρνηση με τροπολογία που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την κατάργηση της Αρχής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.
 
Η αύξηση, που φτάνει το 80% για τις χαμηλές βαθμίδες της Δικαιοσύνης, έρχεται να υλοποιήσει παλαιότερη απόφαση του Μισθοδικείου και είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων καθώς δίνεται σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο που οι αυξήσεις των εργαζομένων με το ζόρι φτάνουν τον πληθωρισμό.
Παράλληλα, η νέα ρύθμιση έρχεται- όπως επισημαίνουν νομικοί κύκλοι- σαν αντιστάθμισμα για να χρυσώσει το χάπι μετά τον πρόσφατο νόμο με τον οποίο, παρά τις καθολικές αντιδράσεις των δικαστών, καταργήθηκε ο κατοχυρωμένος εδώ και 15 χρόνια θεσμός της αυτοδιοίκησης των μεγάλων δικαστηρίων, επαναφέροντας πλέον τον διορισμό των προϊσταμένων από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο.

Συνταγματική εξομείωση

Ο διπλασιασμός μάλιστα των αποδοχών των δικαστών, εν ενεργεία και συνταξιούχων, αποτελεί κατά τις εκτιμήσεις των νομικών πρόκριμα και για τις αντίστοιχες αυξήσεις στις αποδοχές και τις συντάξεις των βουλευτών. Στη συγκεκριμένη τροπολογία βέβαια διατυπώνεται σαφώς ότι οι όποιες αυξήσεις δεν αφορούν τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους. Η εξαίρεση αυτή όμως, λένε δικαστές, μετά την ψήφιση του νόμου θα αποτελεί κατ΄ ουσίαν κενό γράμμα, καθώς προσκρούει ευθέως στο Σύνταγμα που εξομοιώνει τις αποδοχές των βουλευτών και των δικαστών.
Η συνολική επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού από τις αναδρομικές αυξήσεις που ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση στους δικαστές εκτιμάται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ότι θα φτάσει συνολικά στα 195.000.000 ευρώ τον χρόνο (120 εκατ. υπολογίζεται η αύξηση των αποδοχών για τους εν ενεργεία δικαστές και 75 εκατ. για τους συνταξιούχους).
Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην επίμαχη τροπολογία, «ο βασικός μισθός του πρωτοδίκη, που αποτελεί τη βάση για τη διαμόρφωση των αντίστοιχων μισθών όλης της δικαστικής ιεραρχίας, ορίζεται από 1-1-2008 στο ποσό των 2.067 ευρώ, έναντι 1.155 που ισχύει σήμερα». Επιπλέον, περιλαμβάνονται αυξήσεις και στα επιδόματα που λαμβάνουν οι δικαστικοί λειτουργοί για «την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διεκπεραίωση των υποθέσεων», «την αντιστάθμιση των δαπανών που υποβάλλονται κατά την άσκηση του λειτουργήματός τους», που σήμερα κυμαίνονται ανάλογα με τον βαθμό που υπηρετούν από 475 μέχρι 880 ευρώ, ενώ με το νέο καθεστώς θα λαμβάνουν από 550 έως 1.100 ευρώ.

Οι υψηλότερες αποδοχές

Με την τροπολογία που κατατέθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη και Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκη υλοποιούνται παλαιότερες αποφάσεις του Μισθοδικείου που είχε συνεδριάσει υπό την προεδρία του τότε προέδρου του Αρείου Πάγου Ρωμύλου Κεδίκογλου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μισθοδικείο τότε είχε κρίνει ότι οι αποδοχές των προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας (¶ρειος Πάγος, Συμβούλιο της Επικρατείας και Ελεγκτικό Συνέδριο) πρέπει να είναι αντίστοιχες με τις αποδοχές του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών, οι οποίες είναι οι υψηλότερες στον δημόσιο τομέα.
Τέλος, προβλέπεται ότι από 1.1.2008 κανένας λειτουργός του Δημοσίου, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, καθώς και των προέδρων των ανεξάρτητων αρχών δεν θα υπερβαίνει τις αποδοχές των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων.