Δραματική η κατάσταση στο Θεαγένειο. “Δεν έχουμε ούτε για φάρμακα” λένε οι γιατροί

Σήμα κινδύνου κρούουν οι γιατροί του Θεαγένειου Νοσοκομείου οι οποίο βρίσκονται σε συμβολική επίσχεση εργασίας, εδώ και ένα μήνα καθώς δεν έχουν πληρωθεί εφημερίες από τον Δεκέμβρη του 2011.

Όπως τόνισαν κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου "δεχόμαστε ασθενείς με ογκολογικά προβλήματα από το Βόλο μέχρι την Αλεξανδρούπολη ακόμη και από νησιά και δεν έχουμε καμία πρόθεση να τους ταλαιπωρήσουμε.

Στη Γενική Συνέλευση των γιατρών παρουσία του Προέδρου της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε., αποφασίσθηκε μόνο για 2 ημέρες, Δευτέρα 9 και Τρίτη 10 Απριλίου 2012, ουσιαστική επίσχεση και κινητοποίηση με στόχο την δημοσιοποίηση των συσσωρευμένων προβλημάτων λειτουργίας του Νοσοκομείου και όλου του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Τις μέρες αυτές το νοσοκομείο θα παραμείνει ανοικτό και θα λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας.

• Στερούμαστε βασικών φαρμάκων πρώτης γραμμής και υγειονομικού υλικού συχνά, αν όχι καθημερινά.
• Οι συνθήκες θεραπείας έχουν φθάσει να είναι απάνθρωπες για ασθενείς και γιατρούς. Ο τεράστιος όγκος δουλειάς ταχύτατα αυξάνεται, ενώ το προσωπικό μειώνεται. Η τραγικά ανεπαρκής οργάνωση της ηλεκτρονικής διαδικασίας επιδεινώνει την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση.
• Λόγω της περικοπής των εφημεριών υπάρχουν τμήματα του Νοσοκομείου που μένουν μετά το μεσημέρι χωρίς γιατρό. Οι ειδικευόμενοι καλούνται να καλύψουν 2 ή 3 κλινικές, χωρίς παρουσία ειδικού, ούτε καν σε ετοιμότητα.
• Το κόστος νοσηλείας για τα Ταμεία έχει εκτιναχθεί στα ύψη με βάση τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια -αν θα πληρωθούν ποτέ τα Δημόσια Νοσοκομεία από τα Ταμεία-.
• Νοσηλείες ασθενών δεν εγκρίνονται και κατηγορούνται οι γιατροί ότι δεν ολοκλήρωσαν σωστά την γραφειοκρατία που απαιτείται. Ήδη έχουν επιστραφεί κατά ανακοίνωση του Διοικητή πάνω από 500.000 ευρώ νοσήλια που δεν εγκρίθηκαν από τα Ταμεία. Αυτό σε συνδυασμό με το ‘κούρεμα’ του 1.5 εκατ ευρώ που έγιναν 0.5 εκατ. δημιουργούν μια εκρηκτική οικονομική κατάσταση.
• Χημειοθεραπείες παρά την έγκριση από το Επιστημονικό Συμβούλιο και τον ΕΟΦ δεν εγκρίνονται και εκτοξεύονται απειλές ότι θα κληθούν να τα πληρώσουν οι θεράποντες γιατροί.
• Οι ασφαλισμένοι καλούνται να πληρώσουν ιδιαίτερα ακριβές εξετάσεις και διαδικασίες όπως η εξομείωση, αναγκαία για την έναρξη Ακτινοθεραπείας, που δεν εγκρίνονται από κάποια Ταμεία.
• Οι ανασφάλιστοι πρέπει να προπληρώσουν κάθε μέρα την πανάκριβη χημειο- ή ακτινοθεραπεία τους, αλλιώς δεν έχουν καμία δυνατότητα για νοσηλεία ή εξετάσεις. Δυστυχώς αυτοί αυξάνονται με ταχύ ρυθμό, ταυτόσημο με την αύξηση της ανεργίας."