Δραματική κατάσταση στο Αναισθησιολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Ρόδου

span style=”color: #8b4513″>Δραματική η περιγραφή της κατάστασης που επικρατεί στο Αναισθησιολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Ρόδου, από την Πρόεδρο της Ένωσης Γιατρών και Διευθύντρια του Τμήματος κ. Πολύμνια Γαλανού.
Αναφέρει η κ. Γαλανού στην επιστολή της:

Αισθάνομαι την ανάγκη να σας ενημερώσω για τις συνθήκες λειτουργίας του Αναισθησιολογικού Τμήματος και του οποίου έχω την Διεύθυνση, αφού έχουμε εξαντλήσει τόσο εγώ όσο και ο δεύτερος συνάδελφος μου τα όρια των αντοχών μας.
 
Στο τμήμα μου υπάρχουν 9 θέσεις Αναισθησιολόγων και τα τελευταία δυο χρόνια υπηρετούμε τρεις γιατροί. Τον Σεπτέμβριο μήνα μια συνάδελφος πήρε άδεια κυήσεως με συνέπεια να παραμείνουμε δυο Αναισθησιολόγοι έως ότου γινόταν η πρόσληψη μιας νέας συναδέλφου, η οποία πραγματοποιήθηκε περίπου ένα μήνα μετά.
 
Στα μέσα Απριλίου η συνάδελφος υπέβαλε την παραίτηση της και βρεθήκαμε πάλι δυο συνάδελφοι επιφορτισμένοι με όλο τον όγκο των τακτικών, επειγόντων χειρουργείων, διακομιδών και βέβαια εκτελώντας  15 εφημερίες και πάλι έκαστος.
 
Το τελευταίο ενάμιση χρόνο εκτελούσα με βαθμό Διευθύντριας εγώ 10 ενεργείς και οι συνάδελφοι από 10  ή 11 εναλλάξ , και βεβαίως οπότε αποχωρούσε κάποιος όπως προσφάτως ο αριθμός αυξάνεται στις 15.
 
Σας γνωρίζω δε ότι ο δεύτερος μου συνάδελφος έχει αιτηθεί του νόμιμου δικαιώματος του, της λήψης άδειας ανατροφής τέκνων  με έναρξη από τον Ιούνιο.
 
Δεν θέλησα μεσούσης της πανδημίας να διαταράξω την λειτουργία άλλων νοσοκομείων της ίδιας ΥΠΕ, γνωρίζοντας ότι πολλά ήταν Νοσοκομεία αναφοράς, οτι πολλοί συνάδελφοι μου βρίσκονταν ήδη με μετακινήσεις σε ΜΕΘ covid ή μονάδες covid .
 
 
Πλέον η κατάσταση η οποία έχει δημιουργηθεί είναι κατά την άποψη μου ιδιαίτερα επισφαλής τόσο για την υγεία μας σωματική και ψυχική  όσο και των αρρώστων που διαχειριζόμαστε.
 
Με θλίβει ιδιαίτερα το γεγονός ότι οι συνάδελφοι μου που διορίζονται στο Νοσοκομείο στο οποίο υπηρετώ μετά από λίγο καιρό φεύγουν, αλλά νομίζω τα αίτια οφείλουν να διερευνηθούν από τους αρμόδιους.
 
Ιδιαίτερα δε μου προκαλεί θλίψη η δέσμευση από ανώτερους θεσμικούς ότι την Τουριστική περίοδο η Ρόδος (Αναισθησιολογικό) θα ενισχυθεί  ακόμα και με έξτρα κίνητρα …Αναρωτιέμαι  αν η ζωή η δική μου, του συναδέλφου μου και των συμπολιτών μου έχει κατώτερη αξία από εκείνης των επισκεπτών.
 
Αισθάνομαι ότι αυτό το σύστημα μας δείχνει την πόρτα εξόδου γιατί τίθεται το ζήτημα της επιβίωσης μας ή αυτοί ή η υγεία μας.
 
Γαλανού Πολύμνια
Διευθύντρια Αναισθησιολογικού Τμήματος Νοσοκομείου Ρόδου
Πρόεδρος Νοσοκομειακών Ιατρών