Δράση κατά της κατάθλιψης

Με κεντρικό σύνθημα «Ανοίγουμε το διάλογο για την κατάθλιψη. Βγάλτο από μέσα σου», ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτρης Αβραμόπουλος έδωσε την Παρασκευή στη δημοσιότητα τους κύριους άξονες του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Κατάθλιψη.

Στόχος του σχεδίου, το οποίο τίθεται σε δημόσια διαβούλευση, είναι η αντιμετώπιση της κατάθλιψης, η ενημέρωση των γιατρών για την έγκαιρη αναγνώριση της νόσου, αλλά και η καταπολέμηση των προκαταλήψεων και του στιγματισμού των ατόμων που πάσχουν από την ψυχική νόσο.

«Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Κατάθλιψη φιλοδοξεί να καθιερώσει πανεθνικής εμβέλειας δράσεις για την καταπολέμηση του στίγματος, προληπτική παρέμβαση, ψυχοκοινωνική αποκατάσταση, διότι η προαγωγή της ψυχικής υγείας δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη θεραπεία» δήλωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, «η κατάθλιψη παγκοσμίως κατέχει σήμερα την 4η θέση, από πλευράς απώλειας ετών ζωής, απαλλαγμένων από αναπηρία και κοινωνική δυσλειτουργία, ενώ το 2020 θα καταλάβει τη 2η θέση στις δυτικές κοινωνίες και την 1η ανεξαρτήτου φύλου και ηλικίας».

Επίσης, μία στις πέντε γυναίκες και ένας στους οκτώ άνδρες αναπτύσσουν κατάθλιψη κάποια στιγμή της ζωής τους, σύμφωνα με τα υπάρχοντα διεθνή στοιχεία.

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Κατάθλιψη αποτελείται από πέντε άξονες και 24 επιμέρους δράσεις, που στοχεύουν στην πρόληψη και την ευαισθητοποίηση του κοινού μέσω εκστρατείας ενημέρωσης, με σύνθημα ««Ανοίγουμε το διάλογο για την κατάθλιψη. Βγάλτο από μέσα σου», την έγκαιρη διάγνωση, τη θεραπεία, τη διατομεακή συνεργασία κατά της κατάθλιψης και την ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας και της εκπαίδευσης του προσωπικού Υγείας.