Δρομολογούνται εξελίξεις: Έως τις 15 Μαΐου θα έχουν ασκηθεί διώξεις για το ΚΕΕΛΠΝΟ

P
Βόμβες πυροδότησε ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία, Αντώνης Μπαλωμενάκης, αποκαλύπτοντας πως έως τις 15 Μαΐου θα έχουν ασκηθεί διώξεις στους εμπλεκόμενους του πολυδαίδαλου σκανδάλου στο ΚΕΕΛΠΝΟ.


του Άγγελου ΠροβολισιάνουΑνοίγοντας τις εργασίες της σημερινής συνεδρίασης, κατά την οποία θα εξεταστεί για τρίτη φορά ο αν. υπουργός Υγείας, ο κ. Μπαλωμενάκης έφερε στην επιφάνεια όσα ειπώθηκαν στην χθεσινή επίσκεψη κλιμακίου της Επιτροπής στην προϊσταμένη του Σώματος Επιθεώρησης Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου.


Κατά τα λεγόμενα του προέδρου της Επιτροπής, η κ. Παπασπύρου ξεκαθάρισε στα μέλη του κλιμακίου πως στις 3 Μαΐου θα έχει διαβιβαστεί στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, το τελικό πόρισμα των Επιθεωρητών για το ΚΕΕΛΠΝΟ, αφού πέρα από το βασικό σώμα του πορίσματος που είναι ήδη κατατεθειμένο, αναμένεται την προαναφερθείσα ημερομηνία να διαβιβαστεί και το συμπληρωματικό.


Σε μία συντηρητική -όπως την αποκάλεσε- εκτίμηση, ο κ. Μπαλωμενάκης ξεκαθάρισε ότι έως τις 15 Μαΐου το πόρισμα θα έχει φτάσει και στη Βουλή. Ενημέρωσε το Σώμα ότι οι επιθεωρητές που ασχολήθηκαν με τη διερεύνηση του Κέντρου ήταν 12 και επανέλαβε την εξήγηση που του μετέφερε η κ. Παπασπύρου αναφορικά με την κωλυσιεργία ως προς την έκδοση του τελικού πορίσματος. Στο κλιμάκιο της Επιτροπής καταγγέλθηκε ότι η καθυστέρηση προέκυψε πρώτον επειδή πολλά έγγραφα που ζητούνταν είχαν χαθεί ή σβηστεί ή αναζητούνταν τα ίχνη τους, δίχως να υπάρχει η ανάλογη προθυμία εκ μέρους των υπαλλήλων του ΚΕΕΛΠΝΟ για να βρεθούν. Δεύτερον, η κ. Παπασπύρου εξήγησε στην αντιπροσωπεία της Επιτροπής ότι σημαντικό χρόνο κόστισαν στους επιθεωρητές οι μηνύσεις και οι κατηγορίες που δέχτηκαν. 


Σε εκείνο το σημείο, ο κ. Μπαλωμενάκης απασφάλισε την πρώτη βόμβα, αποκαλύπτοντας ότι έως τις 15 Μαΐου θα έχουν ασκηθεί και οι διώξεις στους εμπλεκόμενους. Η δεύτερη πολύκροτη αποκάλυψη του προέδρου της Επιτροπής ήταν ότι τα περισσότερα τιμολόγια του Κέντρου αποδείχτηκαν εικονικά. Επίσης, ανέφερε ότι η κ. Παπασπύρου τους κατήγγειλε ότι κάποιοι παρακολουθούσαν τα γραφεία του ΣΕΕΔΔ προκειμένου να πληροφορούνται για το «ποιος βγαίνει και ποιος μπαίνει», με τον κ. Μπαλωμενάκη να σχολιάζει ότι οι πρακτικές αυτές δηλώνουν «αισθήματα ενοχής και συγκάλυψης».


Στη συζήτηση παρενέβη ο ανεξάρτητος βουλευτής, Νίκος Νικολόπουλος, αποκαλύπτοντας και εκείνος με τη σειρά του ότι η Γενική Επιθεωρήτρια επισήμανε στα μέλη του κλιμακίου πως οι υπολογισμοί του κ. Πολάκη για τα 230 εκατ. ευρώ ταμειακή «τρύπα» ήταν… φειδωλοί. Ειδικότερα, αφηγήθηκε πως η κ. Παπασπύρου τους είπε ότι το ταμειακό έλλειμμα είναι πολύ μεγαλύτερο από 230 εκατ. ευρώ. 


Ακολούθησε η αναμενόμενη τοποθέτηση του εισηγητή της ΝΔ, Γιώργου Γεωργαντά, ο οποίος προσπαθούσε να βάλει φρένο στις εκκωφαντικές αποκαλύψεις που σίγουρα δεν περιποιούν τιμή για το κόμμα του. Κωμικοτραγική κρίνεται η αποστροφή του πως ενδεχομένως να μην έψαξαν καλά οι επιθεωρητές που εντόπισαν μεγαλύτερη «μαύρη τρύπα» στο ταμείο από αυτή που είχε υπολογίσει ο Παύλος Πολάκης.

ΠΗΓΗ: ΚΟΥΤΙ ΠΑΝΔΩΡΑΣ