Δυναμικό «Όχι» στην ιδιωτικοποίηση των Παιδοογκολογικών / Α. Ξανθός: “Σχέδιο συρρίκνωσης και ιδιωτικοποίησης της δημόσιας παιδιατρικής περίθαλψης”

«Κάτω τα χέρια από τα παιδιά μας» και «όχι στην ιδιωτικοποίηση του Παιδοογκολογικού» έγραφαν ορισμένα από τα πανό στο «Αγία Σοφία», στο πλαίσιο της δυναμικής διαμαρτυρίας από σωματεία, συλλογικούς φορείς, συλλόγους γονέων.

«Θα “αναβαθμίσουν” το παιδογκολογικό, όπως αναβαθμίζουν 12 χρόνια τώρα το μοναδικό παιδοκαρδιοχειρουργικό κέντρο» τόνισαν οι διαδηλωτές, που συγκεντρώθηκαν στην είσοδο και τον αύλειο χώρο του νοσοκομείου Παίδων φωνάζοντας συνθήματα για να ζητήσουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και να θυμίσουν, για ακόμα μία φορά, στην κυβέρνηση ότι η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό κι όχι εμπόρευμα.

Το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να φέρει το υπ. Υγείας για τη μετατροπή των παιδοογκολογικών τμημάτων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, καθώς τα τμήματα μετατρέπονται σε πεδίο πρόσφορο για άγρα πελατείας από τις ιδιωτικές κλινικές και καταργείται η αποκλειστική απασχόληση των γιατρών.

Η σημερινή κινητοποίηση έρχεται μετά τη χθεσινή πανελλαδική απεργία ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και διάλυση του ΕΣΥ με μεγάλη συμμετοχή υγειονομικών, που ζήτησαν, μεταξύ άλλων, αυξήσεις, ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας με μόνιμο προσωπικό και κρατικούς πόρους, μονιμοποίηση των συμβασιούχων και ένταξη των υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.

 

Α. Ξανθός: “Σχέδιο συρρίκνωσης και ιδιωτικοποίησης της δημόσιας παιδιατρικής περίθαλψης”

 
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ούσα εμμονικά προσηλωμένη στη νεοφιλελεύθερη στρατηγική της εκχώρησης σε ιδιώτες των “φιλέτων” του ΕΣΥ, δρομολογεί συστηματικά την αλλαγή του νομικού καθεστώτος δημόσιων μονάδων και τη μετατροπή τους από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ. Σειρά αυτή την περίοδο έχει η Ογκολογική Μονάδα στο Νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία”. Μία μονάδα υψηλών προδιαγραφών που, χάρη στην ανεκτίμητη προσφορά του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του, έχει εδώ και χρόνια γίνει κέντρο αναφοράς για την παιδιατρική ογκολογική φροντίδα διεθνώς. Δεν υπάρχει λοιπόν κανένα πρόσχημα γι’ αυτή τη διοικητική αλλαγή και η συγκεκριμένη Ογκολογική Μονάδα δεν έχει ανάγκη καμία “ευελιξία” για να παρέχει με ισότιμο και δωρεάν τρόπο τις πολύτιμες υπηρεσίες του στα παιδιά με νεοπλασματικά νοσήματα. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεμεύεται ότι η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση θα επαναφέρει το προηγούμενο νομικό πλαίσιο λειτουργίας της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων.
Είναι προφανές ότι πρόκειται για σχέδιο συρρίκνωσης και ιδιωτικοποίησης της δημόσιας παιδιατρικής περίθαλψης και μάλιστα στον ευαίσθητο τομέα του παιδικού καρκίνου. Η “εργαλειοποίηση” της δωρεάς ενός κοινωφελούς ιδρύματος όπως το “ΕΛΠΙΔΑ” και η “μετάλλαξη” του δημόσιου χαρακτήρα του Ογκολογικού Κέντρου του Παίδων εντάσσεται σ΄ αυτή τη στρατηγική. Και αυτό γίνεται την ώρα που ο Κ. Μητσοτάκης κοροϊδεύει την κοινωνία δηλώνοντας σε εκδήλωση στον Ευαγγελισμό “το ΕΣΥ θα είναι κεντρική προτεραιότητα στη νέα τετραετία”! Παραδέχεται δηλαδή ότι δεν ήταν προτεραιότητα  για την κυβέρνησή του την περίοδο της πανδημίας και της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης!
 
Οι εργαζόμενοι του ΕΣΥ, οι Οργανώσεις Ασθενών, η προοδευτική αντιπολίτευση έχουν καθήκον να υπερασπιστούν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας από την κυβερνητική πολιτική της απαξίωσης και της διάλυσής του. Και έχουν υποχρέωση να διεκδικήσουν τη γενναία ενίσχυση και ριζική αναδιοργάνωση του ΕΣΥ, την εργασιακή και μισθολογική αναβάθμιση του προσωπικού του και την ισότιμη και αξιοπρεπή φροντίδα των ασθενών.