Δύο αλλαγές για τους γιατρούς

Οι προειδοποιητικές βολές του προέδρου του ΑΣΕΠ Γ. Βέη προς το υπουργείο Υγείας για τις εκτός ΑΣΕΠ προσλήψεις 5.500 νοσηλευτών, οι μισθολογικές βελτιώσεις των νοσοκομειακών γιατρών στις οποίες προχώρησε ο υπουργός Δ. Αβραμόπουλος, οι οποίες ωστόσο είναι κατώτερες από εκείνες της συλλογικής σύμβασης που υπεγράφη τον Δεκέμβριο, αλλά και οι έντονες αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης, χαρακτήρισαν τη συζήτηση χθες στη Βουλή του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση των όρων απασχόλησης των νοσοκομειακών γιατρών.

Ο κ. Αβραμόπουλος έφερε εκ νέου αλλαγές στο νομοσχέδιο, επιχειρώντας, όπως τόνισε, να συγκεράσει τις απόψεις που διατυπώθηκαν κατά τη συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

 

Οι  αλλαγές, μεταξύ άλλων, αφορούν στις μισθολογικές αυξήσεις των νοσοκομειακών γιατρών, αλλά και στην επαναφορά του λεγόμενου «πολυδιευθυντικού συστήματος», δηλαδή την επαναφορά της βαθμολογικής εξέλιξης όλων των γιατρών του ΕΣΥ μέχρι τη θέση του διευθυντή μέσω της αξιολόγησης από ειδικές επιτροπές.

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρέθηκε, πάντως, η ρύθμιση για την πρόσληψη εκτός ΑΣΕΠ 5.500 νοσηλευτών, αφού, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής Δ. Σιούφα, ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ επισημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος αυτή να κριθεί «συνταγματικά ανεπίτρεπτη».

Σε έξι μήνες

 

Ο κ. Βέης, μάλιστα, στην επιστολή του αντικρούει τα επιχειρήματα του υπουργού Υγείας περί επίσπευσης των διαδικασιών με προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ, λέγοντας ότι το ΑΣΕΠ μπορεί να φέρει εις πέρας τη συγκεκριμένη διαδικασία το πολύ σε έξι μήνες.

Το ΠΑΣΟΚ εγκάλεσε την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας για «παλινωδίες», εξαιτίας των συνεχών αλλαγών στις ρυθμίσεις. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χρ. Παπουτσής, ο τομεάρχης υγείας του ΠΑΣΟΚ Γ. Φλωρίδης και ο εισηγητής Ηλ. Λαμπίρης παραλλήλισαν τις ενέργειες του κ. Αβραμόπουλου με το καρναβάλι. «Δεν δεχόμαστε ο υπουργός να παριστάνει τον βασιλιά Καρνάβαλο εν μέσω Τριωδίου», τόνισε, ενώ έντονα αντέδρασε ο κ. Αβραμόπουλος καλώντας τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να ανακαλέσουν.

«Ολο αυτό το μισάωρο που περάσαμε περί καρναβάλων και μασκών, έγινε για να κρύψει την αδυναμία της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αντιτάξει μια εναλλακτική πολιτική», παρενέβη και ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης σχολίασε την ομιλία του κ. Αλαβάνου, λέγοντας πως ο ίδιος δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος από την απεργία των γιατρών, αφού κλείνουν τα νοσοκομεία.

«Καταλαβαίνω την αγωνία σας να υπερασπιστείτε οποιονδήποτε αγωνίζεται, έστω και εξτρέμ, αλλά να χαιρετίσουμε το ότι ο γιατρός απεργεί ενώ κάποιος πηγαίνει το παιδί του ετοιμοθάνατο στο νοσοκομείο, δεν είναι ιδιαίτερα κομψό», παρατήρησε.

Στην ομιλία του ο κ. Αβραμόπουλος επιχείρησε να δικαιολογήσει τις μικρότερες αυξήσεις στα μισθολόγια των νοσοκομειακών γιατρών, επισημαίνοντας ότι «όταν υπογράφαμε τη συλλογική σύμβαση εργασίας η οικονομική κρίση δεν είχε φθάσει σ’ αυτό το σημείο». Συμπλήρωσε δε ότι «είμαστε με το μαχαίρι στον λαιμό και ελεγχόμαστε και για το τελευταίο ευρώ από την ΕΕ. Μας έχουν κάτω από μεγάλη πίεση».

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Η Δευτέρα ημέρα των αποφάσεων

Τη Δευτέρα αποφασίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί αν θα συνεχίσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Το γενικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας τους (ΟΕΝΓΕ) αναμένεται να αξιολογήσει τη στάση του κλάδου στη βελτιωμένη θέση του υπουργείου Υγείας στο μισθολογικό και το «πολυδιευθυντικό». Οι προτάσεις του υπουργείου εντάχθηκαν χθες στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τη συλλογική σύμβαση.

Στο μεταξύ, οι κινητοποιήσεις κρίνονται αρκετά ικανοποιητικές από τα συνδικαλιστικά τους όργανα. Οι γιατροί του Κρατικού Νίκαιας ειδοποίησαν χθες το πρωί το ΕΚΑΒ και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας ότι το νοσοκομείο θα δεχόταν μόνο επείγοντα περιστατικά. Το νοσοκομείο λειτούργησε, όμως, κανονικά.

Η συμμετοχή των γιατρών του ΕΚΑΒ στην απεργία εκτιμάται ότι έφτασε στο 85% και το Κέντρο λειτούργησε με προσωπικό ασφαλείας. Ενας από τους απεργούς κλήθηκε να συνοδεύσει μια γυναίκα ασθενή, η οποία έπρεπε να διακομιστεί αεροπορικώς στην Ιταλία για μεταμόσχευση ήπατος.

Στο μεταξύ, οι προμηθευτές εμφυτεύσιμου ορθοπεδικού υλικού σταματούν τη Δευτέρα επ’ αόριστον την προμήθεια υλικού στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, λόγω χρεών.

Γιώργος Πίκουλας