Δύο γραμμές για εμβόλιο στα παιδιά

Διαφωνούν οι ειδικοί για το ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν πρώτοι για τη γρίπη

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μάρθα Καϊτανίδη

Υπόγειος πόλεμος έχει ξεσπάσει από τους ειδικούς για το ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν με το πανδημικό εμβόλιο, την ώρα που οι πρώτες δόσεις έχουν αποθηκευθεί στα ψυγεία του Κέντρου Δημόσιας Υγείας στη Βάρη. Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη καταλήξει, με μόνιμο αντικείμενο διαμάχης τον εμβολιασμό των παιδιών, με αποτέλεσμα να προκαλείται σύγχυση και προβληματισμός.

Ειδικότερα, οι επιστήμονες που συμμετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο Πανδημίας Γρίπης πρότειναν την προηγούμενη εβδομάδα να εμβολιαστούν αρχικά οι επαγγελματίες υγείας, οι γυναίκες στο 2ο και 3ο τρίμηνο εγκυμοσύνης, καθώς και άτομα που φροντίζουν βρέφη έως 6 μηνών.

Στο πρόγραμμα εμβολιασμού ωστόσο, δεν γίνεται λόγος για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, ούτε όμως και για τους μαθητές. «Αν δεν ολοκληρωθούν οι κλινικές μελέτες σε δείγμα τουλάχιστον 100.000 ανθρώπων ώστε να είμαστε απόλυτα σίγουροι για την ασφαλή και αποτελεσματική χρήση του εμβολίου, τότε εκτιμώ πως δεν πρέπει χορηγηθεί στα παιδιά» επισημαίνει στα «ΝΕΑ» η πρόεδρος του Συμβουλίου κ. Ελένη Γιαμαρέλλου.

Μάλιστα, η ίδια κρίνει πως πρόωρο «πράσινο φως» για τον μαζικό εμβολιασμό των ανηλίκων θα πρέπει να δοθεί μόνο σε ενδεχόμενο που αλλάξει συμπεριφορά ο νέος ιός της γρίπης Α και γίνει πιο απειλητικός, από τη στιγμή άλλωστε που για τα παιδιά η έγκριση χορήγησης του πανδημικού εμβολίου δεν προβλέπεται πριν από το τέλος του έτους. Να μη βιαστούμε
Λοιμωξιολόγοι και επιδημιολόγοι που επίσης συμμετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο υπογραμμίζουν πως από τη στιγμή που η συμπτωματολογία της γρίπης παραμένει ήπια δεν υπάρχει λόγος για βεβιασμένες αποφάσεις.

Με την απόφαση αυτή ωστόσο διαφωνεί μερίδα επιστημόνων που συμμετέχουν στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. «Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα τα μωρά και τα παιδιά έως πέντε ετών φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στη νέα γρίπη. Είναι ενδεικτικό πως η συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία συναντάται στα 2/3 των εισαγωγών σε παγκόσμιο επίπεδο» αναφέρει ο κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, πρόεδρος της Επιτροπής.

Σε ό,τι αφορά τον μαθητικό πληθυσμό, ο κ. Κωνσταντόπουλος τονίζει πως αποτελεί τη βασικότερη πηγή μετάδοσης του ιού στην κοινότητα. «Αν έχει εξασφαλιστεί επάρκεια εμβολίων και έχει διασφαλιστεί η ασφαλής χρήση τους, τότε θα πρέπει να ενταχθούν στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού και τα παιδιά έως 18 ετών με στόχο την αναχαίτιση της εξάπλωσης του ιού».

Πάντως, η σύγχυση που επικρατεί στη χώρα μας δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Στις ΗΠΑ σειρά επιδημιολογικών μελετών καταλήγουν στο συμπέρασμα πως στόχος είναι να εμποδιστεί η εξάπλωση της νέας γρίπης. Παραδείγματος χάριν, πρόσφατη έρευνα του Κέντρου Έρευνας «Φρεντ Χάτσινσον» στο Σιάτλ δείχνει ως βασικό ένοχο της διασποράς της νέας γρίπης τον μαθητικό πληθυσμό.

Αρχίζουν εμβολιασμούς
Και ενώ οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές έχουν προγραμματίσει την έναρξη των εμβολιασμών τον επόμενο μήνα, στην Αυστραλία το τοπίο παραμένει θολό λόγω της διχογνωμίας, παρά το γεγονός πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει παραγγείλει 21 εκατομμύρια δόσεις.

Ενδεικτικός είναι ο διάλογος που έχει αρχίσει με βασικό επιχείρημα να μην είναι υποχρεωτικό το εμβόλιο στα παιδιά, καθώς ενδέχεται να είναι πιο επικίνδυνο από τη γρίπη, επιμένοντας να διεξαχθούν μελέτες σε μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού.