Δύο κλιμάκια της Eurostat στην Αθήνα για το έλλειμμα

Στο μικροσκόπιο της Eurostat θα βρεθούν για μία ακόμη φορά, την επόμενη εβδομάδα, τα στατιστικά στοιχεία, και ιδίως το έλλειμμα του 2007, που σε συνδυασμό με τον φετινό εκτροχιασμό του προϋπολογισμού, απειλεί να θέσει και πάλι την ελληνική οικονομία σε καθεστώς επιτήρησης.

Δύο κλιμάκια της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας θα βρίσκονται στην Αθήνα από τις 15 έως τις 19 Σεπτεμβρίου.

Το ένα θα ασχοληθεί με τη μεθοδολογία μέτρησης του ελλείμματος και κυρίως με τον υπολογισμό της «άσπρης τρύπας», δηλαδή του πλεονάσματος των ασφαλιστικών Ταμείων, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και των δήμων. Η Eurostat έχει αμφισβητήσει επανειλημμένα τα στοιχεία αυτά, τα οποία διαχρονικά αυξομειώνονται πολύ βολικά για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, και έχει ζητήσει να βελτιωθεί το σύστημα καταγραφής. Το υπουργείο Οικονομίας και η ΕΣΥΕ θα υποστηρίξουν ότι τα προβλήματα που υπάρχουν θα επιλυθούν με την εφαρμογή του νόμου που επιβάλλει διπλογραφικό σύστημα στους δήμους και τα νοσοκομεία, τις ενοποιήσεις των ασφαλιστικών Ταμείων και τον «Καποδίστρια 2» που θα μειώσει τον αριθμό των ΟΤΑ.

Το δεύτερο κλιμάκιο, την Πέμπτη και την Παρασκευή, θα εξετάσει τα στοιχεία για το έλλειμμα του 2007. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομίας, η Eurostat θα κλείσει στο 3,1% τουλάχιστον, αντί του 2,8% του ΑΕΠ, που είχε υπολογίσει το υπουργείο Οικονομίας, καθώς θεώρησε ότι κάποιες εισροές κοινοτικών κονδυλίων θα έπρεπε να εγγραφούν στο 2008 αντί του 2007, που τις είχε εγγράψει το Γενικό Λογιστήριο.

Δεδομένης της υπέρβασης του 3% του ΑΕΠ στο έλλειμμα του 2007, ο κίνδυνος της επιτήρησης είναι ορατός. Η Κομισιόν δεν πρόκειται να συγχωρήσει υπέρβαση για δεύτερη χρονιά.

Στελέχη της θα έλθουν στην Ελλάδα έως το τέλος του μήνα, προκειμένου να αξιολογήσουν τη φετινή δημοσιονομική πρόοδο και τον προϋπολογισμό του 2009. Προκειμένου να αποτρέψει την επιτήρηση, το υπουργείο Οικονομίας πρέπει κατ’ αρχάς να κρατήσει το φετινό έλλειμμα κάτω από το 2,5% του ΑΕΠ. Μόνο έτσι μπορεί να αισθάνεται ασφαλές ότι σε περίπτωση νέας αναθεώρησης των στοιχείων από τη Eurostat, το έλλειμμα δεν θα ξεπεράσει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το όριο του 3%. Επιπλέον, πρέπει να πείσει τους αξιωματούχους της Κομισιόν ότι ο προϋπολογισμός του 2009 εγγυάται τη συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Η Eurostat θα ανακοινώσει τις εκτιμήσεις της για το περυσινό έλλειμμα τον Οκτώβριο. Στη συνέχεια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιοποιήσει τις εκτιμήσεις της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στις φθινοπωρινές προβλέψεις της, τον Νοέμβριο.